Spolna zloraba: Deklico zlorabil ne le po internetu, ampak tudi v živo

Damijana Žišt Damijana Žišt
20.12.2022 04:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so zasegli komunikacijo med storilcem in mladoletno deklico, preverjajo pa tudi, ali je žrtev še več.
Sašo Bizjak

Konec novembra so ljubljanski kriminalisti odvzeli prostost 23-letnemu moškemu z Gorenjske, osumljenemu več kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na škodo mladoletne deklice. V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da je osumljeni prek družbenega omrežja (predvsem Snapchat in Instagram) navezal stik z mladoletno žrtvijo in jo z grožnjami prisilil, da mu je posredovala fotografije svojih intimnih delov telesa. Zadeva je šla tako daleč, da se je osumljeni srečal z deklico na dogovorjenem javnem kraju, kjer jo je z uporabo sile prisilil v spolna dejanja. Osumljeni, ki do zdaj ni imel opravkov z organi pregona, na videz pa je živel predvsem običajno življenje, je zdaj v ljubljanskem priporu. Osumljen je štirih kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let (zakon za omenjeno kaznivo dejanje predvideva od tri do 15 let zapora), ter dveh kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, za kar osumljenemu grozi od šest mesecev do osem let zapora.

Najdenih še več fotografij

Primer so predstavili na ljubljanski policijski upravi. Primož Podbelšek iz skupine za mladoletniško kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na tej upravi je povedal, da so kriminalisti osumljenemu v času kriminalistične preiskave zasegli več elektronskih naprav, na katerih je bila najdena komunikacija med njim in oškodovano deklico. "Na elektronskih napravah osumljenca je bilo poleg fotografij oškodovanke najdenih še več tovrstnih datotek drugih deklet, ki so po izgledu mladoletne. Zato se kriminalistična preiskava nadaljuje z namenom odkritja identitete žrtev, preiskava pa bo usmerjena tudi v ugotavljanje tega, ali je bil osumljeni v osebnem stiku tudi s temi deklicami in ali obstaja sum spolne zlorabe," je še povedal Podbelšek.

 

Na Policijski upravi Ljubljana so letos preiskovali že 21 tovrstnih kaznivih dejanj, ki so jih osumljene različne osebe, še nekaj pa jih preiskujejo. Storilci pogosto zmanipulirajo in prepričajo mladoletne žrtve, da jim pošljejo svoje intimne posnetke, s temi posnetki pa jih nato izsiljujejo, jih objavljajo in si jih pogosto izmenjujejo z isto mislečimi - največkrat zaradi zadovoljitve svoje spolne potrebe. "Ti intimni posnetki nato krožijo po spletu in jih je zelo težko popolnoma odstraniti. Zato so za varnost otrok, tudi na internetu, kjer nanje prežijo različni predatorji, odgovorni predvsem starši, ki naj se s svojimi otroki pogovorijo o varni uporabi elektronskih naprav ter o nevarnostih, ki pretijo otrokom in mladostnikom na družbenih omrežjih. Izrednega pomena namreč je, da če pride do suma kakršnegakoli kaznivega dejanja, storjenega prek internetnih omrežij, da se komunikacija med storilcem in otrokom oziroma mladostnikom nemudoma prekine, da se komunikacija ne izbriše in da se dejanje prijavi policiji," dodaja Podbelšek.

Več ur dnevno na internetu

Robert Tekavec, vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi pravi, da statistični podatki zadnjih let kažejo zaskrbljujoč trend porasta tovrstnih kaznivih dejanj.

Lani je policija obravnavala 176 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo otrok, leto prej 150 tovrstnih kaznivih dejanj, letos pa že 158. Lani je policija obravnavala 121 kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, 2020 sto, letos pa je že 144 teh kaznivih dejanj. "Raziskave kažejo, da vse več otrok pri vedno nižji starosti kar precej časa dnevno nameni brskanju po spletu, kar povečuje njihovo izpostavljenost nevarnostim in zlorabam prek spleta. Internet je za storilce spolnih zlorab postal pripomoček, ki jim omogoča lahek dostop do otroka, anonimnost, hitre izmenjave informacij, hkrati pa je tudi iskalnik in hramba za gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok. Storilci tovrstnih spolnih zlorab na internetu prežijo v okoljih, kjer se nahajajo otroci ali mladostniki. Zavedajo se njihove ranljivosti in naivnosti. Prisotni so na družbenih omrežjih, forumih in klepetalnicah ter tudi na kanalih za komuniciranje znotraj računalniških iger. So zelo dobri manipulatorji, ki od otrok dosežejo nekaj, česar sami nikoli ne bi storili. Žrtev ni nikoli sama kriva, krivi so vedno tisti, ki jo v takšna dejanja silijo," pravi Tekavec.

 

Zelo pomembna je preventiva

Storilci se na internetnih profilih običajno predstavljajo z lažnimi profili - kot sovrstniki, nekateri pa se predstavijo s svojim pravim imenom in pravo starostjo in potem igrajo igro manipulacije in pridobivanja zaupanja z otrokom ali mladim. "To pomeni, da pri otroku najprej pridobivajo zaupanje, se pretvarjajo, da ga razumejo, ga hvalijo, mu govorijo lepe stvari, lahko ga tudi nagradijo, na primer kupijo mu kakšen dodatek v računalniški igri. Otroke tako prepričajo, da jim pošljejo intimno fotografijo, takrat pa se otroci ujamejo v past, saj jih storilci lahko izsiljujejo z že poslanimi fotografijami. Včasih gre zadeva tako daleč, da pripravijo otroke ali mladostnike, da se z njimi osebno srečajo, kjer pride tudi do fizične spolne zlorabe," še pravi Tekavec. Zato na policiji izpostavljajo pomen preventive. Staršem priporočajo, da otroku ne dajo prehitro v uporabo pametne naprave in da otrok prehitro ne dobi neomejenega in nenadzorovanega dostopa do interneta ter da jim omejijo čas brskanja po spletu in igranja iger.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?