(FOTO) Pijani Nemec je razbil tri gasilska vozila

Danijel Cek
11.10.2024 06:59

Zaradi motenega tujca (po informacijah Primorskih novic naj bi šlo za Nemca) so gasilci iz Movraža v noči na četrtek ostali brez dveh kombijev in terenskega vozila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pijani Nemec je nazadnje razbil komaj štiri leta star gasilski kombi.
Danijel Cek

Moški je skozi okno vlomil v gasilski dom, si v njem postregel s klobasami, spil pol litra refoška, steklenico viskija, nato pa poiskal vozilo, s katerim se je skušal odpeljati. S prvima dvema se je prekucnil v jarek, s tretjim je končno našel pravo cesto, a končal pod njo.

"Rekli smo jim, naj ga dajo iz avta in nam ga pustijo samo pet minut, pa niso hoteli. Škoda, ker bi potem res razumel, kaj je storil," so nam zgroženi nad dejanjem neznanca včeraj pripovedovali gasilci iz Movraža, medtem ko so s kolegi iz koprske gasilske brigade iz gozdička na strmi brežini ob cesti proti Smokvici vlekli razbit, komaj štiri leta star gasilski kombi. "Mi smo ga pazili kot oko, on pa takole," so modrovali ob sočnih kletvicah.

Jezni gasilci niso bili prvi od domačinov, ki so videli neznanca. Bilo je okrog petih popoldne, ko je moški svetle polti in srednje rasti, star od 20 do 30 let, prišel do Marije Knez, ki je bila takrat pred svojo hišo. "Nekaj je momljal. Rekla sem, da ga ne razumem, in vprašala, če zna italijansko, slovensko. Angleško niti sama ne znam kaj prida, vendar je govoril nerazumljivo, kot da je malo pod gasom. Verjetno je bil drogiran, počesal se ni od rojstva," je povedala.

Vzel rezervne ključe

Gasilci, ki so ga kasneje videli, so pojasnili, da je imel lase spletene v drede. Neznanec je Mariji Knez z roko pokazal, da bi rad nekaj za pojesti, pa mu je pokazala v smeri proti Gračišču. "Rekla sem mu, naj gre tja, tam je gostilna, pa bo tam kaj pojedel. Potem je le zamahnil z roko in odšel," je povedala. Očitno pa ni šel daleč, ampak samo na drugi konec vasi, kjer je njegov pogled pritegnil gasilski dom. Razbil je stransko okno v pritličju in vstopil v notranjost.

Za pijanim vlomilcem sta ostali palici, etui noža, ovitek klobas in do polovice izpraznjena steklenica refoška.
Danijel Cek

Iz pritličja se je povzpel v nadstropje, kjer je povzročil precejšnje razdejanje. Najprej je odprl hladilnik, si postregel s suhimi klobasami in jih poplaknil s pol litra refoška, prej ali potem je skušal odpreti petlitrsko steklenico vina, ki so jo movraški gasilci dobili za darilo. Vmes je razbil nekaj kozarcev, nato pa v omarici našel rezervni ključ vozila.

Ker ta ključ ni ustrezal gasilski cisterni in kombiju v garaži gasilskega doma, je stopil čez dvorišče do druge garaže, skozi okno vlomil vanjo in ugotovil, da ima v rokah ključ gasilskega vozila land rover defender. Odprl je garažna vrata in defenderja zapeljal na dvorišče. "Med sedmo in osmo uro zvečer so domačini videli defenderja na dvorišču, vendar so mislili, da ga je zapeljal eden od nas. Po enajsti uri zvečer pa so ga videli, kako se je odpeljal v valo pod vas," je povedal poveljnik gasilskega društva Movraž Primož Šav.

Šele v tretje našel pravo pot

Primož Šav, poveljnik PGD Movraž 
Danijel Cek

Zjutraj so ugotovili, da je zapeljal na travnati kolovoz, a ker ta ne pelje nikamor, je skušal vozilo vzvratno obrniti. V temi pa ni opazil mostička čez manjši potok in z zadnjim delom defenderja padel čez rob, tako da je vozilo obstalo na zadnjem delu, zvrnjeno na levi bok. Očitno je nato peš odšel nazaj v gasilski dom, kjer je vzel druge ključe in ugotovil, da so ti od starejšega kombija.

