Hrvaški režiser Dalibor Matanić priznal spolno nadlegovanje

Matic Majcen Matic Majcen
06.04.2024 16:53

49-letni režiser je po priznanju izbrisal svoj profil na Facebooku, v vodo je padlo tudi odmevno sodelovanje pri mednarodnem koprodukcijskem filmu Greater Adria

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dalibor Matanić med obiskom Maribora leta 2018
Sašo Bizjak

Hrvaško kulturno sceno te dni trese afera, ki je izbruhnila po tem, ko je za Večernji list spregovorilo več žensk, ki so v preteklosti sodelovale s filmskim režiserjem Daliborjem Matanićem. Podobno kot pri mnogih primerih spolnih zlorab v ZDA, se je tudi tu izkazalo, da je v zakulisju Matanićevih filmov vladalo toksično vzdušje. Iz pričanj je postalo razvidno, da je 49-letni režiser, čigar film Zenit (Zvizdan) je leta 2015 premiero doživel celo na filmskem festivalu v Cannesu, že leta pošiljal neprimerna sporočila mlajšim sodelavkam in jih na snemanjih postavljal v neprijetne situacije. 

Sam se je razglašal za zagovornika žensk

Za razkritja so poskrbeli pri hrvaškem časniku Večernji list, pri katerem so opravili pogovore z nekdanjimi režiserjevimi sodelavkami, ki so zbrale pogum, da so spregovorile o zlorabah. Največja ironija Matanićevega primera je ta, da se je sam vsa ta leta javna razglašal za velikega zagovornika pravic žensk in korektnih odnosov na snemanju filmov, večkrat je spregovoril tudi proti spolnim zlorabam. 

Matanić se je javno oglasil šele po tem, ko je postalo jasno, da njegovih dejanj ne bo več mogoče pomesti pod preprogo. V daljšem zapisu na Facebooku je izrazil željo, da bi prisluhnili še njegovi plati zgodbe. "Iskreno in neizmerno mi je žal zaradi svojih neprimernih dejanj, ki so pri posameznicah vzbudila občutke vzemirjenosti in nelagodja," je zapisal režiser. "Nisem se zavedal svojega napačnega pristopa h kolegicam v zakulisju snemanja filmov. Ni opravičila za ta dejanja. Znan sem po svojem specifičnem, robnem humorju in po radikalnih metodah dela, da bi bili igralci v kadru čim boljši, ampak to prav nič ne pomaga, če se nekdo zaradi tega počuti nelagodno." 

Kot je dodal režiser, so se ta dejanja zgodila zaradi ekstremnega stresa in da je bil v času teh dogodkov pod vplivom alkohola in mamil. Dodal je tudi, da se je že prijavil na zdravljenje, preko katerega se želi vrniti na prava pota. "Za to državo sem dosegel veliko umetniških uspehov, ampak verjemite, da bi vse to zamenjal samo za to, da bi bil boljši mož, oče in da bi manj prizadel druge."

Matanić je nato izbrisal svoj profil na Facebooku.

Režiser je namensko izbiral mlada dekleta

Iz izpovedi, ki so jih objavili v Večernjem listu, je sicer očitno, da je šlo za sistematično, redno prakso in ne za posamezne dogodke. "Dobile smo vtis, da je namensko izbiral mlada dekleta, ki se bodisi ne zmorejo postaviti zase ali jih je strah, da bi izgubile delo. To so največkrat mlade igralke na začetku svojih karier, Matanić pa snema po dve seriji na leto, filme, videospote, oglase. Za nameček se v javnosti predstavlja kot borec proti nasilju nad ženskami. Dobile smo vtis, da je zelo zaščiten, predvsem s strani levičarskih krogov, v katerih so morali za te stvari vedeti. Zdelo se je, da je nedotakljiv in da ti lahko opozarjanje na problem zapre vrata za delo v prihodnosti," je povedala ena izmed žrtev.

Po razkritju so začeli slediti burni odzivi, med katerimi izstopajo novice o odpovedi sodelovanj, med drugim tudi pri mednarodnem koprodukcijskem filmu Greater Adria. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta