Mariborska Kibla praznuje z razstavo (Za)brisani Nataše Kos: Televizijski zaslon kot lažno okno v svet

Petra Vidali Petra Vidali
04.07.2024 05:50

Odprtje fotografske razstave bo danes, 4. julija, ob 19. uri v razstavišču artKIT na Glavnem trgu v Mariboru. Kibla danes praznuje "skromni jubilej", 28. rojstni dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz serije (Za)brisani Nataše Kos
ArtKIT

(Za)brisani je delovni naslov fotografske serije Dolgočasje s kavča (v stalnem nastajanju) in tematizira televizijski zaslon, ki pa ni "okno v svet", temveč ravno obratno, okno sveta v lastno stanovanje, skozi katerega vstopajo različni prividi in različne zloslutne sence, so ob razstavi zapisali v Kibli.

Te podobe so na fotografijah poleg avtoričinih lastnih podob hkrati tudi edine človeške ali vsaj človeku podobne podobe. Nikakor pa to niso resnične podobe, prej le dematerializirani odbleski obiskovalcev iz imaginarnih in univerzalnih nočnih mor. Vse te podobe so zamegljene, kot da bi bile videne skozi debelo steklo. Meglene in zabrisane podobe v teh delih tako definirajo televizijski zaslon kot lažno okno. V obratnem razmerju pa to okno lahko razumemo kot elektronsko oko, ki se voajersko zazre v svet posameznika in ga zmanipulira. To oko je hkrati prikazano kot vaba, kar privlači pogled opazovalca, anestetizira in uspava gledalčev razum in ga s tem zamakne v letargično otrplost.

"Francisco Goya je eni izmed svojih jedkanic dal naslov Ko razum spi, se rojevajo pošasti. Spanje razuma ustvari dolgčas in iz dolgčasa se rojevajo pošasti, ki imajo v teh fotografijah dokaj brezoblične oblike, govorijo pa o nesmiselnosti kakršnihkoli pristnih medčloveških komunikacij, ki so sedaj nadomeščene z odvisnostjo in zasvojenostjo človeka, ki zdolgočaseno dreveni in ugaša na kavču, s tistim, kar se mu servira na televizijskem zaslonu. Megleni obrisi figur tukaj tavajo sem ter tja po nekem izrazito klavstrofobičnem svetu, ki ga ustvarjajo same podobe. In v to brezizhodno in utesnjujočo kletko potegnejo tudi gledalca, čigar oko postane konveksno ogledalo, ki ne reflektira ničesar drugega kot človeški strah."

Ker je bil na ta dan pred 28 leti, 4. julija 1996, ustanovljen Multimedijski center KIBLA, vabijo tudi na praznovanje skromnega jubileja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta