KRONIKA

Slovenko, ki je bila kar 17 let na begu, so naposled odkrili v Gani in jo prijeli

STA, M.R.
15.11.2021
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po poročanju 24ur.com je bila iskana Slovenka Melanija Stropnik.

Policija.si

Ubežnico je Okrožno sodišče v Ljubljani iskalo od leta 2004, sprva kot pričo, kasneje pa zaradi izvedbe kazenskega postopka zaradi kaznivega dejanja goljufije ter v drugem primeru zaradi izvršitve kazni zapora, prav tako zaradi goljufije.

V obeh kazenskih zadevah je bila zoper ubežnico izdana odredba za razpis tiralice, mednarodna tiralica in evropski nalog za prijetje in predajo. Iskanje ubežnice je bilo leta 2019 objavljeno tudi na spletni strani Europola v okviru kampanje iskanja ubežnikov EU Most Wanted.

Aktivnosti slovenske policije za odkritje in privedbo ubežnice so potekale kar 17 let, zadnja leta pa so se zadeve kot enega izmed nerešenih primerov dolgotrajnih iskanj ubežnikov, t. i. cold case primerov, lotili kriminalisti oddelka za ciljno iskanje oseb iz sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ki so po intenzivnem delu uspešno zaključili iskanje ubežnice, so danes sporočili z Generalne policijske uprave.

Ubežnico so odpeljali v zavod za prestajanje kazni na Igu.

Robert Balen

Po vrsti izvedenih aktivnostih se je izkazalo, da se ubežnica skriva v Gani. Pristojno sodišče je zato oktobra letos prek pravosodnega ministrstva v Gano poslalo izročitveno dokumentacijo, varnostni organi Gane pa so Slovenijo 27. oktobra letos obvestili, da je bila ubežnica prijeta v glavnem mestu Gane, v Akri, kjer je deset let ilegalno prebivala brez veljavnega osebnega dokumenta.

Kot so navedli na Generalni policijski upravi, je v tem primeru potekalo odlično sodelovanje z varnostnimi organi Gane v okviru kanalov mednarodnega policijskega sodelovanja, ki jih zagotavlja Interpol.

Vzpostavljena je bila izmenjava podatkov med kriminalisti slovenske enote za ciljno iskanje oseb, t. i. enote FAST (Fugitive Active Search Team), in varnostnimi organi Gane, ki so sočasno izvajali ustrezne aktivnosti za izsleditev in prijetje ubežnice.

Ob tem so na Generalni policijski upravi navedli še, da enota FAST Slovenije sledi ciljem ENFAST mreže (European Network of Fugitive Active Search Teams), ki si prizadeva za izboljšanje učinkovitosti pri odkrivanju in prijemanju storilcev, ki jih išče mednarodna skupnost.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?