Moč lutkovnega gledališča

kr
21.03.2023 02:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Breda Varl 
Janko Rath

Lutkarji po vsem svetu 21. marca praznujejo svetovni dan lutk. Slovensko poslanico je letos napisala dolgoletna ustvarjalka na področju lutkovne umetnosti Breda Varl, mednarodno pa raziskovalka in skrbnica zgodovine in teorije lutkovne umetnosti Nina Malikova.

Breda Varl je v poslanici med drugim obudila spomin na svojo poklicno pot, ki jo je posvetila lutkam, sprva ljubiteljsko, kasneje je skoraj 30 let poklicno delovala v Lutkovnem gledališču Maribor ter vsebine lutkarstva in scenskih umetnosti predavala na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.

"Ko danes ob svetovnem dnevu lutk takole premišljujem o svojem življenju z lutkami in za njih, lahko rečem le to, da imam v življenju srečo. Biti predan tej starodavni obrti, nadgrajevati tradicionalne prvine lutkarije v sodobnejše preobleke, z ustvarjalnimi ekipami pripravljati vsebine do trenutka, ko se lahko razgalijo pred občinstvom, je preprosto čarobno," je zapisala.

V poslanici je tudi izpostavila skoraj petdesetletno neprekinjeno delovanje več lutkovnih skupin na avstrijskem Koroškem, kjer ima, kot je zapisala, lutka ob svoji igralski moči še drug, enakovreden pomen: "je namreč tista, ki govori slovensko ter tako posredno utrjuje nacionalno zavest in pripadnost enotnemu slovenskemu kulturnemu prostoru".

Lutkovni muzej Maribor  
Andrej Petelinsek

Nina Malikova je spomnila, da so ljudje tudi v najmračnejših časih v zgodovini našli nekaj, kar jim je bilo v pomoč, ter da iz številnih zgodovinskih virov vemo, da je bilo lutkovno gledališče s svojo pradavno čarobno močjo del tega. "Ta moč je v samih temeljih lutkovnega gledališča. Kot stilizirana oblika gledališča s svojo lastno metaforo lutkarstvo predstavlja človeško dejavnost, obenem pa - včasih s humorjem, včasih z vso resnostjo - išče rešitve," je zapisala. Lutkovno gledališče po njenih besedah poskuša predstavljati naše življenje in pri tem pogosto protestira proti nespremenljivi moči usode. Kot umetnost odraža najtežje življenjske situacije, osebne ali družbene, skozi karikaturo ali poveličevanje.

"Ne dovolimo, da nas naše skrbi ohromijo, temveč raje pustimo, da lutkovno gledališče v svojih številnih oblikah ponovno prikliče radost ter užitek ob ustvarjanju in nastopanju," je Nina Malikova sklenila poslanico.

Predsednica Unime Slovenija Martina Maurič Lazar pa je ob prazniku lutkarskim kolegom in lutkovnemu občinstvu zaželela vse dobro na njihovih poteh in naj bo lutkovna umetnost še naprej njihov sopotnik. "Naj vas tolaži, bodri, straši, radosti, jezi, nasmeji ... je tudi ona vselej taka kot življenje," je zapisala.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine