Po treh mesecih prekinitve procesa bo Slodnjak zaradi pomoči pri umoru Kidričana znova sedel na zatožno klop

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
26.05.2024 18:50

V sredo se bo na ptujskem okrožnem sodišču sojenje Kristijanu Slodnjaku zaradi pomoči pri umoru Andreja Kirbiša nadaljevalo pred novo predsednico senata, sodnico Niko Brumen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristijana Slodnjaka na sojenju ne bodo več spremljali pravosodni policisti, saj mu je sodišče 29. februarja ukrep pripora nadomestilo s hišnim priporom.
Igor Napast

Natanko tri mesece po prekinitvi sojenja Kristijanu Slodnjaku, obtoženemu pomoči pri umoru Kidričana Andreja Kirbiša, se bo kazenski proces v sredo nadaljeval pred novo predsednico sodnega senata, okrožno sodnico Niko Brumen. Primer je prevzela od okrajne sodnice Bernarde Galun, ki obtoženemu ni več mogla soditi, ker se je izteklo triletno obdobje, za katero je bila kot okrajna sodnica razporejena za sojenja na okrožnem sodišču. Sodnica Nika Brumen je že tretja zapovrstjo, ki bo sodila v tem primeru. Še pred sodnico Bernardo Galun je velikemu senatu predsedovala sodnica Katja Kolarič, ki je Slodnjaku zaradi pomoči pri umoru Kidričana začela soditi januarja lani, dva meseca kasneje pa so člani senata po uradni dolžnosti zahtevali svojo izločitev, ker so se seznanili z izsledki poligrafskega postopka zoper obtoženega, česar ne bi smelo biti v sodnem spisu.

V sredo bo Kristijan Slodnjak na sodišče prišel brez spremstva pravosodnih policistov, saj mu je sodišče na zadnjem naroku, 29. februarja, ukrep pripora nadomestilo s hišnim priporom, kjer je po neuradnih podatkih še danes.

Kdo je umoril Andreja Kirbiša, preiskovalci še niso ugotovili, so pa prepričani, da je Slodnjak morilcu pri zločinu pomagal z namenom, da bi se tako rešil visokega dolga, ki ga je imel do njega. Z zvijačo, da mu bo vrnil dogovorjeni obrok in obresti, ga je po prepričanju preiskovalcev 17. februarja 2022 zvabil na makadamsko cesto v Mostje v občini Juršinci, tja poslal tudi morilca, sam pa si zagotovil alibi s tem, da je v času umora v Benediktu z eno od strank sklepal zavarovanje. Obtoženi vztraja, da so kriminalisti prijeli grešnega kozla, saj da z umorom ni imel nič, preiskovalci pa so k ovadbi priložili dokaz, da sta se Slodnjak in Kirbiš za srečanje dogovorila usodnega dne ob 21. uri v kraju Mostje. "Ob 21. uri bodi v Pacinjah, reka Pesnica, 300 metrov naprej, na levi strani makadamska cesta, tam te bo čakal Kristijan," si je zapisal Kirbiš. Da se približuje dogovorjenemu mestu, je Slodnjaka obveščal s fotografijami svoje poti, obtoženi pa mu na te signale ni odgovoril in tudi na dogovorjeno mesto ni prišel. Kdo je prišel na kraj zločina in Kirbiša ustrelil, preiskovalci, kot rečeno, še niso odkrili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta