Ljudsko obveznico prestavile "nove okoliščine"

Damijan Toplak Damijan Toplak
22.11.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z neizdajo tako imenovane ljudske obveznice izgubljajo državljani, pa tudi država. Vmes pa so delno obrestne mere dvignile že tudi poslovne banke. 
Z neizdajo tako imenovane ljudske obveznice izgubljajo državljani, pa tudi država. Vmes pa so delno obrestne mere dvignile že tudi poslovne banke. 
Profimedia
Hrvaška država je že februarja letos uspešno izdala dveletno ljudsko obveznico v skupnem znesku 1,85 milijarde evrov, pri čemer so hrvaški državljani vplačali 1,34 milijarde evrov, institucionalni vlagatelji pa preostalih 515 milijonov evrov. Minimalni vložek je bil 500 evrov, letna obrestna mera 3,65 odstotka. 20. novembra pa je potekel rok še za vpis hrvaških državnih enoletnih "ljudskih" zakladnih menic v znesku 440 milijonov evrov in po letni obrestni meri 3,75 odstotka, hrvaški državljani pa so jih pokupili kar 985 milijonov evrov. Minimalni vložek je bil tokrat 1000 evrov. Ti so za posamezno menico vplačali 963,95 evra, 21. novembra prihodnje leto pa jim bo hrvaška država izplačala 1000 evrov, ob tem tudi ne bodo plačali davka.

No, pri nas pa ne bodo tako imenovane ljudske obveznice izdane niti jeseni, kakor je napovedovalo finančno ministrstvo, ampak šele prihodnje leto. Kakšni so razlogi za takšno odločitev?

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta