Ogrevanje v novogradnjah: Toplotna črpalka in sončna elektrarna vse bolj priljubljeni izbiri

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
14.10.2024 05:30

Pri načrtovanju ogrevalnih sistemov za novogradnje se investitorji vse pogosteje odločajo za rešitve, ki temeljijo na obnovljivih virih energije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav vse več novih blokov omogoča ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko, je kombinacija s sončnimi elektrarnami pri večstanovanjskih objektih še vedno prej izjema kot pravilo.
Shutterstock

Sodobne stavbe ponujajo fleksibilnost pri izbiri energenta, ob tem pa imajo strokovnjaki vse več priporočil za sisteme, kot sta toplotna črpalka in sončna elektrarna. Ti sistemi namreč zagotavljajo večjo energetsko učinkovitost, nižje stroške obratovanja in dolgoročne prihranke, kar postaja vse bolj pomemben dejavnik tako za investitorje kot kupce nepremičnin.

Strokovnjaki iz podjetja GEN-I Sonce poudarjajo prednosti kombinacije sončne elektrarne in toplotne črpalke, saj se ta kombinacija kaže kot optimalna rešitev za novogradnje. "Investicija v sončno elektrarno se hitreje povrne, če je ogrevanje urejeno s toplotno črpalko," pojasnjujejo pri GEN-I. Z dodajanjem hranilnika energije se energetska neodvisnost še poveča, kar zagotavlja varnost pred nihanji na trgu električne energije in dolgoročno trajnostno rešitev.

Dolgoročni finančni prihranki

Podobno menijo tudi v podjetju Termo Shop, kjer poudarjajo, da so toplotne črpalke zaradi dobre izolacije novogradenj in nizkih toplotnih izgub najboljša izbira. "Nizkotemperaturni sistemi ogrevanja omogočajo nizke stroške, hkrati pa vas razbremenijo skrbi z naročanjem energentov," pravijo pri Termo Shopu. Poleg tega opažajo naraščajoč trend kombinacije toplotnih črpalk z baterijskimi hranilniki, kar omogoča popolno energetsko samooskrbo.

Pri podjetju SunContract dodajajo, da je toplotna črpalka v novogradnjah najprimernejša rešitev, še posebej v kombinaciji s talnim ogrevanjem, ki omogoča enakomerno porazdelitev toplote in nizkoenergijsko delovanje. "S to kombinacijo in  dodatkom sončne elektrarne lahko dosežete skoraj popolno energetsko neodvisnost," izpostavljajo v SunContractu, kjer opozarjajo tudi na dolgoročne finančne prihranke, ki jih prinaša ta rešitev.

Pri novogradnjah sta pri nas najpogostejša dva vira oziroma sistema ogrevanja. 
Foto: Shutterstock
Ogrevalni sistem izbere investitor, tehnične rešitve določi projektant, izvajalec pa po projektu sistem vgradi v stavbo.
Shutterstock

V novogradnjah dva vira ogrevanja

Vendar pa vgradnja toplotne črpalke in sončne elektrarne predstavlja lažjo izbiro pri samostojnih stanovanjskih objektih, kjer se lastniki lahko sami odločijo o tem, kako se bodo ogrevali. Pri večstanovanjskih stavbah je to običajno odločitev investitorja. Čeprav vse več novih blokov omogoča ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko, je kombinacija s sončnimi elektrarnami pri večstanovanjskih objektih še vedno prej izjema kot pravilo. Luka Jurič iz podjetja Novogradnje Maribor pojasnjuje, da sta v novogradnjah najpogostejša dva vira oziroma sistema ogrevanja. Izbira ogrevalnega sistema je predvsem odvisna od prostorskega načrta in lokacije novogradnje. "Vsa stanovanja, ki jih gradimo, uporabljajo individualne toplotne črpalke ali zunanje vire toplote, kot je mestna energetika oziroma toplarna, če to zahteva lokacija ali gradbeno dovoljenje," pravi Jurič. Poleg tega vsa stanovanja uporabljajo sodoben način ogrevanja s talnim gretjem, ki je regulirano za vsak prostor posebej, kar omogoča večji nadzor in energetsko učinkovitost.

