Po tragediji na Hrvaškem: Strelcu očitajo enajst kaznivih dejanj

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
23.07.2024 18:09

Krešimirja Pahokija, 51-letnega nekdanjega vojaškega policista, ki je v ponedeljek v domu starostnikov v Daruvarju ubil šest ljudi, so prepeljali v Bjelovar, nato pa je končal v priporu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najprej je 51-letnik ustrelil svojo mater in negovalca, zaposlenega v domu starostnikov. 
Reuters

V hrvaškem mestu Daruvar bo sreda zaradi morilskega pohoda v tamkajšnjem domu starostnikov dan žalovanja. 51-letni nekdanji vojaški policist Krešimir Pahoki je v ponedeljek s streli pokončal šest ljudi, pet oskrbovancev doma, med njimi je bila tudi njegova mati, in negovalca. V bolnišnico so po strelskem pohodu odpeljali še šest ljudi, dva so že odpustili, ostali so v stabilnem stanju.

Kot so danes sporočili iz uprave bjelovarsko-bilogorske policije, Pahokija bremenijo enajstih kaznivih dejanj: femicida, štirih umorov in enega uboja ter treh poskusov umora in dveh poskusov uboja. Odpeljan je bil v Bjelovar, kjer je nato bil zoper njega odrejen pripor. V torek zvečer so ga pripeljali na prvo zaslišanje na policijsko upravo. 

Posttravmatski sindrom in alkohol

Krešimir Pahoki je v ponedeljek okoli desete ure vstopil v dom starostnikov v Daruvarju in tam pričel streljati. O motivu policija za zdaj ne govori, hrvaški mediji pa poročajo, da naj bi bil povod za tragedijo denar. Pahokijeva mati je bila oskrbovanka doma, a njena pokojnina za oskrbo ni zadoščala, zato naj bi bil razliko kril njen sin. A ta dolga nekaj časa ni poravnal, zato naj bi ga bila v zadnjih dneh nekajkrat poklicala lastnica doma starostnikov in ga pozvala, naj plača oskrbnino.

Krešimir Pahoki, ki je po tem, ko se je bojeval v domovinski vojni, trpel za posttravmatskim sindromom, naj bi, poročajo hrvaški mediji, imel težave zaradi alkoholizma. Pred streljanjem naj bi bil v ponedeljek dopoldne prišel v lokal blizu doma starostnikov, vsem gostom v lokalu plačal pijačo, nato pa odšel. Kmalu so se zaslišali streli. Po strelskem pohodu se je Pahoki vrnil v lokal in tam so ga kasneje policisti tudi prijeli. Kot so novinarjem povedali zaposleni v lokalu Darovarac, je Pahoki, ko je za vse v gostilni naročil pijačo, dejal, da gre zdaj po opravkih. Nihče ni niti slutil, kaj bo storil. Po zločinu se je, s pištolo v roki, vrnil, "kot da se nič ni zgodilo", je povedala ena od zaposlenih v lokalu. Prvo od natakaric, ki je videla moškega s pištolo, je pograbila panika in je zbežala na vrt, kjer je sodelavko opozorila na oboroženega gosta. Natakarica, ki že 20 let dela v lokalu, pa je ostala zbrana, pristopila je k Pahokiju, ki ga pozna, in mu dejala, naj ne počne neumnosti. "Pusti me pri miru, zdaj sem ubil osem ljudi," naj bi ji bil strelec odgovoril. Tedaj je natakarica tiho nagovorila ostale goste in jim svetovala, naj počasi odidejo iz lokala. Ko so to storili, je poklicala policijo.

Prizorišče strelskega pohoda v Daruvarju 
Profimedia

Kri je bila povsod

V urah po morilskem pohodu so v javnost pričele prihajati tudi podrobnosti o tem, kaj se je dogajalo v domu. Krešimir Pahoki je prišel na dvorišče doma starostnikov in se tam na kratko pogovoril z lastnico doma, nato pa vstopil v stavbo in pričel streljati. Prvi žrtvi sta bila njegova mati, ki je prišla v dom pred približno desetimi leti po hudi možganski kapi, in negovalec Damir F. Ta tisti dan ni bil na razporedu za delo, a je prišel v službo, da bi nadomeščal sodelavko na dopustu. Nato se je 51-letnik odpravil po hodniku in streljal. Imel je osem nabojev in te je izstrelil v ljudi, ki so se znašli pred njim. Tri ženske, oskrbovanke, so bile takoj mrtve, četrta je umrla v bolnišnici, lastničin zet in ena od medicinskih sester sta se najprej skrila pod posteljo, nato pa je on skočil skozi okno. Tedaj je naboj zadel tudi njega. "Kri je bila povsod, po stropu, zidovih. Pravi pokol," je novinarjem prizorišče opisoval zaposleni v domu. In dodal, da Pahoki matere ni pogosto obiskoval, v dom je prihajal predvsem plačevat račune. "Mama ga je pogosto klicala, da bi se samo slišala, ali pa ga je prosila, naj ji kaj prinese. Vendar naj bi mu šlo to strašno na živce, zato ji običajno ni prinesel ničesar. V resnici ga je mati prepričevala, da bi se videla. In potem je prišel in jo ubil."

Krešimirja Pahokija so 30. junija 2016 na njegovo željo odpustili iz službe. Policisti se z njim niso srečali prvič. Pred mesecem dni naj bi bil po celodnevnem popivanju znanca porinil po stopnicah, na katerih so bile steklenice. Že pred tem naj bi mu bil v usta potisnil pištolo. Hudo poškodovanega moškega so nato odpeljali v bolnišnico. Od leta 2012 pa do junija letos je policija Pahokija trikrat obravnavala zaradi kršitev javnega reda in miru ter družinskega nasilja. Prav zaradi tega je hrvaški predsednik Zoran Milanović dejal, da bi bilo mogoče zločin preprečiti, če bi se takšnemu človeku pravočasno odvzelo orožje, saj je veliko ljudi vedelo, da ga poseduje. Podobnega mnenja je hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki bo zaradi tega odredil nadzor nad delom policije.

V domu je bilo sicer v času streljanja 20 oskrbovancev. Po strelskem pohodu so preostale oskrbovance naselili v Veteranski center v Daruvarju. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta