Hrup v Šentilju: Krajani želijo protestno zapreti avtocesto

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
05.10.2024 16:00

Civilna iniciativa AC Šentilj napoveduje stopnjevanje pritiskov na Dars, od katerega zahteva takojšnjo postavitev protihtupnih ograj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Civilna iniciativa si prizadeva tudi za prepoved tranzitnega prometa na lokalnih cestah. 
Tadej Regent

Civilna iniciativa AC Šentilj stopnjuje svoj pritisk na Dars, pri katerem želi doseči postavitev protihrupnih ograj ob avtocesti skozi ta obmejni kraj v Slovenskih goricah, ki je že vrsto let zlasti ob poletnih koncih tedna in praznikih obremenjen s hrupnimi kolonami avtomobilov in tovornjakov. Civilna iniciativa opozarja, da takšno stanje trpijo že 30 let in da so pri nas edini kraj ob avtocesti brez protihrupne zaščite. Terjajo tudi popravilo diletacij na viaduktu skozi Šentilj in preplastitev z protihrupnim asfaltom.

Šentiljčani so prvo manjšo protestno akcijo izpeljali konec avgusta letos.
Tadej Regent

Svojo prvo protestno akcijo so pripravili konec avgusta letos, ko je skupina krajanov upočasnjeno prehajala prehod za pešce in tako dodatno ovirala zgoščen promet, ta vikend se je civilna iniciativa znova sestala, da bi pritegnila več podpornikov in dorekla naslednje korake. Prvo ni najbolje uspelo, saj se je na ploščadi pred Kulturnim domom Vlada Pipana zbralo le kakih 20 ljudi, ki pa so se odločili za drzno potezo - nanovačili bodo 300 ljudi in z njihovo pomočjo zaprli avtocesto, napovedujejo. Andrej Koren, eden od pobudnikov civilne iniciative je prepričan, da jim bo uspelo. Kdaj bi izvedli takšen protest, še niso dorekli.

Sašo Bizjak
Tadej Regent

Z Darsa so nam sicer nazadnje odgovorili da je projekt v teku in da je že izbran izvajalec za izdelavo projektne dokumentacije za aktivno protihrupno zaščito v Šentilju ter da izvedbo načrtujejo v letu 2025/2026. V civilni iniciativi temu ne verjamejo, saj da je bilo podobno rečeno že večkrat v preteklosti, izvedba pa že večkrat prestavljena. Razočarani so tudi nad neodzivnostjo župana Štefana Žvaba, od katerega pričakujejo, da po vzoru primorskih občin v Šentilju prepove tranzitni promet na lokalnih cestah, ki v konicah popolnoma ohromi kraj. Kot je povedal Koren, bodo vladi poslali tudi zahtevo, naj naša država toži Avstrijo zaradi kršenja schengena oziroma neupravičenega zaprtja in kontrole na meji s Slovenijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta