Zakaj je česen najbolje posaditi do 10. novembra

Jasna Marin Jasna Marin
07.11.2022 04:00

Česen je po okusu in vonju ena najmočnejših užitnih čebulic. Stari Rimljani so ga dajali vojakom za moč in pogum, sužnjem v Egiptu pa za lažje opravljanje težkih fizičnih del.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Večina bolezni se začne v črevesju, in če bi jih radi preprečili, bi bilo treba vsak dan uživati česen. Strok na dan varuje pred virusi, bakterijami, glivami, pomaga pri težavah s prebavo in črevesjem, zmanjšuje nevarnost srčnega napada, varuje pred rakom na debelem črevesju. Uničuje škodljive črevesne bakterije in preprečuje gnitje v črevesju. Zvišuje spolno moč. Pospešuje prebavo ter izločanje želodčnih sokov in vode.

Eterične snovi v česnu pomagajo razgraditi plasti sluzi v dihalih. V drugi svetovni vojni so uporabljali česnov ekstrakt za dezinfekcijo ran. Prerezan česen natremo na mesto pika žuželk. Vtiranje česnovega soka v podplate pomaga pri prehladu. Proti nespečnosti mlačni vodi primešamo 25 kapljic česnove tinkture, dodamo žlico medu, pijemo pred spanjem. Proti glistam česnov sok primešamo mleku.

Profimedia

Vzgoja 

Česen za rast potrebuje sončna, lahka in odcedna tla, ne mara hlevskega gnoja ali pregnojene zemlje. Vzgajamo ga iz zdravih debelejših strokov iz prejšnje sezone. Majhni stroki namreč dajo slabši pridelek. Za razvoj korenin in glavice česen potrebuje kratek dan - tega imamo od jeseni do zime. To je glavni razlog, zakaj sajenje jeseni da večji pridelek od spomladanskega. Ko dan postaja daljši, se namreč razvija nadzemni del. Zato strokovnjaki priporočajo, da ga sadimo od 20. oktobra do 10. novembra. Jesensko sajenje običajno torej omogoči večje glave česna in v poprečju devet strokov v eni glavi, spomladansko pa manj. Če pa kdo hoče kljub vsemu saditi česen spomladi, lahko to opravi že februarja.

Shutterstock


Stročkanje in dobri sosedje

Glave česna na stroke razstavimo največ dva do tri dni pred sajenjem. Dobri sosedje česna na vrtu so solate, jagode, blitva. Odganja tudi škodljivce z vrtnic, neustrezni sosedje česna pa so stročnice. 

Profimedia

Pridelek spravljamo poleti, ko je porumenela tretjina listov. Pulimo z listi vred, nato ga posušimo.

   
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta