KRONIKA

Pomoč pri umoru: Na obletnico zločina bo sodišče odredilo rekonstrukcija umora

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
26.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristijana Slodnjaka (v sredini) branita odvetnika Andrej Kac (desno) in Nino Galun (levo). Očitke zoper obtoženega poskušata preusmeriti na druge ljudi.
Vesna Lovrec

Čeprav je na predobravnavni narok malo zamujal, je pred ptujsko okrožno sodnico Katjo Kolarič 39-letni Kristijan Slodnjak včeraj stopil z dvignjeno glavo. O propadlem zavarovalničarju, ki na sojenje čaka v hišnem priporu, kriminalisti in tožilstvo trdijo, da je organiziral umor 39-letnega Kidričana Andreja Kirbiša. Ta je pod streli iz pištole neznanega storilca umrl 17. februarja lani v kraju Mostje. Morilec je Kirbišu vzel življenje s tremi streli iz pištole, preiskovalci pa so bili kmalu po usodnih strelih prepričani, da je za zdaj še neodkritemu morilcu pri nagnusnem zločinu pomagal Slodnjak, lastnik zavarovalnice Slofin v stečaju, in da se je Kidričana hotel znebiti zato, da bi se s tem rešil precejšnjega dolga, ki ga je imel do njega.

Dva strela v prsi, en v glavo

"Naklepoma je pomagal neznanemu storilcu s tem, ko je Kirbiša z zvijačo, da mu bo vrnil del dolga in obresti, zvabil na srečanje na odročno poljsko cesto v bližini kraja Pacinje. Obtoženi je zlorabil zaupanje Kirbiša, ta je namreč na odročni cesti pričakoval Slodnjaka, tja pa se je z neznanim vozilom pripeljal neznani storilec, ki ga oškodovanec ni pričakoval. Dvakrat ga je ustrelil v prsi, enkrat v glavo. Povzročil mu je poškodbe srca in aorte, smrt je nastopila v trenutku," je očitek iz obtožnice povzel tožilec Gregor Pograjc in nadaljeval, da si je obtoženi Slodnjak zagotovil tudi alibi. Dogovoril se je namreč z neko stranko iz Benedikta, da pride k njej sklenit zavarovanje. Pri njej se je zadržal več ur in sestanek zaključil v poznih urah, ko je bil Kidričan že mrtev. Slodnjak se od stranke v Benediktu ni vračal po isti poti, kot se je pripeljal k njej, pač pa je ubral drugo, manj ugodno in za deset minut vožnje daljšo pot. Kriminalisti in tožilec so prepričani, da se je s tem namenoma izognil kraju umora, saj je vedel, na kakšen prizor bi naletel.

 

"Ste razumeli pravni pouk in obtožbo?" je pri Slodnjaku preverila sodnica Katja Kolarič. "Vse jasno, sem razumel!" ji je odvrnil, na vprašanje, ali priznava krivdo, pa pričakovano zdrdral: "Krivde ne priznavam, saj nisem pri ničemer, kar je opisano v obtožnici, sodeloval."

Iz zavarovane elektronske komunikacije na telefonih preminulega in obtoženega izhaja, da sta se za primopredajo denarja na omenjeni cesti dogovorila ob 21. uri. "Ob 21. uri bodi v Pacinjah, reka Pesnica, 300 metrov naprej, na levi strani makadamska cesta, tam te bo čakal Kristijan," si je Kidričan napisal v opomnik, iz česar preiskovalci sklepajo, da si je tako natančno lokacijo napisal po navodilu Slodnjaka zato, ker sam te makadamske ceste očitno ni poznal, saj če bi jo, si v opomnik ne bi vnesel tako natančnih navodil, ampak samo uro in kraj. Da se že vozi proti dogovorjenemu mestu, je Kidričan Slodnjaka obveščal z MMS-sporočili. Ob 21.01 mu je poslal fotografijo, na kateri se vidi tabla za smer Polenšak, ob 21.02 je poslal fotografijo s tablo za reko Pesnica, ob 21.03 pa je poslal fotografijo s krajevno tablo Pacinje, kar je neposredna bližina kraja umora. Slodnjak, ki zatrjuje, da se tistega dne s Kirbišem ni dogovoril za snidenje na tem mestu, na prejeta sporočila ni odgovoril z vprašanjem, kaj neki pomenijo, niti takrat ne, ko se je vračal od stranke.

Slodnjaka v sodnem procesu brani odvetnik Andrej Kac. V ugovoru pravne narave je včeraj poskušal sodnico prepričati, da dejanje, kot ga je tožilec Pograjc opisal v obtožnici, sploh ni kaznivo dejanje. Predlagal je, naj tožilec pripravi novo obtožnico, takšno, po kateri bo lahko s svojim odvetniškim kolegom Ninom Galunom klienta Slodnjaka branil. Tožilec predloga obrambe ni sprejel, je pa Kaca spomnil, da so očitki tožilstva opravili vse preizkuse, ne samo na prvi stopnji pred preiskovalnim sodnikom in zunajobravnavnem senatu, pač pa tudi na Višjem sodišču v Mariboru, ki je kar trikrat odločalo o Slodnjakovi pritožbi zoper odrejen in kasneje podaljšan pripor.

Žrtev prikazoval kot človeka sumljivega slovesa

Kar je za preiskovalce in tožilstvo dokaz, so za obrambo (samo) indici, je med naštevanjem 33 dokazov, ki jih obramba predlaga za sojenje, večkrat poudaril odvetnik in se v svojem nastopu trudil žrtev umora prikazati kot človeka sumljivega slovesa, ki mu denarja ni dolgoval samo Kristijan Slodnjak, pač pa še vsaj pet drugih ljudi, ki bi lahko imeli interes, da bi bil Andrej Kirbiš mrtev. "Obstajajo tudi uradni zaznamki o tem, da so 'šiptarji' v klubu v Kidričevem oškodovancu pritisnili revolver na čelo, policija vse to ve, pa teh dokazov ni ovrednotila. So naredili preiskavo? Niso?" je odvetnik kritiziral kriminalistično preiskavo in se obesil celo na izjavo neke priče, ki je več mesecev pred umorom Kirbiša odšla na policijo in izjavila, da jo preganjajo neke hude slutnje, v katerih vidi, da bo nekdo mrtev, ali "šiptarji" ali Andrej. Na plan je privlekel celo samomor nekega moškega, ki so ga našli mrtvega mesec po umoru Kirbiša, ob njem pa poslovilno pismo, v katerem naj bi bilo pisalo, da mu je žal. "Bil je znanec Kirbiša, je mogoče tudi to kaj povezano?" je odvetnik očitke zoper svojega klienta poskušal preusmeriti na druge ljudi.

 

Predlagal je celo rekonstrukcijo dogodka na makadamski cesti pri Mostju, ki naj jo sodišče izvede 17. februarja, na obletnico umora. "Postavili se bomo tam za pol ure in šteli avtomobile. S tem želimo dokazati, da ne gre za neobljudeno cesto, kot v obtožnici prikazuje tožilstvo," je dejal Kac.

Tožilec si je za izjasnitev o predlogih obrambe izboril 15 dni časa in že včeraj povedal, da ne bo nasprotoval rekonstrukciji dogodka. Tudi sodnica je predlogu kimala. "O tem sem razmišljala že sama," je bila odkrita. Ker pa je 17. februar petek, lanski umor pa se je zgodil v četrtek, bo sodišče najverjetneje ogled kraja umora opravilo 16. februarja okoli 21. ure, pričetek sojenja pa je napovedala za dan prej.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?