(VIDEO in FOTO) Mariborski barman v Beogradu navdušil s koktajlom Romeo and Dunja

Jon Knez Jon Knez
18.03.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lovro Vetrih se z barmanstvom ukvarja tri leta.
Andrej Petelinšek

Mlada barmana iz mariborskega Niagara cocktail bara Lovro Vetrih in Djan Meglič sta se prejšnji konec tedna udeležila tekmovanja v mešanju koktajlov v Beogradu, kjer je Vetrih s svojim koktajlom Romeo and Dunja osvojil drugo mesto. Čeprav sta se predstavila vsak s svojim koktajlom, sta pri njunih nastajanjih sodelovala in si pomagala.

Pojasnila sta, da je tekmovanje Beograd barshow letos potekalo drugič, tema pa je bila "Rakija conecting people", se pravi izhodišče vsakega koktajla je morala biti rakija (domače žganje oziroma "šnops"). Vetrih je tako za svoj nagrajeni koktajl izhajal iz dunje - kutinovega žganja, dodal mu je ananasov sirup, jabolčni sok s citronsko kislino, shrub limone in medu ter aromo vrtnice. Povedal je, da je idejo za sestavo koktajla dobil ob pokušanju dunje.

Lovro Vetrih
Andrej Petelinšek
Romeo and Dunja
Andrej Petelinšek

"Okuse, ki sem jih ob pokušanju zaznal, sem skušal vnesti v pijačo. Dobil sem osvežilni, poletni koktajl, ki je lahek, saj v njem ni preveč alkohola. Na tekmovanju so poleg okusa ocenjevali še videz koktajla. Z Djanom sva šla na tekmovanje vsak s svojo pijačo, sva pa ves čas sodelovala, si pomagala in se izpopolnjevala. Vse skupaj je bila velika izkušnja, barska kultura je v Srbiji na višjem nivoju," je povedal Vetrih. Meglič je dodal, da bosta izkušnje, pridobljene v Beogradu, skušala vpeljati v Mariboru. Nagrajeni koktajl za zdaj še ni v redni ponudbi Niagare, bodo ga pa predstavili na koktajl večerih.

Lovro Vetrih
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Vetrih se z barmanstvom intenzivno ukvarja tri leta, Meglič pa kakšno leto. Oba se izobražujeta pod mentorstvom večkrat nagrajenega barmana Kevina Kosa. Za barmanstvo sta se odločila, saj lahko eksperimentiraš z okusi, se vedno znova učiš, nad tem pa sta se navdušila na spletu. "Sam sem se navdušil, ko sem gledal Kevinove videe na youtubu, kjer prikazuje napredne tehnike barmanstva, kako lahko z najbolj abstraktnimi stvarmi delaš okusne stvari. Barmanstvo je neke vrste umetnost, ko vidiš, kakšne tehnike vse se uporabljajo," je dejal Meglič.

Kevin Kos
Andrej Petelinšek

Njun mentor Kos je pojasnil, da so s skupino učencev sicer še na začetku barmanske poti, a da imata fanta veliko potenciala. "Zasnova njunih koktajlov in končni produkt sta bila velik preskok na njuni poti, pokazal se je ogromen napredek. Veselim se njunih novih podvigov, imata še veliko časa za razvoj. Načeloma učencem pustim, da si sami zamislijo okuse, s katerimi bodo izdelali koktajl, pomagam jim pri kakšnih recepturah in nadgradnjah, sama zasnova pa je bila njuna. Bistvo je, da sama ugotovita, kakšni okusi gredo skupaj," je komentiral Kos.

Lovro Vetrih
Andrej Petelinšek
Lovro Vetrih
Andrej Petelinšek
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?