Z njim se je odpeljal v isti smeri, kot se je prej z defenderjem, in ubral drugo pot. Vendar pa je 50 metrov stran s prednjim desnim kolesom zapeljal v jarek potoka in obtičal. Ker se mu niti v drugo ni uspelo odpeljati daleč, se je znova vrnil v gasilski dom, vzel tretje ključe in z njimi spravil v pogon štiri leta star kombi, ki je bil parkiran v gasilskem domu. Z njim je končno našel asfaltno cesto proti Kopru, vendar je po nekaj kilometrih zapeljal na strmo brežino pod cesto, kjer sta ga poleg večje skale ustavili dve tanjši drevesi.

"Ob petih in dvajset minut me je klical sovaščan, ki je šel v službo v Luko, in povedal, da je ob cesti proti Smokvici videl gasilski kombi pod cesto. Ker morajo ob vsakem izvozu obvestiti poveljnika, jaz pa o tem nisem bil obveščen, mi je bilo takoj jasno, da gre za krajo," je povedal Šav. Takoj je poklical policijo, nato pa zbudil predsednika in svojega namestnika ter ju poslal pogledat v gasilski dom. Tam pa ju je pričakalo razdejanje, ugotovila sta, da ni kar treh od njihovih štirih vozil. Tat jim je pustil le gasilski tovornjak cisterno.

Nazadnje so iz jarka potegnili še starejši kombi.
Danijel Cek

Opazil ga je lovec

Šav je medtem že hitel proti kombiju, kmalu sta tja prišla tudi policista kriminalista in začela opravljati ogled kraja. Medtem so policisti v vasi že dobili približen opis neznanega storilca, ki naj bi ga opazili tudi na posnetku kamere hiše nad gasilskim domom. Gasilski dom v Movražu namreč ne stoji sredi vasi, ampak na začetku vasi, od najbližje hiše pa je oddaljen najmanj 50 metrov.

Iz Smokvice se je proti jutru z lova vračal lovec Davor Franca, ki je tudi gasilec. Naletel je na kriminalista, ki sta si ogledovala razbit gasilski kombi, in jima povedal, da je pod Smokvico videl moškega. Kriminalista sta skočila v avto, se odpeljala proti Smokvici in moškega vklenila. Ob prijetju naj ne bi povedal nič, bil pa je očitno močno pijan. Kasneje so ob cesti našli odvrženo steklenico viskija, ki so jo gasilci prepoznali. Imeli so jo v hladilniku v garaži, vlomilec jo je očitno izpraznil.

Včeraj dopoldne so movraškim gasilcem priskočili na pomoč gasilci koprske gasilske brigade in najprej povlekli na cesto novejši kombi. Nato so uspeli spraviti iz jarka potoka land rover defender in na koncu še starejši kombi. Za reševanje slednih je eden od gasilcev pripeljal svoj kopač, s katerim je dvignil zadnji del defenderja, da ga ob vleki niso še bolj poškodovali, in povlekel iz jarka starejši kombi. Od vseh treh vozil jo je očitno najbolj skupil novejši kombi, ki je imel razbit motor in prednji del. Na defenderju ni bilo večjih vidnih poškodb, morajo pa še pregledati podvozje. Še najmanj je bil razbit starejši kombi.

Land rover defenderja so gasilci s kopačem dvignili iz jarka potoka, da so ga lahko povlekli na travnik.  
Danijel Cek

Velika škoda nočnega divjanja

"In ravno zdaj, ko bomo prihodnje leto praznovali petdesetletnico. Ampak ne glede na to, gasilska vozila so najbolj potrebna. Potrebujejo jih ljudje v stiski, lahko tudi vsak dan," je s solzami v očeh novinarjem razlagal predsednik PGD Movraž Mirjan Grdina. "Ali je bolan, ali od alkohola … ne vem. Ampak to ni za našo družbo," je sklenil.

Predsednik gasilskega društva Mirjan Grdina kaže vlomljeno okno garaže, v kateri sta bila oba kombija. 
Danijel Cek

Po prvih podatkih policije je storilec povzročil za najmanj 50.000 evrov škode, po neuradnih, a zanesljivih ocenah naj bi škodo včeraj popoldne že ocenjevali na 130.000 evrov. Storilca so včeraj pridržali in preverjali njegovo identiteto. Kmalu so ugotovili, da ne gre za državljana kakšne neevropske ali balkanske države. Menda naj bi ugotovili, da gre za nemškega državljana. Včeraj so ga imeli še v policijskem pridržanju, danes naj bi ga privedli na sodišče. Glede na to da je tujec, pa bo najverjetneje pristal v priporu.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta