Uspeh slovenskega podjetja: Revolucija pri opazovanju Zemlje

Tina Recek Tina Recek
09.01.2023 07:00

Slovensko visokotehnološko podjetje Sinergise je s partnerji podpisalo šestletno pogodbo za vzpostavitev sistema za shranjevanje, procesiranje in distribucijo podatkov satelitskega sistema Copernicus

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brskalnik EO Browser, preko katerega lahko kdorkoli brezplačno spremlja satelitske posnetke skozi daljša časovna obdobja
Sentinel Hub

Visokotehnološko podjetje Sinergise se lahko pohvali, da je s partnerji v konzorciju T-Systems International z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) in Evropsko komisijo (EK) podpisalo šestletno pogodbo za vzpostavitev sistema za shranjevanje, procesiranje in distribucijo podatkov sistema Copernicus (Copernicus Space Component Data Access ‒ CDAS), imenovanega tudi evropske oči na Zemljo, v skupni vrednosti 150 milijonov evrov. CDAS je največji projekt vzpostavitve infrastrukture za podatke daljinskega zaznavanja na svetu in eden največjih IT-projektov Evropske komisije.

Spremljanje klimatskih sprememb skozi čas

Podjetje Sinergise je nastalo leta 2008, zaposluje 80 ljudi, sedež ima v Ljubljani, podružnico pa v avstrijskem Gradcu. Po besedah direktorja Grege Milčinskega so začeli rešitve za podporo kmetijskim procesom in ustvarjanjem aplikacij za podporo zemljiškim evidencam. Od leta 2015 se pretežno ukvarjajo z razvojem tehnologije za procesiranje in distribucijo podatkov, pri čemer ključno vlogo nosi spletna platforma Sentinel Hub, ki je, kot je dejal Milčinski, zvezda projekta. Gre za spletno aplikacijo, ki poenostavi dostop do podatkov, ki jih producirajo sateliti iz evropskega sistema Copernicus. V okviru Sentinel Huba deluje EO Browser, preko katerega lahko kdorkoli brezplačno spremlja satelitske posnetke skozi daljša časovna obdobja, denimo, koliko je bil posekan pragozd v Ameriki skozi leta. Prav tako je s pomočjo omenjene platforme možno spremljati, katera infrastruktura v Ukrajini je zbombardirana, kateri deli Indije so bili spomladi poplavljeni, v kolikšni meri je požar pustošil na Krasu … S pomočjo platforme so znanstveniki že spremljali pingvine na Antarktiki, za katere so prej menili, da so izumrli.

Po podatkih Milčinskega Sentinel Hub uporablja okoli 400.000 uporabnikov na mesec z vsega sveta, a meni, da bo številka bistveno narasla. To bo posledično povečalo tudi njihove prihodke in obenem vplivalo na druga podjetja in industrijo opazovanja Zemlje v Sloveniji, kamor med drugim sodijo Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Center odličnosti Vesolje-SI. Direktor še upa, da bo platforma imela še več koristi, saj s tem, ko vse več ljudi preko aplikacije opazuje, kaj se dogaja z našim planetom v luči klimatskih sprememb, lahko začnejo spreminjati svoje navade, povezane z izpusti toplogrednih plinov.

 

Več denarja za projekte

Profesor na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo ter delegat pri tehničnem odboru za opazovanje Zemlje pri ESA Krištof Oštir ni skrival navdušenja nad inovacijo. "Satelitske posnetke v dobri ločljivosti imamo na voljo dobrih 50 let, vse skupaj pa se je spremenilo leta 2016. Do takrat so jih lahko le strokovnjaki obdelovali, potem pa vsak. EO Browser je naredil revolucijo pri opazovanju Zemlje, ker je omogočil dostop do ogromnih količin podatkov prek spletnega brskalnika," je poudaril Oštir.

 

Uspeh podjetja je pohvalila tudi vodja slovenske delegacije pri ESA Tanja Permozer z gospodarskega ministrstva: "Dejstvo je, da so slovenska podjetja in inštitucije uspešni pri pridobivanju projektov pri ESI. Imamo dober razlog, da verjamemo, da se bo ta trend nadaljeval."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta