Korupcija v zdravstvu: Podkupnino nakazovali na račun zdravnikovega sina v Švico

Damijana Žišt Damijana Žišt
16.11.2020 17:54

Zaradi opravljanja le nujnih zadev na slovenskih sodiščih so sojenje zdravniku Zoranu Miloševiću in njegovemu sinu Mihaelu Štambergerju Miloševiću, obtoženima korupcije v zdravstvu, preložili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priznani zdravnik Zoran Milošević je pristal na zatožni klopi skupaj s svojim sinom Mihaelom Štambergerjem Miloševićem.
Bojan VELIKONJA /Dnevnik

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča bi morala danes pred sodni senat, ki mu predseduje Marjeta Dvornik, sesti Prekmurca, priznani zdravnik Zoran Milošević, vodja dejavnosti intervencijske nevrologije Univerzitetnega kliničnega centra, in njegov sin, študent Mihael Štamberger Milošević. V kazenskem procesu sta pristala zaradi očitanih korupcijskih kaznivih dejanj. Zoran Milošević je obtožen, da je od podjetja Emporio Medical, ki je slovenskim bolnišnicam dobavljalo medicinsko opremo, prejemal podkupnino. Ker naj bi bilo nekaj denarja nakazanega na sinov bančni račun v Švici, bodo sodili tudi njemu. Današnjo obravnavo je sodnica morala preklicati, ker je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič izdal sklep, da se na slovenskih sodiščih zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom dva tedna, kolikor veljajo ukrepi za zajezitev okužbe z virusom, na sodiščih opravijo le nujne zadeve, kar pa konkretni primer ni.

​Sojenje razdeljeno v tri postopke

Predobravnavni naroki v tej aferi so se opravili že aprila in maja lani pred okrožno sodnico Dejano Fekonja. Nihče od obtoženih krivde ni priznal. Kot izhaja iz petsto strani debele obtožnice Iztoka Krumpaka iz specializiranega državnega tožilstva, za prvoobtoženega velja zdravnik Zoran Milošević, poleg njega in njegovega sina pa so obtoženi še ortoped Vane Antolič, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na Ortopedski kliniki v Ljubljani, ortoped Rok Vengust, ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič, nekdanji šef celjske travmatologije Miodrag Vlaović, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman ter Nataša Faganeli, vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, Jana Šturm, nekdanja zakonita zastopnica Emporia Medical, danes prokuristka, zaposlena v družbi Advanta, ki se ukvarja s prodajo medicinskih pripomočkov na debelo, in nekdanji nekdanji komercialist v Emporiu Medical, Darko Žafran. Sodnica Fekonja je zaradi ekonomičnosti primer razdelila v tri kazenske postopke, ne more pa ona soditi Zoranu Miloševiću in njegovemu sinu Mihaelu Štambergerju Miloševiću, saj se je v zvezi z njima seznanila z nedovoljenimi dokazi, ki se nanašajo na kazenski postopek zoper Mihaela Štambergerja Miloševića v Švici in se je iz tega dela sojenja izločila. Očetu in sinu bo tako sodila sodnica Marjeta Dvornik, ko bodo za to pogoji. Sodnica Fekonja trenutno sodi petim zdravnikom, Antoliču, Vengustu, Fokterju in Vlaoviću ter komercialistu Žafranu. Ko bo omenjeno zadevo končala, bo sodila še Faganelijevi, Šturmovi in Kavčiču.

Dajali in prejemali podkupnino

​Znano je, da tožilstvo trdi, da je Zoran Milošević prejel najvišjo podkupnino, nekaj več kot 143.000 evrov, v zameno za pridobitev dobave medicinskega materiala za zapiranje možganske anevrizme. Pripomočke je dobavljala firma Emporio Medical. Milošević naj bi bil od Emporia Medical prejel 114.700 evrov, od podjetja pa naj bi bil na sinov švicarski bančni račun prejel še 27.168 evrov. Denar je nato v Švici večkrat dvignil njegov sin Mihael in mu ga izročal. Antolič je po trditvah tožilstva od predstavnikov Emporia Medical kot protiuslugo za dobavo medicinskega materiala za hrbtenično kirurgijo, ki so ga uporabljali na ljubljanski ortopedski kliniki, prejel 20 tisoč evrov. Vengust naj bi bil od podjetja Emporio Medical večkrat zahteval nagrade v višini 32.884 evrov v zameno za dobavo materiala za hrbtenično kirurgijo, Emporio Medical naj bi mu bil plačeval tudi naročnino za različne strokovne revije, stroške za novoletne zabave in drugo. Kavčič naj bi bil od istega podjetja prejel 106.898 evrov, da je lahko novomeški bolnišnici dobavljalo kolenske endoproteze. Vlaović naj bi bil od podjetja Emporio Medical v zameno za dobavo materiala za hrbtenično kirurgijo prejel denarno nagrado v skupni višini 27.741 evrov. Fokter naj bi bil od predstavnikov Emporia Medical prejel nekaj več kot šest tisoč evrov denarne nagrade v zameno za dobavo materiala za hrbtenično kirurgijo. Faganelijeva naj bi bila kot vodja lekarne v zvezi z nabavo ortopedskega materiala prek podjetja Emporio Medical Ortopedski bolnišnici Valdoltra prejela okoli 66 tisoč evrov podkupnine v gotovini, nato pa naj bi bila od podjetja Advanta prejela še 22.812 evrov. Cirman naj bi bil v zvezi z dobavo medicinskega materiala od predstavnika podjetja Emporio Medical v gotovini in na svoj avstrijski bančni račun prejel skupno 53.316 evrov. Žafran in Šturmova pa naj bi bila zdravnike podkupovala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta