Kako Bosanca ali Albanca vključiti v čebelarsko društvo Hoče?

Nina Ambrož
26.03.2021 16:18
Občina Hoče - Slivnica in Rdeči križ Maribor bosta v okviru mednarodnega projekta Embracin iskala načine integriranja priseljencev v družbo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metod Dolinšek in Marko Soršak sta podpisala pogodbo o sodelovanju pri 180.000 evrov vrednem projektu, ki vključuje migrante. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Občina Hoče - Slivnica in Rdeči križ Maribor sta podpisala pogodbo o vključitvi v mednarodni projekt Embracin. Cilj je ugotoviti načine, kako sprejeti državljane tretjih držav v Evropo in jih vpeljati v družbo. Pilotski projekt šestih držav je v večinskem deležu financiran z evropskim denarjem. Poleg Slovenije v njem sodelujejo Italija, Švedska, Ciper, Grčija, Španija in Švica. Župan Marko Soršak in predsednik mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek sta ob današnjem podpisu pogodbe povedala, da gre za projekt, ki bo na regijskem nivoju potekal 18 do 24 mesecev.

​Razumevanje je slabo

"Slovenija se z begunskim valom sooča od leta 2015, pravzaprav pa je skozi vso zgodovino dežela emigracije in imigracije. Primož Trubar je bil naš najbolj znani migrant," je povedal Dolinšek. Četudi so selitve star pojav, še vedno povzročajo težave, nelagodje in predsodke tako pri prišlekih kot pri domačinih. Države Evrope pravega načina še nišo našle, razumevanje ekonomskih in družbenih migrantov je slabo.

Kako to preseči, bodo v projektu Evropske unije ugotavljale različne organizacije in posamezniki iz šestih partnerskih držav, ki si bodo med sabo izmenjevali izkušnje in iskali dobre prakse. Spodbujali bodo javne debate o migrantih in poskušali razbiti strahove. "Naš pristop je od spodaj navzgor," je poudaril Dolinšek. Kaj konkretno to pomeni, je pojasnil: "Vključevanje priseljencev v lokalna društva, skupine podpore, se povezovati s šolami. Neposredno se bomo ukvarjali s šestimi družinami oziroma posamezniki. Tehnike bodo temeljile na že potrjenih izkušnjah italijanskega profesorja, ki je sam oziroma s svojo družino poskušal integrirati nekatere begunce, ki so prišli v Italijo." ​Kot hipotetični primer je Dolinšek navedel: "Eden od migrantov se bo zanimal, kako se vključiti v čebelarsko društvo, in čebelarsko društvo v Hočah ga bo sprejelo kot člana ter podučilo o čebelah in društvu. On pa bo s tem, ko se bo vključil v čebelarsko okolje, njih podučil o svoji kulturi."

Marko Soršak in Metod Dolinšek
Sašo Bizjak

​Veliko priseljencev iz bivše Jugoslavije

"V naši občini je veliko družin iz bivše Jugoslavije," je dejal župan Soršak. "Starši največkrat delajo v industrijski coni. Njihovi otroci se dokaj hitro naučijo slovenskega jezika, se integrirajo in dobijo prijatelje. Težje je za starše, ki delajo osem ur ali več in niso vpeti v okolje. S pomočjo Rdečega križa, društev in prostovoljcev, ki bodo v tem procesu sodelovali, jih bomo povezali v okolje," je razložil Soršak in dodal, da je hoško občino k projektu povabil župan Padove.

Finančni obseg dela projekta, za katerega je pristojna Občina Hoče - Slivnica z Rdečim križem, je 180.000 evrov. Od tega bo občina zagotovila 18.000 evrov, preostalo pa Evropska unija, natančneje Sklad za azil, migracije in vključevanje pri EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta