Preiskava suma poskusa umora sodnice končana. Na potezi je tožilstvo

07.09.2021 04:25
Po skoraj poldrugo leto trajajoči sodni preiskavi zaradi suma poskusa umora mariborske sodnice Danijele Ružič je slovenjegraško sodišče spis vrnilo na tožilstvo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Pekre - ulica Jelenčevih - policija - preiskava kriminalisti - napad na sodnico - sodnica (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Slovenjegraško sodišče je po šestnajstih mesecih zaključilo sodno preiskavo, ki je bila uvedena zoper Andreja H., nekdanjega partnerja mariborske sodnice Daniele Ružič. Andrej H. je osumljen poskusa umora, ki se je zgodil 16. junija 2019 v Pekrah pri Mariboru. Kot so nam pojasnili na mariborskem okrožnem državnem tožilstvu, so v zadnji tretjini avgusta zadevo po končani preiskavi prejeli v reševanje na tukajšnje tožilstvo. "V zadevi še ni bila sprejeta tožilska odločitev, ki bo sicer sprejeta v zakonsko predvidenem roku, za tako obsežne in dokazno zahtevne zadeve pa zakon o kazenskem postopku predvideva tudi možnost tožilčevega predloga senatu sodišča, da podaljša 15-dnevni oziroma 30-dnevni rok za odstop od pregona ali dopolnitev preiskave oziroma vložitev obtožnice," pa na tožilstvu odgovarjajo, ali je bila morebiti že sprejeta odločitev, ali bo zoper Andreja H. vložena obtožnica ali ne.

Večkrat dopolnjena ovadba, nato uvedena preiskava

Ružičeva se je 16. junija 2019 pol ure po polnoči pripeljala domov, v Pekre. Stopila je iz avtomobila, odšla proti hiši in nenadoma je začelo padati po njej. Napadalec jo je presenetil s hrbtne strani, jo zbil na tla in premikastil s predmetom, ki ga policija še do danes ni našla. Ružičeva napadalca ni videla. Ko se je za hip po napadu ozavestila, je stegnila roko proti svoji torbici, izvlekla telefon in na pomoč poklicala Andreja H., s katerim sta se takrat že razhajala, še vedno pa sta živela pod isto streho. Prišel je in poklical reševalce. Sodnico so hudo poškodovano odpeljali v bolnišnico.

Policisti, ki so preiskovali zločin, so poleg tega, da bi bila sodnica lahko pretepena zaradi svojega dela, krivca iskali tudi v zasebnem življenju Ružičeve. In teden po zločinu so aretirali Andreja H. Ko je Ružičeva v bolnišnici izvedela za to, je Andreja H. razbremenila in preko svoje hčere javnosti sporočila, da nikdar ni bil nasilen do nje, zato ni hotela verjeti, da bi bil lahko storilec on. Policisti so morali Andreja H. že po poldrugem dnevu pridržanja izpustiti na prostost, saj se tožilstvo na podlagi zbranih dokazov ni odločilo, da bi zanj predlagalo uvedbo pripora. Policisti so nato zoper Andreja H. vseeno vložili ovadbo na mariborsko tožilstvo zaradi poskusa umora. Tožilka Mateja Artenjak, ki je prevzela primer, je nato od policije nekajkrat terjala dopolnitev ovadbe, sredi marca lani pa je sodišču predlagala uvedbo preiskave. Oškodovanka, ki je svojega nekdanjega partnerja po zločinu vzela v bran, je namreč svojo izpoved spremenila. Bolj ko se je dan zločina oddaljeval, bolj je bila prepričana, da bi za napadom nanjo lahko stal prav Andrej H. Ružičeva in Andrej H. naj bi bila v preteklosti že govorila o tem, da bi se razšla, prav v dneh pred napadom pa naj bi bila sodnica partnerju dejala, da je njune zveze dokončno konec in da odhaja od njega.

In slovenjegraško sodišče, ki je prevzelo zadevo, potem ko je mariborsko zaprosilo za prenos pristojnosti, saj je žrtev njihova uslužbenka, je na predlog tožilke preiskavo tudi uvedlo. Preiskava je trajala leto in štiri mesece, zdaj pa je končana in je odločitev tako v rokah tožilstva.

Po odpustu iz bolnišnice k staršem

Tožilka Artenjakova je sicer v predlogu za uvedbo preiskave zapisala, da naj bi bil napadalec na Ružičevo sam Andrej H.; pričakal naj bi jo bil, ko se je vrnila domov, in jo z neznanim predmetom - policija orodja, ki ga je uporabil napadalec, ni nikoli našla - večkrat udaril po glavi in telesu, jo zbil na tla in jo še v tem položaju pretepal, dokler ni izgubila zavesti. Motiv za napad pa naj bi bilo najti prav v tem, da je Ružičeva svojemu tedanjemu partnerju dejala, da se dokončno razhajata.

Ružičeva je na slovenjgraškem sodišču pričala v odsotnosti obtoženega, saj naj bi se ga bala, Andrej H. pa je na sodišču zgolj zatrdil, da zločina ni zakrivil on, da je v času dejanja spal, kaj več pa ni povedal. Andrej H. je sicer na prostosti, po uvedbi preiskave mu je bila izrečena prepoved približevanja, a se je čas, v katerem lahko traja ta ukrep, že iztekel. Ružičeva je, potem ko je prišla iz bolnišnice, odšla živet k svojim staršem in se ni vrnila v Pekre.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta