Pohorske vile, jezernik, coprnice in kamnine Pohorja na razstavi

Irena Brdnik
19.03.2023 04:05

V Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica so ob 177. obletnici rojstva pravljičarja Jožeta Tomažiča in ob 160. obletnici ustanovitve Bralnega društva pod Pohorjem pripravili dve razstavi o Pohorju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstavljene slike rastlin in živali ter odlomkov iz Tomažičevih pripovedk
Irena Brdnik

Ob otvoritvi razstav so pripravili domoznanski večer, na katerem sta s pripovedovanjem Tomažičevih pravljic knjižničarka iz knjižnice gostiteljice Darja Plavčak in knjižničarka ter pravljičarka iz Mariborske knjižnice Agica Kovše pripovedovali Tomažičeve pravljice - tudi v narečju, avtorji razstav pa razlago razstave o Pohorju.

Razstavi so pripravili Mariborska knjižnica ter Andreja Senegačnik in Mojca Bedjanič iz Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN) območne enote (OE) Maribor in prof. Viljem Podgoršek iz svojega zasebnega Geološko-paleontološkega muzeja Pangea iz Dragonje vasi pri Cirkovcah.

Razstava kamnin in mineralov Pohorja
Irena Brdnik

Pohorske vile, jezerniki, coprnice in škopljenk nas skozi bajeslovne pripovedke, ilustracije in fotografije popeljejo v čarobni svet Pohorja. Gozdovi, slapovi, potoki, barja, jezerca in planje so njihova domovanja. So pa tudi življenjski prostori zanimivih rastlin in živali ter nahajališča pohorskih mineralov in kamnin. Povabljeni na ogled razstave, kjer boste spoznali izjemno naravo ter bajeslovni svet Pohorja, so zapisali ob razstavi. Na razstavljenih slikah so rimski kamnolom, potoki, mali skovik, dlakava mahovnica in odlomki iz pripovedk, v vitrini pa med drugim marmor iz Gorenja nad Zrečami, sadra iz Stranic, gnajs iz Koritnega, grafit v skrilavcu iz Gladomesa in disten iz Bistriškega grabna.

V teku je tudi postopek za razglasitev Pohorja kot regijskega parka, je med drugim povedala Andreja Senegačnik. Razstava bo odprta do konca marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta