Trendi digitalnega marketinga: Potrošniki na spletu so kot majhni otroci

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
27.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivo Boscarol je namesto v marekting in prodajo denar raje vložil v inovativnost in varnost izdelka.
Mitja Sagaj

Do leta 2040 bo 95 odstotkov vseh prodaj steklo preko spletne trgovine. Podjetja, ki uporabljajo segmentirane e-mail kampanje in z njimi znajo delati, so v letu 2022 zabeležila do 760-odstotno povišanje prihodkov. Enainšestdeset odstotkov uporabnikov se ne bo nikoli vrnilo na slabo spletno stran. To je le nekaj dejstev, ki krojijo današnjo in bodo tudi bodo digitalno krajino, predvsem dejstva, ki temeljijo na podatkih, pa so danes največji kapital podjetij oziroma strokovnjakov za digitalni marketing, so nekateri od slednjih razkrivali na nedavni konferenci Digitalni laboratorij, ki jo je ekipa mariborske agencije za digitalne rešitve na področju marketinga IT Melona pripravila že devetič in hkrati napovedala že jesensko, jubilejno deseto izvedbo.

Michel Gabrijel, soustanovitelj Grosbasketa, ene najuspešnejših trgovin za košarko in opremo, je tudi za spletne trgovce poudaril pomen gradnje skupnosti, kar so sami med drugim ustvarili v svojih fizičnih trgovinah, kjer so za edinstveno izkušnjo postavili mini košarkaško igrišče. In je postregel tudi s citatom Ziga Ziglarja, znanega ameriškega prodajalca in motivacijskega govorca, ki je dejal: "Ni treba biti dober, da začneš, moraš pa začeti, da lahko postaneš dober."

Finančni aspekt je premajhen motivator

Teodor Štimec iz podjetja Optics Trade je med drugim govoril o zablodah glede potrebnih zalog pri spletni in fizični trgovini, kjer pravi, da morajo biti zaloge v spletni trgovini večje, saj bo kupec v fizični trgovini pač kupil, kar je na voljo, torej tudi, če so zaloge manjše. "Se pa spletna trgovina ločuje na 'veleblagovnice', ki ponujajo ogromno izdelkov, in trgovce, ki ponujajo le en izdelek ali dva," je poudaril Štimec in opozoril, da je spletna trgovina delovno intenzivna panoga, ki terja tudi logistiko, računovodstvo marketing, tudi pred- in poprodajne aktivnosti. "Ključno je, da imaš poslanstvo, ki te žene, nič ti ne sme biti težko, učiš se sproti, ves dobiček pa je treba nenehno vlagati v rast; zelo veliko kepo vališ, pa zate še vedno nič ne ostane, vsaj finančno," je bil neposreden in dodal, da sta motivacija in poslanstvo bistvenega pomena pri vsem, kar v življenju počnemo. "Finančni aspekt posla je pomemben, a je premajhen motivator za res velike zgodbe. Če vas žene samo finančni motivator, boste nekje vmes obupali," je dejal Štimec in dodal, da so finančni cilji le kolateralna škoda tega, kar počnete. Ima pa, pravi, gradnja lastnega podjetja druge prednosti.

Svojo spletno trgovino z daljnogledi in podobno opremo je z ekipo zgradil na lastnih zakonitostih, njihov moto pa je, da uporabniku pomagajo izbrati pravi izdelek. "Naš marketing je povsem brez plačljivega oglaševanja; v celoti gre za 'pull' marketing, ko torej nekdo nekaj išče s tega področja, nas najde.

Direktor in soustanovitelj IT Melone Rok Makovec je govoril o pomenu strategije pri digitalnem marketingu: "Če želimo, da je marketing uspešen, potrebujemo proces marketinga in prodaje ter poslovni model, ta na koncu proda." In dodal, da so potrošniki na spletu kot mali otroci, ki jih je treba voditi skozi proces. Predstavil je tudi uspešno marketinško kampanjo prodaje mobilnih hišk še enega mariborskega oziroma hoškega startupa, OI concept, v sklopu katere so prodali vseh 44 enot, pa naselje ni še niti postavljeno. Po njegovem mora marketing poganjati prodajo, ta pa poganja podjetje.

Video je (skoraj) vse, zvok pa je pol videa

Miha Deu, vodja spletne prodaje v Spar Slovenija, je poudaril pomen smiselne uporabe podatkov, ki vodi do optimizacije procesov in konverzije, ter med drugim tudi za Maribor napovedal začetek dostav iz njihove spletne trgovine za letošnjo jesen. Tim Zupančič iz Hala studia je poudaril pomen videa pri marketingu, saj ta medij doseže kar 92 odstotkov spletnih uporabnikov po svetu, kar 82 odstotkov globalnega internetnega prometa je v video obliki, 84 minut pa svetovno povprečje časa, ki ga za video nameni posameznik vsak dan. "V marketingu lahko naredimo več, če se posvetimo videu," je prepričan Zupančič, ki dodaja: "Zvok je pol videa!"

Jasmina Strašek, vodja marketinga v IT Meloni, je govorila o kreativah, ki pritegnejo, saj kreativa predstavlja 90 odstotkov odločitve, ali bo nekdo sploh opazil oglas in zatem izvedel naslednji korak ali ne. Med ključnimi "hooki", ki pritegnejo uporabnika, pa izpostavlja uporabo avtoritet, kar bi lahko, postreže s primerom oglasa za plesno šolo, pomenilo vprašanje v slogu Ali želiš plesati kot Shakira?

Da je uporabniška izkušnja praktično vse v poslu, sta se v pogovoru s soustanoviteljem in direktorjem IT Melone Gabrom Maroltom strinjala Manca Šalehar, direktorica marketinga v Woltu, in podjetnik Klemen Selakovič, poseben gost dogodka, podjetnik Ivo Boscarol, pa je zbrane presenetil in nasmejal z izjavo, da je glede marketinga v 30 letih sprejel le eno odločitev - da ukine oddelka prodaje in marketinga. Namesto v te aktivnosti pa ves denar vložil v inovativnost in varnost produkta ter blagovno znamko in v zadovoljstvo kupcev, "ki bodo naši agenti in bodo privabljali novinarje, ki bodo pisali o dobrem produktu".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta