Mami otroka, ki je umrl v pregretem avtu, in njenemu partnerju odvzeta prostost, številne kritike na nasvet NIJZ

A.L.
21.06.2023 10:15

Kot je za TV Slovenija povedal pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje Aleš Slapnik, je bila odvzeta prostost mami in njenemu partnerju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V Sv. Lovrencu v občini Prebold je včeraj nekaj pred 13. uro otrok ostal zaprt v osebnem vozilu na soncu. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka.

Kot je za TV Slovenija povedal pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje Aleš Slapnik, je bila odvzeta prostost mami in njenemu partnerju, ki sta v 48 urnem policijskem pridržanju zaradi suma kaznivega dejanja povzročitev smrti iz malomarnosti.

Tragedija v Sv. Lovrencu: V razgretem avtu umrl še ne dve leti star otrok, gre za prvi tovrstni primer pri nas

Simona Perčič z NIJZ je danes za Radio Slovenija povedala, da se zdijo nekateri njihovi nasveti, denimo, da ob otroku pustimo telefon, da se bomo spomnili nanj, absurdni. A marsikdo živi v stresu, in če tak nasvet reši življenje, ni odveč.

Kot še pravi, je misli včasih enostavno preveč, zato obsodbe niso na mestu. "Stres je velik dejavnik, otrok lahko zaspi v avtu in je tako tiho, da pozabimo nanj. Preveč je misli, preveč obveznosti, in lahko se zgodi, da pozabimo. Navodila NIJZ so taka, da niti minuto ne pustimo nikogar samega v avtomobilu. Poleg otrok so ranljive skupine še starejši, negibljivi, tisti, ki ne znajo poskrbeti sami zase, konec koncev tudi živali. Nikogar ne pustimo v avtomobilu dlje kot eno minuto."

Največ kritik se vrsti na nasvet NIJZ, naj ljudje ob otroku v avtomobilu pustijo telefon ali si nastavijo opomnik, je povedala za Radio Slovenija. "Lahko je ta nasvet absurden, ampak lahko nam pa pomaga, vsak tragičen primer je preveč," pravi Simona Perčič. "V večjih državah, kot so ZDA, imajo kar nekaj primerov takšnih tragedij, in če lahko preprečimo eno, je to že veliko." Če vidimo otroka, zaprtega v avtomobilu, takoj pokličemo 112, še poudarja. "Če je treba, tudi razbijmo šipo. Takrat ni pomembno, koliko je škode."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta