Rok Kronavater: "Vsak Mariborčan ima željo zaigrati za Maribor. Morda se je zgodilo pozno, a zdaj sem tu"

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
03.06.2019 23:39

Največkrat zastavljeno nogometno vprašanje pod Pohorjem je dobilo odgovor. Rok Kronaveter je (končno) prišel v Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Krona pride? Najpogosteje zastavljeno vprašanje zadnjih treh tednov v (nogometnem) Mariboru je končno dobilo odgovor. Čeprav so številne informacije vodile k pritrdilnemu odgovoru, je bilo treba počakati na uradno potrditev. Zdaj dvomov ni več. Rok Kronaveter je nova okrepitev vijoličastih.
"Mi, Mariborčani, se hitro dogovorimo," se je smejalo športnemu direktorju Zlatku Zahoviču, ko je predstavil četrtega novinca za prihajajočo sezono. Kronaveter je včeraj podpisal dvoletno pogodbo s klubom iz rojstnega mesta. "Prvi vtisi so odlični, vesel sem, da sem podpisal za Maribor. Pripravljen sem na nov izziv v svoji karieri, komaj čakam, da se pridružim soigralcem na pripravah in da se vse skupaj začne," je 32-letnik dejal po prihodu pod Kalvarijo. Pa Maribor ni bil edini, ki ga je vabil v svoje vrste. "Obstajale so ponudbe iz tujine, a v Mariboru so me uspeli prepričati v to, kar sem si tudi sam želel. Bil je moja prva izbira."

Čaka ga stara oprema

Velik ovinek je naredil med potjo z desnega brega Drave na levega. Skoraj 14 let je trajalo, da je iz Železničarja prišel do kluba, ki je v uradnih evidencah še vedno poimenovan Branik. "Vsak Mariborčan ima željo, da enkrat zaigra za Maribor. Morda se je zgodilo kasneje, kot bi se lahko, a zdaj sem tu," je dejal napadalni vezist. "Zato bo prvo opremo imel od Zeusa. Ga še čaka," je pribil Zahovič, spomnil na nekdanjega opremljevalca, ko pa je Kronaveter po prvoligaške minute odšel na Ptuj. V Ljudskem vrtu so bili nanj pozorni v časih Drave in velenjskega Rudarja, ko je v nemškem Cottbusu, madžarskem Györu in romunskem Petrolulu grizel legionarski kruh, podrobno pa so ga opazovali v zadnjih štirih sezonah, ko je nosil dres ljubljanske Olimpije.

Kronaveter pred 13 leti na Ptuju: ob njem Amir Karić, v ozadju  Mario Lucas Horvat
Andrej Petelinsek

Po žvižgih v Ljudskem vrtu zdaj v Stožicah

Poleti 2015 je dovolj dobro ponudbo sestavil Milan Mandarić, na priporočilo takratnega trenerja Marijana Pušnika, ki je njegove kvalitete spoznal med knapi, je Kronavetra pripeljal v Olimpijo. V štirih letih med zmaji je dvakrat dvignil pokal državnih prvakov, zadel ključni enajstmetrovki, ki sta omogočili ljubljanski vzpon na slovenski nogometni prestol. Leta 2016 je, z Andražem Šporarjem in Jean-Philippom Mendyjem, postal najboljši strelec prve lige, tam bi bil najverjetneje tudi letos, če ga klubsko vodstvo ne bi poslalo na tribuno ob oznanitvi, da pogodbe z Olimpijo ne bo podaljšal.

Andrej Petelinsek
Čeprav še hrani stari dres, je Zlatko Zahovič Roku Kronavetru izročil novega. 
Sašo Bizjak
Andrej Petelinsek

Finale pokala? "Naslednje vprašanje"

Zadnji večni derbi je Kronaveter izpustil. Po finalu pokala Slovenije je vzel medaljo, stopil na oder za zmagovalce, a triumfa (takrat še) svoje ekipe ni slavil. Za koga je navijal v Celju, štiri dni po finalu ni želel razkriti. "Naslednje vprašanje," se je namuznil. No, zdaj ni več dvoma, za kateri klub mu bo bilo srce. Spet bo na dresu nosil sedmico, številko, ki je bila prosta od lanskega odhoda Valona Ahmedija v Izrael. In postavil si je visoke cilje. "Če pogledamo rezultate Maribora v Evropi, je optimizma veliko. Pričakujem vsaj evropsko ligo."

Andrej Petelinšek

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta