KRONIKA

Napeljevanje k umoru Janeza Plavca: "Izjavljam, da nisem kriv"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Michela Stephana so na sodišče pripeljali s prestajanja daljše zaporne kazni zaradi napeljevanja k umoru dr. Janez Plavca iz Kemijskega inštituta v Ljubljani.
Damijana ŽIŠT

"Te fiktivne in zgolj navidezne obtožbe so same po sebi nesmiselne, v drugi situaciji bi bile naravnost komične. Gre za sramoto in kljubovanje zakonu ter resnici. Gre tudi za pritlehne fraze, ki odražajo regionalno kulturo in so pod nivojem. Ničesar nisem storil narobe in izjavljam, da nisem kriv," je na današnjem predobravnavnem naroku pred ljubljansko okrožno sodnico Nino Drozdek Draganić povedal doktor kemijskih znanosti Michel Stephan, Libanonec s francoskim potnim listom, ki je obtožen napeljevanja k umoru Alija H. R. R. Stephan, ki se na sodišču sporazumeva ob pomoči prevajalca za angleški jezik, trenutno prestaja osemletno zaporno kazen zaradi napeljevanja k umoru dr. Janeza Plavca, enega vodilnih v Kemijskem inštitutu, zato so ga na sojenje pripeljali iz zapora na Dobu. Prav Alija H. R. R. je Stephan napeljeval, da bi umoril Plavca, v postopku, kjer je Stephan zdaj sedel na klop za obtožene, pa naj bi bil žrtev Ali H. R. R.

Stephana v postopku branita odvetnika Gorazd Fišer in Milan Krstić, tožilka pa je Petra Vugrinec, ki je zoper njega napisala tudi obtožnico v zadevi Plavec. Ker obtoženi krivde ni priznal, se bo začelo sojenje, datum prve obravnave še ni znan.

Kazen zaradi izdaje

Tožilski očitki, ki so tokrat Stephana privedli na zatožno klop, izhajajo iz že razsojene zgodbe. Stephan je Alija H. R. R. napeljeval, da bi umoril Janeza Plavca, in to zato, ker je Plavec nasprotoval temu, da bi Stephana ponovno zaposlili na inštitutu, kjer so ga pred leti odpustili in mu celo prepovedali vstop v stavbo inštituta. Ali H.R.R. je pristal na Stephanov načrt in od njega celo vzel nekaj denarja vnaprej, kasneje pa si je premislil in je o načrtih Stephana obvestil nevladno organizacijo, ki pomaga prosilcem za azil. Nevladniki so obvestili policijo in ta je zoper Stephana začela izvajati prikrite preiskovalne ukrepe. Tako so sledili Stephanu in Aliju 17. oktobra 2017, ko sta se odpravila v gozd v okolici Ljubljane. Stephan je Aliju v gozd prinesel pištolo z nabojnikom in dušilcem zvoka, Iračan pa jo je preizkusil s streljanjem v vrečo peska. Tedaj so nanju planili policijski specialci in Stephana aretirali. Stephan je kmalu ugotovil, da ga je prav Iračan izdal, zato mu je začel groziti že pred policisti, grožnje pa nadaljeval tudi kasneje, zaradi česar so Alija H. R. R. in njegovo družino policijski specialci dalj časa varovali.

Morilca iskal, ko je bil v priporu

Tožilka Petra Vugrinec danes ni prebrala obtožnice, je pa o očitkih zoper Stephana že veliko znanega. Po prepričanju tožilstva je obtoženi Alijev umor natančneje načrtoval že v času, ko je bil zaradi zadeve Plavec v priporu. Sojetniku Alenu Kraljeviću, s katerim si je delil celico, je zaupal, kako je načrtoval likvidacijo Plavca, in pred njim na glas razmišljal, kako bi umoril Alija. Kraljević si je Stephanove besede zapisoval in zapiske predal policiji. Ko je bil na sojenju zoper Stephana zaslišan na sodišču, je Kraljević pričal, da je Stephan želel, da bi bil Ali likvidiran, saj bi se na ta način znebil ključne priče v zadevi Plavec. Stephan je Kraljeviću zelo natančno opisal, kako Ali izgleda, kje živi, koliko je star njegov otrok in kako naj se ga ubije. "Kljub temu da ima družina policijsko zaščito, bi se ga dalo likvidirati ob obisku pediatra," je Stephan dejal Kraljeviću.

Obramba dvomi o verodostojnosti priče

Na današnjem naroku je odvetnik Fišer sodišču predlagal, da se na sojenju med drugim prebere pismo, ki ga je Kraljević poslal sodišču med sojenjem Stephanu za zadevo Plavec, ter kazenski spis Kraljevića, ki se je v preteklosti na sodišču zagovarjal zaradi požiga. "To predlagamo zato, da bo sodišče lahko videlo, kako verodostojna priča je sploh Kraljević, ki je v tem primeru ključna priča," je dejal Fišer. Predlagal je tudi zaslišanje pedagoga iz ljubljanskega zapora Fluvia Dolgana, ki je Stephana obravnaval, ko je bil v priporu zaradi zadeve Plavec. Tožilka se z branjem listin v sodnem spisu, ki se nanašajo na pričo Kraljevića, ni strinjala, "saj se bo sodišče ob njegovem neposrednem zaslišanju na sojenju lahko prepričalo o njegovi verodostojnosti".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?