Glede državnih spodbud za investitorje Jurič pojasnjuje, da do zdaj niso imeli izkušenj z njimi, vendar priznava, da bi lahko zakonodajne spodbude močno olajšale izvedbo naprednejših rešitev, kot so skupnostne sončne elektrarne. "Investitorji razmišljamo o namestitvi skupnostnih sončnih elektrarn, a pri večstanovanjskih stavbah, ki bodo po končanju v lasti različnih kupcev, moramo pristopiti previdno," pravi Jurič in ob tem dodaja, da so mnenja ljudi pogosto različna. Čeprav je trend v vzponu, gre za dodatno investicijo, ki poveča ceno stanovanj, kar lahko pri nekaterih kupcih povzroči zadržanost. "Cena je še vedno eden izmed ključnih dejavnikov pri nakupu nepremičnine," izpostavlja Jurič. Izbira vira energije oziroma sistema ogrevanja pomembno vpliva tudi na vrednost nepremičnine in povpraševanje po njej.

Izbira vira energije ne vpliva bistveno na ceno novih stanovanj, saj so novogradnje dobro izolirane in poraba energije za ogrevanje ostaja nizka ne glede na izbrani sistem ogrevanja.
Foto: Shutterstock

V ospredju sta lokacija in cena

Kljub temu pa Jurič opozarja, da to ni prvi faktor, ki vpliva na odločitev kupcev. "Najprej se preučijo lokacija, kakovost gradnje, ugled investitorja in cena," pojasnjuje. Pri Novogradnjah Maribor opažajo, da so stanovanja z individualnimi toplotnimi črpalkami bolj privlačna za kupce zaradi energetske učinkovitosti in potencialno nižjih stroškov obratovanja. "Ogrevanje s toplotno črpalko poveča vrednost nepremičnine in jo naredi bolj konkurenčno na trgu," še dodaja Jurič. Stroški ogrevanja s toplotno črpalko so v primerjavi s sistemom daljinskega ogrevanja običajno nižji, kar lahko v povprečju pomeni prihranke med 25 in 40 odstotki, pravi Jurič. Ti prihranki so odvisni od več dejavnikov, kot so tip toplotne črpalke, velikost ogrevalnega prostora, orientacija stanovanja in cena električne energije. "Toplotne črpalke izkoriščajo obnovljivo energijo, kar pomeni manjšo porabo električne energije za proizvedeno količino toplote," še pojasnjuje. Vendar Jurič opozarja tudi na stroške vzdrževanja in servisiranja, saj ima toplotna črpalka omejeno življenjsko dobo in jo bo po določenem času treba zamenjati, kar predstavlja dodaten strošek za lastnika. "Pri daljinskem ogrevanju teh stroškov skoraj ni," opozarja.

Ogrevanje s toplotnimi črpalkami v novozgrajenih hišah postaja že pravilo.
Djd/Stiebel Eltron

Pri hišah je toplotna črpalka nujnost

Branko Potočnik, direktor INSA nepremičnin, se strinja z Juričevimi opažanji. Potočnik pravi, da so v Mariboru nova stanovanja pogosto priključena na toplovod, kar velja za napredno in energetsko učinkovito rešitev. V nekaterih primerih pa se investitorji odločajo za toplotne črpalke, ki prav tako postajajo vse bolj priljubljene. Po njegovih besedah izbira vira energije ne vpliva bistveno na ceno novih stanovanj, saj so novogradnje dobro izolirane in poraba energije za ogrevanje ostaja nizka ne glede na izbrani sistem ogrevanja. Pri stanovanjskih hišah pa je situacija povsem drugačna. Potočnik poudarja, da je pri hišah toplotna črpalka nujnost. "Težko si predstavljam, da bi investitor na trgu ponudil novozgrajene hiše z ogrevanjem na olje ali plin. Takšnih nepremičnin preprosto ne bi mogli uspešno prodati," pravi.

Ogrevanje s toplotnimi črpalkami je pri stanovanjskih hišah postalo standard, saj ponuja energetsko učinkovito in okolju prijazno rešitev, ki izpolnjuje pričakovanja sodobnih kupcev. Če povzamemo, je v novogradnjah izbira ogrevalnega sistema odvisna od različnih dejavnikov, vključno z lokacijo, prostorskimi pogoji in preferencami investitorjev. Kljub temu pa toplotne črpalke postajajo vse bolj priljubljena izbira zaradi svoje energetske učinkovitosti in dolgoročnih prihrankov, še posebno v kombinaciji s sončnimi elektrarnami, ki omogočajo večjo energetsko neodvisnost.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta