O kulturi, zgodovini in politiki v sosedskem dialogu Slovenije in Avstrije

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
08.10.2019 15:51

Nocoj se s hkratnima jazzovskima koncertoma v Ljubljani in na Dunaju začne več kot sto različnih prireditev v obeh državah, ki naj bi pripomogle k boljšemu spoznavanju srednjeevropskih sosedov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lipicance bosta Avstrija in Slovenija v letu dialoga skušali zaščititi pri Unescu skupaj.
Boris Jaušovec

Nocoj bo v Ljubljani in na Dunaju hkratni otvoritveni koncert ob začetku tako imenovanega Leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo. Ob 19. uri v ljubljanski Festivalni dvorani nastopi Jazz trio Wolfganga Seliga s posebnima gostoma Nino Strnad in Jakom Kopačem. Ob isti uri se na Dunaju v dvorani Reaktor začne koncert slovenskega kvarteta saksofonov Ensemble 4Saxes z avstrijskima gostoma Gabrijelom Lipušem in Benjaminom Ziervoglom.

Skupni kulturni prostor

Kot sporočajo iz slovenskega veleposlaništva na Dunaju in avstrijske ambasade v Ljubljani, "si Slovenija in Avstrija že stoletja delita skupni kulturni prostor. Geografska bližina in skupna zgodovina sta tako spletli številne politične, znanstvene, kulturne in osebne povezave, vrhunski dosežki velikih osebnosti obeh narodov so na področju kulture, umetnosti, znanosti vzajemno pustili pečat, ki ga zaznavamo še danes." V Letu sosedskega dialoga, napovedujejo, bodo v ospredju povezave v umetnosti in kulturi, v pokrajini in prostoru, skupna kulturna in naravna dediščina, boljše razumevanje in spoznavanje drug drugega. Najprimernejše sredstvo za dosego teh ciljev se prirediteljem, obema kulturnima inštitutoma, Slovenskemu kulturno-informacijskemu centru Skica na Dunaju in Avstrijskemu kulturnemu forumu v Ljubljani, skupaj z veleposlaništvoma ter zunanjima ministrstvoma zdi kultura. Skica bo slovenski del programa podprla s 85 tisoč evri, ki jih letno dobi od kulturnega ministrstva.
Do jeseni prihodnje leto bodo tako ponudili številne koncerte, razstave, filmske in video projekcije, plesne predstave, literarne dogodke, predavanja, konference in delavnice. Okoli 60 teh prireditev bo v Avstriji, nekaj manj v Sloveniji. Sem šteje tudi sobotno praznovanje 50. obletnice odprtja Mostu prijateljstva med Gornjo Radgono in avstrijsko Radgono, kamor ob 10. uri prideta slovenski zunanji minister Miro Cerar in štajerski deželni glavar Hermann Schützenhöfer.

Spodbuda ministrov

Sicer pa se je Miro Cerar o "tematskem Letu sosedskega dialoga o odprtih bilateralnih zadevah, kakršna so manjšinska vprašanja ali pa lipicanci", kot je to povzela tedanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, dogovoril lani novembra med delovnim obiskom Dunaja. Tako sosedski dialog ne bo potekal zgolj na kulturnem nivoju, pač pa naj bi se loteval tudi kočljivih tem, tudi krvave zgodovine in sedanjih političnih razhajanj, pa naj gre za podaljševanje avstrijskega mejnega nadzora na meji s Slovenijo ali morda za slovenske načrte o izgradnji drugega bloka nuklearke.
Na sestankih politikov bo med drugim v ospredju odnos do manjšin, Slovencev na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, ki še vedno čakajo na povišanje finančnih podpor, ki ostajajo z avstrijske strani enake že četrt stoletja, pa o podpori nemško govoreči skupnosti v Sloveniji. Med žgočimi vprašanji je stoletnica koroškega plebiscita prihodnje leto. O vsem tem naj bi se pogovarjali tudi zgodovinarji in znani pisatelji, kot sta Drago Jančar in Martin Pollack, ter tako razbijali stereotipe. Lipicance naj bi državi skupaj zaščitili kot del Unescove kulturne dediščine. Omenimo za konec še eno večjih prireditev. V Pokrajinskem muzeju Celje in hkrati v dunajskem etnološkem muzeju Weltmuseum kanijo junija odpreti razstavo o svetovni popotnici Almi Karlin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta