Kavaški klan v Sloveniji: Skesanec si je premislil. Ne policija, grozil naj bi mu bil kriminalec

10.08.2021 07:00
Skesanec v zadevi Kavaški klan, ki je junija podal kazensko ovadbo zoper policijo, ki naj bi ga bila s pištolo in udarci prisilila, da je izdal "sodelavce" v klanu, je v sodni preiskavi spremenil izpoved.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska celica Kavačkega klana naj bi bila v treh letih v Slovenijo pripeljala najmanj 790 kilogramov kokaina. Foto: EUROPOL
Europol

"Sam sem se odločil za sodelovanje z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU), in to po tistem, ko so me skupaj z drugimi osumljenimi maja letos aretirali. V sodelovanje s policijo me nihče ni silil, me psihično ali fizično maltretiral, moja je bila odločitev, da sodelujem. Policija ima ves čas korekten odnos do mene," je na nedavnem zaslišanju pred ljubljansko preiskovalno sodnico Ireno Topolšek, kot smo izvedeli iz neuradnih virov, povedala ena od zelo ključnih prič policije in specializiranega državnega tožilstva (SDT) v tako imenovani zadevi Kavaški klan. Gre za mlajšega Primorca.

Zanikal navedbe iz svoje ovadbe

Kot smo v Večeru prvi poročali, je slovenska policija maja letos aretirala več kot štirideset osumljenih, ki naj bi bili pripadniki slovenske celice zloglasnega Kavaškega klana, ki izvira iz Črne gore. Ob tem je ključno vlogo odigral skesanec, ta je bil v vrhu slovenske združbe, ki je na veliko trgovala z drogo in orožjem, junija lani pa je postal celo tajni delavec policije in je zbiral dokaze proti drugim članom združbe. Trenutno ima status osumljenega in zaščitene priče, prav tako kot drugi skesanec v tej zadevi, omenjeni Primorec. Njegova izpoved v sodni preiskavi o tem, da policija ni bila nikoli nasilna do njega, ne bi bila niti nič posebnega, če prek svojega odvetnika Renata Dukiča iz Kopra v začetku junija ne bi podal kazenske ovadbe zoper policijo. V njej je trdil, kot smo že poročali, da so ga v to, da je močno obremenil nekatere domnevne vodilne člane Kavaškega klana v Sloveniji, prisilili na NPU. Preiskovalci naj bi mu bili, da bi ga prestrašili, h glavi večkrat tiščali pištolo, enkrat pa naj bi ga celo pokrili z odejo čez glavo in ga močno pretepli. Vse to je opisano v kazenski ovadbi, ki jo je na posebni oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb specializiranega državnega tožilstva (SDT) poslal odvetnik Dukič. Potem je Primorec izginil, na skriti lokaciji ga varuje policija. Po trditvah tožilstva naj bi bil osumljeni v Kavaškem klanu pričel aktivno delovati v začetku preteklega leta. Imel je vlogo glavnega kurirja in je prenašal denar od prodane droge do vodilnih članov združb, kriptirane telefone med člani združbe in občasno drogo. Njegovo pričanje je najbolj obremenilo brata Kadivec: Klemna Kadivca kot šefa slovenske celice klana, Blaža Kadivca pa kot glavnega računovodjo v združbi, ki je bila organizirana kot podjetje oziroma je imela v lasti podjetji v Kopru, registrirani za logistiko in prevoze. S tovornjaki teh podjetij in drugimi vozili, posebej predelanimi za prevoz droge, so člani združbe tedensko prevažali večje količine kokaina, heroina in marihuane, denarja za nakup ali od prodaje droge in orožje.

Izmislil si je grožnje enpeujevcev

​Zakaj je Primorec, ena od ključnih prič policije in SDT v tem procesu, v sodni preiskavi spremenil svojo izjavo glede domnevnega nasilja policije nad njim, ni znano. A s spremenjenimi izjavami se pod vprašanje postavlja njegova verodostojnost, saj na njegovi izpovedi med drugim policija gradi svoj pregon slovenske celice Kavaškega klana. Primorec naj bi bil, smo izvedeli, v sodni preiskavi zdaj povedal, da naj bi mu po zaslišanju na NPU maja letos, ko je obremenil domnevne člane klana, grozil, tudi s smrtjo, neki moški z Obale, znan iz kriminalnega podzemlja. Zato si je izmislil zgodbo, da so ga v takšno izpoved prisilili preiskovalci NPU, in je podal kazensko ovadbo zoper njih. Se pa je pred njegovim zaslišanjem v sodni preiskavi zgodilo prav to, kar je napovedal odvetnik Dukič: da mu bo skesanec preklical pooblastilo. Po naših podatkih se je za zdaj zagovarjal sam. Ker pa ima status osumljenca, ni želel odgovarjati na vprašanja drugih osumljenih in obrambe. Jih pa je močno obremenil - vztrajal je pri izpovedi, ki jo je podal že pred policijo in jo je SDT povzelo v dopolnitvi zahteve za sodno preiskavo. Iz sicer tajne preiskave smo še izvedeli, da preiskovalna sodnica sprva na zaslišanje omenjenega skesanca naj ne bi vabila drugih osumljenih, so pa bili tam njihovi odvetniki. Zato je osumljeni Klemen Kadivec zahteval, da ga povabijo na zaslišanje skesanca iz Primorske, ki so ga zato zaslišali še enkrat. Njegovo zaslišanje je sicer potekalo preko videokonference, z zakritim obrazom in popačenim glasom, čeprav osumljeni in njihovi odvetniki poznajo njegovo identiteto.

Boji se za svoje življenje in življenje družine

Po naših podatkih je preiskovalna sodnica do zdaj zaslišala le nekaj osumljenih, med drugim Klemna Kadivca, ki je sicer od oktobra 2019 v priporu zaradi sumov ugrabitve. Kladivc je zanikal povezanost s Kavaškim klanom. Ker ga je po njegovih besedah v zgodbo z omejenim klanom, povsem brez kakršnekoli osnove, potegnil prvi skesanec policije, se boji za svoje življenje in življenje svoje družine. Kadivec naj bi trdil, da si je skesanec celotno zgodbo s Kavaškim klanom preprosto izmislil, čeprav je preiskovalcem močno pomagal, da se je sicer izredno dobro organizirana kriminalna združba ujela v policijske lovke. Po naših podatkih v tem primeru obstaja še tretji skesanec, ki ima prav tako kot prva dva status osumljenca in zaščitene priče. Tretji skesanec naj bi bil sorodnik žene prvega skesanca. Slovenski organi pregona in odkrivanja naj bi bili, smo izvedeli neuradno, status zaščitenih prič dodelili družini prvoskesanega in nekaterim sorodnikom, saj se bojijo maščevanja šefov Kavaškega klana. Radoje Zvicer, domnevni šef Kavaškega klana, naj bi bil na glavo prvega skesanca razpisal milijon evrov nagrade. Sicer pa so po ocenah policije osumljenci v treh letih pripeljali v Slovenijo najmanj 790 kilogramov kokaina, več deset kilogramov indijske konoplje, heroina in hašiša, 30 litrov amfetamina v obliki baze in 5,6 milijona evrov gotovine, ki izvira iz nelegalnih poslov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta