(PISMO BRALCA) Despotstvo medobčinskega redarstva

DR
09.10.2024 17:00

Ali redarji delujejo proti ljudem?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"Danes nismo v položaju, da bi morali varovati predstavnike ljudstva pred ljudstvom, temveč bi morali varovati ljudstvo pred njegovimi predstavniki," je izjava filozofa Leva Krefta, ki so jo bralci časopisa Večer leta 2021 izbrali za bob leta. To izjavo bi brez slabe vesti lahko za moto svojega delovanja prevzelo Medobčinsko redarstvo MO Maribor (MR MOM). Že pol stoletja gradim družinske korenine v tem mestu in se do njega obnašam spoštljivo, vendar, z grenkim priokusom, le soglašam s pogostimi ugotovitvami someščanov, da so predstavniki, konkretno redarji MR MOM s svojim vodjo vred nenaklonjeni ljudem. S svojimi dejanji na terenu pogosto delujejo proti ljudstvu, ki jih financira in jim omogoča delovanje.

Prvi primer: Pred desetimi dnevi je bil kurjač, ki skrbi za nemoteno ogrevanje več večstanovanjskih objektov na različnih lokacijah, vključno z Domom starostnikov, kaznovan, čeprav je na vidnem mestu v avtomobilu postavil obvestilo s podatki in telefonsko številko, da je na intervenciji. Redarja MR MOM sta mu izdala kazen v višini "samo" 40 evrov. "Samo" zato, ker bi avto čez nekaj minut že lahko odstranili, kar bi ga stalo precej več. Hišniku je eden izmed redarjev nekoč celo svetoval takšno obvestilo, a tokrat sta redarja trdila, da če bi vozilo bilo večje, npr. tovornjak, ga ne bi kaznovala. Pamet naj razume, če more!

Drugi primer: Podjetje, lastnik vozila, je dva meseca po dogodku, na katerega se je sklicevalo MR MOM, prejelo uraden dopis z zahtevo o podatkih o vozniku, ki naj bi 1. julija 2022 ob 11:21 parkiral na naslovu Gosposvetska c. 67 v Mariboru. Še isti dan sem kot voznik vozila navedenega dne posredoval zahtevane podatke in poudaril, da vozilo v navedenem času sploh ni stalo tam. Sploh pa je dostop do bloka na Gosposvetski c. 67 možen le iz Turnerjeve ulice. MR MOM na moje pojasnilo ni odgovorilo. Pol leta pozneje so mi kazen skupaj s sodnimi in bančnimi stroški trgali z bančnega računa. Pošta s položnico za plačilo kazni je prispela 23. 12. 2022, odločba o sodni izterjavi pa v prvi polovici januarja 2023, ravno v času, ko sva si s soprogo privoščila dopust v termah in je sosed samo praznil poštni predal. Po tem "darilu" sem MR MOM pisno in ustno prosil za potrdilo, da se vozilo na fotografiji, ki sem jo končno dobil, ni nahajalo na Gosposvetski c. 67, temveč na Gosposvetski c. 84 (pred skladiščem podjetja). Tudi s fotografije je bilo jasno razvidno, da ni oviralo ne pešcev ne kolesarjev. Pogovor z vodjo MR MOM je bil namenjen pridobitvi enega stavka z dejanskim naslovom lokacije, na kateri je bilo vozilo fotografirano. Kljub temu da je vodja trikrat zapustil prostor, da bi preveril izjavi redarjev, pri tem ni omogočil srečanja z njima, zato sem odšel praznih rok. Tudi moj komentar, da ne moreš biti na dveh mestih hkrati, kar bi moral slišati vsaj na dveh od svojih treh zaključenih fakultet (podatek na uradnem CV na spletni strani MOM-MR), ni naletel na odziv. Uporabnost odgovorov župana kot najvišjega pritožbenega organa v MOM ter Varuha človekovih pravic Slovenije pa ni omembe vredna.

Tretji primer: Minilo je že tri mesece, odkar sem vložil zahtevo za vračilo denarja zaradi kazni za neplačilo parkiranja na Valvasorjevi ulici 28 v Mariboru (28. junija 2024 ob 12:30 pri vsaj 33 stopinjah Celzija), saj parkomata kljub prehojenim stotinam metrov nisem našel, niti v sosednji Raičevi ulici. Mogoče bom odgovor Sektorja za komunalo in promet MOM le dočakal še letos.

 

Dragan T. Grgić, dipl. inž. v pokoju

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta