(FOTO) Na festivalu lokalne hrane v Cafovi ulici tudi čičerikin golaž: "Čeka je bila stalnica na Dravskem polju"

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.05.2023 14:00

V Cafovi ulici, ki je danes v živahnem ritmu uličnega festivala lokalne hrane, ki ga spremlja tudi dobra glasba, diši po praženem krompirju, pečeni šunki, šmornu, tudi pohančku ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Danes se je v Cafovo ulico vrnil Ulični festival lokalne hrane. Poudarek je letos na sezonskih in kot običajno lokalnih okusih. Pridni študentje Višje šole za gostinstvo in turizem (VSGT) že od ranega jutra vihtijo ponve in kuhalnice. Z lokalnimi sestavinami in pripravo v šoli, ki je doma na ulici, so poskrbeli za kratke dobaviteljske verige.

Igor Napast
Igor Napast

Za lačne želodce so pripravili pražen krompir z vloženo zelenjavo in svinjsko pečenko, šunko, pečeno v krušnem testu s hrenom in hrenovo peno, zanimiva jed pa je tudi ocvrt piščanec v hišni štručki s sočno solato, tradicionalno je na voljo praženec z jagodami in jabolki, za vegetarijance pa golaž iz čičerike. Čičerika na festivalu lokalne hrane? "Čičerika sicer res ni iz Slovenije, a smo jo namenoma vključili, ker je bila čičerika na Dravskem polju stalnica pred drugo svetovno vojno. To posebnost so k nam prinesli primorski priseljenci in sodelavka, ki ima ekološko kmetijo, je našla zapise njene babice, ki je trdila, da je čeka, tako so imenovali čičeriko, bila ves čas na vrtu in so jo sadili na Dravskem polju. Čičerika je bila pomemben vir proteinov, potem jo je zamenjal fižol in bob," pojasni Mojca Polak, predavateljica na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Hrano spremljajo vina lokalnih pridelovalcev. 

Igor Napast
Igor Napast

"Petek je. Zakaj ne bi dneva zaključili na prijetnem festivalu, kjer lahko podpišemo, da začutimo lokalne okuse," je povabila Polakova. Študentje na stojnicah z nasmeškom vabijo in zagotavljajo, da so njihovi kolegi skuhali dovolj, da ne bo zmanjkalo. Pred samim vstopom na festival stoji stojnica s kuponi za hrano in pijačo. Šest evrov je treba odšteti za kupon s hrano in tri za pijačo. 

Tudi za pijačo je poskrbljeno. Lokalni vinarji in pivovarji: Vina Oskar iz Malečnika, Vina Horvat iz Počehove, Pivovarna Maribor. Sokovi pa so iz VSGT. 
Igor Napast
Igor Napast

 

Igor Napast

Še dve brezplačni kulinarični delavnici potekata v sklopu festivala. Klarino učilnico sladkanja brez slabe vesti še lahko ujamete. Začne se ob 16.uri. Na delavnici Socialistična kuhinja po mariborsko je Mojca Polak postregla s socialističnimi triki, kako iz skromnih sestavin pripraviti okusna kosila. Popeljala je v kuhinje v 80. in 90. let prejšnjega stoletja, ko je dišalo po "flajšlaberlih" oziroma polpetih, "murkovem zosu", za zaključek pa je pripravila ocvrte "šnite" iz ostankov velikonočne potice z jagodno omako. Ponovno namreč prihajajo v ospredje triki naših babic, ki so mnogokrat "iz nič sčarale obrok". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta