Proti nacionalističnim napadom​ iz osebnih interesov: Oliver Frljić o šoku in razočaranju, kulturniki o padcu novinarskih standardov

Kristina Božič
21.10.2019 13:44

Že v soboto se je mednarodno priznani režiser Oliver Frljić odzval in obsodil napad režiserja Vita Tauferja in igralca Daria Varge ob pomoči novinarja Dela na vodstvo Slovenskega mladinskega gledališča. Danes se je oglasilo tudi več kot 100 kolektivov, umetnikov in umetnic ter članov strokovne komisije pri kulturnem ministrstvu za področje uprizoritvenih umetnosti pri programih javnih zavodov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oliver Frljić je opozoril, da članek, ki ga je objavil časopis Delo v soboto, "sodi v preizkušeno recepturo nacionalistične kuhinje".
Smg

Gledališki režiser Oliver Frljić je v soboto sporočil, da ustavlja delo pri projektu Tak silen vzlet se siloma konča/These violent delights have violent ends zaradi napadov na sedanje vodstvo Slovenskega mladinskega gledališča, ki sta si ga z avtorjem članka Petrom Rakom privoščila glavna protagonista članka, režiser Vito Taufer in igralec Dario Varga
"Ta skrajno egoistična poteza omenjenih gospodov je namreč med številnimi zaposlenimi, predvsem pa med številnimi igralci povzročila takšen šok in razočaranje, da z delom v takšnih okoliščinah preprosto ni moč nadaljevati. Poleg tega bi s to potezo slovensko javnost rad opozoril na to, da Slovensko mladinsko gledališče ne more in ne sme biti talec zasebnih interesov nekega nekdaj pomembnega režiserja in enega od igralcev v tem gledališču," je zapisal nagrajeni gledališki režiser, avtor nekaterih najbolj odmevnih uprizoritev v zadnjih letih v Evropi.
"Kar zadeva trenutno vodstvo – direktorja Tiborja Miheliča Syeda in umetniškega vodjo Gorana Injca –, bi ga ob tej priložnosti rad odkrito podprl," je Oliver Frljić poudaril, da delo gledališča "korespondira s sodobnimi uprizoritvenimi praksami – kar tisti, ki so se intelektualno in umetniško zataknili na koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja, težko razumejo".
​Slovensko mladinsko gledališče je v zadnjih letih zagotovilo možnost uprizoritev nekaterih najbolj odmevnih in nagrajenih predstav, ki so ponudile pogumno in ostro ogledalo družbeno prelomnim dogodkom. Umetniški vodja Evropskega ansambla, kurator programa Europamaschine Burgtheatra in član umetniškega sveta Gledališča Maksima Gorkega, Oliver Frljić je v sobotnem pismu dodal še, da gre za dogodek, ki kaže na politični položaj, "v katerem vse večji del Evrope tone v ideološko črnino". Njegovo delo je do sedaj najbolj burne odzive doživelo na Poljskem, ki je v primežu protidemokratične katoliško-konzervativne stranke Zakon in pravičnost. Režiser je stopil na rep tudi katoliškemu in nacionalistično-konzervativnemu delu hrvaške družbe. Na to je v pismu tudi izrecno spomnil, saj vidi v napadu na sedanje vodstvo Slovenskega mladinskega gledališča slabo kopijo napadov, ki jih je bil deležen sam v reškem Hrvaškem narodnem gledališču. ​Tudi tedaj so spodkopavanje umetniške svobode in vključevalnosti razbijali z zatrjevanjem "skrbi za ustanovo" in "tradicijo" ter splošno spodobnost. Opozarja, da članek v časniku Delo "sodi v preizkušeno recepturo nacionalistične kuhinje" in predstavlja "zadnji korak pred prehodom na odkrito 'preštevanje' kapljic nečiste krvi".

Predstava Pošasti, ki je imela premiero leta 2017 v Slovenskem mladinskem geldališču. Režiral jo je Vito Taufer, v njej je nastopil tudi Dario Varga. 
Jane Štravs

Nestrokovnost in tabloidnost novinarstva

Na prispevek v časopisu Delo so se danes odzvali tudi člani strokovne komisije za področje uprizoritvenih umetnosti – programi javnih zavodov pri kulturnem ministrstvu, okoli deset kulturnih in umetniških društev ter zavodov in okoli 90 posameznih kulturnih ustvarjalk in ustvarjalcev. 

Goran Injac zadnjih pet let skupaj s Tiborjem Miheličem Syedom vodi Slovensko mladinsko gledališče, v okviru katerega so nastale nekatere najbolj odmevne in nagrajene gledališke predstave zadnjih let. 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta