(FILM) Ogrevanje pred podelitvijo oskarjev

Matic Majcen Matic Majcen
09.03.2024 09:37

V sklopu Sedmega pečata so nam v preteklih treh sobotnih večerih na TV Slovenija prikazali prav toliko filmov, ki so zaznamovali lansko podelitev oskarjev, vrhunec pa bo nocoj z lanskim zmagovalcem, filmom Vse povsod naenkrat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Michelle Yeoh (v sredini) blesti v glavni vlogi filma Vse povsod naenkrat.
Fivia

Ta vikend že odštevamo zadnje ure do letošnje podelitve oskarjev. 96. prireditev po vrsti bodo znova pripravili v dvorani Dolby v Los Angelesu, četrtič jo bo vodil Jimmy Kimmel. Naša nacionalna televizija je zadnje štiri tedne stopnjevala napetost pred tem najpomembnejšim dogodkom v svetu filma. V sklopu Sedmega pečata so nam v preteklih treh sobotnih večerih prikazali prav toliko filmov, ki so zaznamovali lansko podelitev oskarjev, vrhunec Cikla oskarjevcev pa bo prav danes, ko nas bodo po 22. uri na prvem programu dodobra ogreli za jutrišnjo podelitev, in sicer z lanskim zmagovalcem, filmom Vse povsod naenkrat.

Omenjeni film je lani ob enajstih nominacijah na koncu osvojil največ zlatih kipcev, sedem. Vse povsod naenkrat je film, ki v marsičem pooseblja nekoliko drugačen obraz, kot ga oskarji kažejo v zadnjih letih. Res, film Daniela Kwana in Daniela Scheinerta bi po eni strani lahko označili za enega komercialnih hitov, po kakršnih slovi ameriški film, a je v resnici šlo za izdelek, ki je daleč stran od klasičnih hollywoodskih oskarjevskih vab.

Zgodba o imigrantski kitajski družini v ZDA in njenih soočenjih s tamkajšnjo davčno upravo je namreč bistveno bolj kompleksna od raznih biografskih in zgodovinskih dram, ki so na oskarjih kraljevale v preteklosti. Vse povsod naenkrat je izredno izviren koktejl raznolikih filmskih sestavin, ki segajo od vplivov superjunaških filmov do inteligentnega Hollywooda in imigrantskih dram. Najbolj zanimivo pri tem je, da se film ob izidu ni zares uvrščal med oskarjevske kandidate, a je njegov uspeh pokazal, da se podelitev teh kipcev danes ravna po povsem drugačni logiki kot še pred kakšnim desetletjem. Na oskarjih torej vse bolj prosperirajo bolj pogumni in drugačni filmi. Se bo ta trend nadaljeval tudi jutri?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta