ZIZ festival: "Mariborski alternativni Borštnik"

P. V.
08.10.2024 15:00

ZIZ festival predstavlja mariborsko alternativno gledališko produkcijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na festivalu je tudi Dobra družba, predstava Mihe Bezeljaka
Gregor Salobir

Z bralno-uprizoritvenim dogodkom Oaza sredi mrtvega mesta se bo danes v kleti Narodnega doma Maribor začel 6. ZIZ festival, na katerem predstavijo uprizoritve mariborskih neodvisnih producentov pretekle sezone. "V petih dneh bo mogoče videti vse, kar alternativna gledališka scena v Mariboru ponuja," napoveduje umetniški vodja Jan Podbrežnik.

V pretekli sezoni je premiero doživelo osem uprizoritev mariborskih neodvisnih producentov in skoraj vse bodo predstavljene na festivalu. Med drugim gre za produkcije in koprodukcije ŠtudenTeatra, Momenta, Bande ferdamane, društva ZIZ in Vie Negative.

Program po Podbrežnikovih besedah odraža skromen obseg te produkcije, hkrati pa izpostavlja njeno kakovost. Festival se bo zaključil z 11. gala podelitvijo ZIZ nagrad najbolj zaslužnim na mariborski neodvisni gledališki sceni. Prireditev bo v soboto zvečer v Sodnem stolpu.

O tem, katera nagrada pripada komu, odloča strokovna komisija, nadaljuje pa se tudi tradicija stanovske nagrade scena sceni, s katero sodelujoči umetniki nagradijo nekoga izmed nastopajočih na festivalu.

ZIZ festival je po prepričanju društva ZIZ edini festival v Sloveniji, ki predstavi neodvisne ustvarjalce in produkcije določenega mesta. (Festivali neodvisne produkcije seveda so, vendar ne lokalni.) Je tudi edini festival, ki širšemu občinstvu strnjeno predstavi mariborsko alternativno gledališko produkcijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta