Ugrabitev: Otroka, ki je edini preživel tragedijo na žičnici ob jezeru Maggiore, mora dedek vrniti v Italijo

STA, Va
29.11.2021 18:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vhod na območje, kjer se je zgodila tragedija.

EPA

Šestletnega dečka, ki je spomladi edini preživel nesrečo žičnice ob italijanskem jezeru Maggiore, morajo sorodniki do 12. decembra vrniti v Italijo, je odločilo izraelsko vrhovno sodišče in zavrnilo prošnjo dečkovega dedka, ki je otroka odpeljal v Izrael in ga želel tam obdržati.

Deček Eitan je v majski nesreči žičnice, ki je zahtevala 14 žrtev, izgubil oba starša, mlajšega brata in dva stara starša. Po nesreči je živel pri teti po očetovi strani v italijanski Pavii. Sredi septembra pa ga je v nasprotju s sklepom sodišča na skrivaj z zasebnim letalom v Izrael odpeljal dedek po materini strani.

Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je dedek otroka ugrabil in ga želel obdržati v Izraelu. Sodišče je razsodilo, da je treba otroka vrniti v varstvo njegovi teti v Italijo, in sicer v skladu s haaško konvencijo o ugrabitvah otrok, ki sta jo podpisala tako Izrael kot Italija.

Odvetnik dečkove tete je po poročanju izraelske televizije povedal, da so se na sodbo odzvali z olajšanjem. "To je konec nesrečnega poglavja, ki je bilo škodljivo in odveč, zlasti za malega Eitana," je dejal. Odvetniki dečkovega dedka pa so sporočili, da se je država Izrael s sodbo "odpovedala judovskemu otroku in nemočnemu izraelskemu državljanu", ter napovedali, da se bo še naprej z zakonitimi sredstvi boril, da se otrok lahko vrne v Izrael.

Eitan se je po poročanju medijev rodil v Izraelu, a se je s starši kmalu po rojstvu preselil v Italijo. Njegova teta je v sodnem postopku povedala, da je Pavia v Lombardiji dečkov dom. Septembra naj bi začel šolanje v Italiji. Družina dečkove matere, ki živi v Izraelu, pa je trdila, da sta starša načrtovala, da se vrne v Izrael, ter da bi moral Eitan odraščati v Izraelu.

Po poročanju medijev je državni tožilec v Pavii izdal dve mednarodni tiralici za aretacijo dečkovega dedka in domnevnega sostorilca. Poleg tega je bila zahtevana izročitev obeh moških. Državno tožilstvo v severnoitalijanskem mestu moška obtožuje, da sta strateško načrtovala, da bi dečka odpeljala v Izrael. Sostorilca so v četrtek aretirali na Cipru, a naj bi ga izpustili do zaslišanja, ki bo 2. decembra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta