(FOTO) Skok na kolo je družini prinesel novo hišo

J. M.
29.09.2023 06:30

Iz prestižne hiše na odlični lokaciji se je mlada družina preselila na podeželje. Kaj je bil razlog?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Www.baufritz.com

Za Michaela Grafa iz Švice je bila odločitev sprejeta, ko je med vožnjo z dirkalnim kolesom na zaraščenem zemljišču nekdanje kmetije s stanovanjsko hišo ter pripadajočim hlevom in skednji po naključju naletel na napis "Naprodaj". Hitro je splezal čez ograjo in bil navdušen. Ohraniti čar posestva, živeti trajnostno, veliko bližje naravi, tu se je družinski človek videl na pravem naslovu.

Njegova žena Katharina je imela sprva več težav. Družina se je v sveže prenovljeni hiši, v kateri so živeli, počutila dobro - če odmislimo to, da so sosedje skozi okna, ki so segala od tal do stropa, praktično gledali v njihove krožnike.

Namesto potovanja nakup posestva

Michael in Katharina pravzaprav prihajata s podeželja: on je živel blizu Bodenskega jezera, ona je iz Avstrije. Spodbudo za premik jima je dala pandemija, ki je obrnila ves svet na glavo. Sprva je namreč majhna družina načrtovala daljše potovanje. Namesto tega je bila že po mesecu in pol podpisana kupoprodajna pogodba za nepremičnino, denar, prvotno namenjen za potovanje, pa je bil vložen v domačijo - in v drobilnik. Nekaj koncev tedna in zaraščeno posestvo je bilo očiščeno ter se je končno pokazalo v vsej svoji lepoti.

Na tej točki sta se Grafova že pogovarjala s proizvajalcem lesenih hiš Baufritz. Jasno je bilo, da je mogoče ohraniti dva stara skednja. Stanovanjske hiše pa ni bilo več mogoče rešiti in bi morala iz energetskih in zdravstvenih razlogov narediti prostor za novo stavbo. Stara hiša je bila vlažna, streha stavbe pa je bila v celoti prekrita z azbestno kritino. Vendar je bil od začetka cilj vključiti v novo stavbo uporabne materiale od porušene stare hiše.

Www.baufritz.com

Stara dvoriščna struktura kot arhitekturni navdih

Največji izziv za izkušenega arhitekta je bil ohraniti ravnovesje med posameznimi stavbami, najti harmonično protiutež obema hlevoma z novogradnjo in oblikovati tudi harmonično notranje dvorišče. Rezultat je podolgovata, 20 x 7 metrov velika družinska montažna hiša, ki slogovno spominja na skedenj. S številnimi velikimi steklenimi površinami se odpira v naravo. Lesena hiša se z naravnim, grobo žaganim macesnovim lesenim opažem in belo ometanim pritličjem harmonično zliva s podeželskim okoljem, obenem jo odlikuje moderen pečat.

Poleg stanovanjske stavbe je nova tudi umestitev vmesne stavbe, lastne družinske pekarne (majhna hiša s kamnitimi zidovi), vključno s povezovalnim elementom, ki povezuje pekarno s hišo. Zgradili so jo lokalni obrtniki v sodelovanju z družbo Baufritz. Medtem ko je v preteklosti ansambel stavb bil zasnovan v obliki črke U, obrnjene proti ulici, se nova umestitev zdaj odpira proti zasebnemu vrtu. Tako je nastalo lepo dvorišče na vrtni strani in pokrit zunanji prostor za sedenje z vgrajeno klopjo. Vhodna stran ima očarljiv, prav tako pokrit vstopni prostor in z dvoriščne dovozne poti pozdravlja obiskovalce z usklajeno celostno podobo stavbnega ansambla.

Sosednji veliki skedenj z nadstreškom se zdaj uporablja kot plezalna stena, v drugem nadstropju pa je prostor za druženje in zabave.

Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com

Skrbno ravnanje z obstoječimi stavbami

V središču vrta je staro korito za prašiče s kmetije. Zdaj ga uporabljajo za napajalnik. Vrt zalivajo z deževnico iz velikih cistern. Ponovno so uporabili kamne od porušenega dimnika - ti so postali del nove pekarne. Klinker opeke so zmlete in na novo utrjene, s svojo čudovito barvo pritegnejo veliko pozornosti. Nova pekarna je bila zgrajena iz kamnov stare obokane kleti, ki se je nahajala pod nekdanjo stanovanjsko hišo. Stopnice na teraso in stojalo za pritrditev poštnega nabiralnika so izdelali iz starih tramov iz nekdanjega ostrešja stanovanjske hiše.

Stara postelja, ki jo je obnovil lastnikov oče, mizar, je pobarvana v rožnato barvo in je v sobici starejše hčerke Ane. Tudi kuhinja, ki je del odprtega dnevnega, jedilnega in kuhinjskega prostora s prijetnim kaminom kot elementom, ki predeli prostor, ima na željo lastnikov rožnate elemente. V kuhinjsko pročelje so vgrajena vrata v shrambo, ki je dostopna tudi iz vhodnega prostora z garderobo.

V tem nivoju je tudi soba za goste, ki je lahko tudi pisarna, ter stranišče s tušem ob vhodnem prostoru. Od tu se lahko povzpnete v mansardo, tam sta dve otroški sobi, vsaka z drugo ravnjo za igro ali spanje, družinska kopalnica, glavna spalnica z garderobo in odprta galerija. Tehnični prostor, pralnica in vinska soba so v kleti.

Www.baufritz.com
Www.baufritz.com

Izpolnjene želje

Ker sta že prej živela v hiši, sta zakonca Graf vedela, kaj želita v svojem domu. Sprva sta si težko predstavljala novo stanovanjsko stavbo, ki naj bi bila po načrtih dolga in ozka, da bi se ujemala z dimenzijami obstoječih stavb na zemljišču. Arhitekt Baufritza Oliver Engelhardt jima je vse dodobra predstavil in obenem upošteval njune individualne želje.

Jekleni nosilec med kuhinjo in jedilnico, ki je tukaj potrebno zaradi dolžine hiše, je običajno prašno lakiran. Vendar Grafi tega niso želeli zaradi vizualnih razlogov. Namesto tega je na gradbišče prišel neobdelan in predhodno naoljen, pripravljen na najboljši možni način in je odličen stilski element v kuhinjsko-jedilniškem delu.

Www.baufritz.com

Spiralno stopnišče iz dnevnega prostora do odprte galerije s televizijsko sobo prav tako določa zanimiv slog in je hkrati praktično. Dolgi hiši namreč drugo stopnišče odlično služi in dopolnjuje stopnišče v vhodnem prostoru.

Www.baufritz.com

Družina se po stopnicah povzpne tudi v zasebno plezalno dvorano v velikem lesenem skednju. Njihova plezalna stena se razteza čez dve nadstropji. S tem so lastniki izpolnili svoje želje.

Www.baufritz.com

Neposredno pred vrati lesenega skednja je okoli starega drevesa urejeno čudovito igrišče za hčerke. Tekmovalna kolesa in družinski avtomobil najdejo prostor v obnovljenem lesenem skednju ob dovozu na dvorišče.

In ko se poletje s prijetnimi temperaturami za kopanje konča, se družina rada sreča s sosedi na zaledenelem bazenu, kjer skupaj igrajo curling.

Www.baufritz.com


Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Www.baufritz.com
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta