Zobozdravnik namesto na sodišče odšel na dopust

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
13.07.2020 06:00

Ponovljeno sojenje zobozdravniku Nerminu Suljiću, obtoženemu spolnega nasilja, se prejšnji teden ni začelo. Mariborsko sodišče je ugodilo njegovi prošnji za preložitev. Oškodovanka M. S. je ogorčena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za spolno nasilje naša zakonodaja predpisuje kazen od pol leta do desetih let zapora.
Andrej Petelinšek

Za prejšnji teden napovedani začetek sojenja zobozdravniku Nerminu Suljiću, obtoženemu spolnega nasilja nad svojo pacientko, je sodišče dan pred obravnavo preklicalo. "Narok smo odložili iz razlogov na strani obdolženca," je ob našem poizvedovanju pojasnila predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec. Neuradno smo izvedeli, da so zobozdravnikovi prošnji za preložitev naroka na sodišču ugodili zato, ker je na dopustu. Štiriintridesetletna oškodovanka M. S. je ogorčena.
"Nisem vešča, kaj se dogaja za vrati sodišča in zakaj se obdolženemu ponovno dovoli izostanek. Menim, da je to nedopustno," se je odzvala na naš klic. Prejšnji teden smo poročali, da je sodišče razveljavilo lansko sodbo okrožne sodnice Simone Mernik, ki je mariborskega zobozdravnika zaradi spolnega nasilja obsodila na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let. "Sodišče druge stopnje je ugodilo pritožbama obdolženca in njegove zagovornice ter sodbo sodišča prve stopnje razveljavilo zaradi ugotovljene bistvene kršitve določb kazenskega postopka in kršitve pravice od obrambe obdolženega. sodišče druge stopnje je tudi odločilo, da se bo opravilo novo sojenje pred drugim sodnikom," je pojasnila Zadravčeva. V ponovljenem sojenju bo Suljiću sodila okrožna sodnica Simona Murko, kdaj se bo začelo, še ni znano, je pa pričakovati, da bo zaradi občutljivosti primera potekalo za zaprtimi vrati.
Sodišče je tudi na prvem sojenju javnost izključilo iz obravnave. Zobozdravnik zanika, da je 28. novembra 2016 v ordinaciji Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor nad svojo pacientko izvajal spolno nasilje. V preiskavi in na sojenju je sodišče poskušal prepričati, da se je oškodovanka o tem zlagala, a dejstvo je, da je obtožnica proti njemu postala pravnomočna in da tudi sodnica Mernikova po tehtanju dokazov v spisu ni podvomila o resnicoljubnosti oškodovanke. Obremenilno za Suljića je predvsem mnenje sodnega izvedenca, specialista klinične psihologije, ki je oškodovanko pregledal že v sodni preiskavi in ugotovil, da so pri njej prisotni znaki čustvene travmatiziranosti in posttravmatskega sindroma, ki so povezani z obravnavnim dogodkom.
Prejšnji teden, ko smo pri M. S. poizvedovali, zakaj so višji sodnik razveljavili sodbo, je Mariborčanka dejala, da nam tega ne zna pojasniti, saj odločitve ne razume. "Razočarana sem nad sodnim sistemom in tudi nad tožilstvom, ki se ni pritožilo zoper pogojno kazen. Menim, da bi moral vsak za takšno dejanje v zapor, njemu pa se dovoli celo, da sme še naprej opravljati svoj poklic, čeprav me je kot pacientko spolno napadel v zobozdravstveni ordinaciji," je dejala 34-letnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta