Primožu Premzlu in Muzeju norosti častno Valvasorjevo priznanje

sta, M. H.
21.05.2023 01:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Muzej norosti v gradu Trate
Andrej Petelinšek

Ob mednarodnem dnevu muzejev so podelili Valvasorjeva odličja za leto 2022 za izjemne dosežke v muzejstvu. Prejemnica Valvasorje nagrade za življenjsko delo je Ivana Leskovec, muzejska svetnica, etnologinja in profesorica zgodovine ter dolgoletna direktorica Mestnega muzeja Idrija - muzeja za Idrijsko in Cerkljansko.

Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke je Slovensko muzejsko društvo tokrat namenilo stalni razstavi v Muzeju Ribnica Suhorobarstvo in lončarstvo oziroma avtorski skupini, ki so jo sestavljali Polona Rigler Grm, Marina Gradišnik in Vasja Zidar.

Nagrado za enkratne dosežke sta prejeli še stalna razstava Gorenjskega muzeja Prešeren - pesnik z avtorsko skupino, v kateri so bilo Gašper Peternel (vodja projekta in avtor), Ariana Furlan Prijon, Dušan Grobovšek in Andrej Štular, ter občasna razstava v Moderni galeriji Od blizu: ohranjanje, varovanje in konserviranje-restavriranje del moderne in sodobne umetnosti, ki so jo postavili Nada Madžarac, Tamara Trček Pečak in Mirta Pavić. Valvasorjev nagelj so letos namenili medmuzejski razstavi avtorske skupine pod vodstvom Verene Perko z naslovom Ženske zgodbe: mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete.

Primož Premzl
Andrej Petelinšek

Podelili pa so tudi več častnih Valvasorjevih priznanj. Te so prejeli Primož Premzl za javno dostopnost zasebne domoznanske zbirke iz obdobij od 16. do sredine 20. stoletja za območje Maribora in okolice. Ob njem pa še Dušica Kunaver, Janez in Andrej Dular, Mišo Vidmar, Hans Martin Hittaller in Zvonka Požun, Muzej norosti Trate ter vaška skupnost Črneča vas in občina Kostanjevica na Krki.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine