Uršlja gora: Uršlariji bo v oktobru sledil priljubljeni shod Uršk. Koča odprta le še ob vikendih

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
30.09.2024 12:00

Lepe spodbude k varni in odgovorni hoji v gore in za zdrav življenjski slog minulo nedeljo pred Domom na Uršlji gori. Skrb zase in za svoje zdravje, tudi duševno, je pomembna. Poiskati pomoč, ko jo potrebujemo, je znak moči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uršlarija: poučno o oživljanju 
Petra Lesjak Tušek

Večkrat se pokaže, da pogostejša opozorila o varni hoji in ustrezni opremi za vzpon na gore niso odveč, kot tudi ne vsestranske spodbude k zdravemu in aktivnemu načinu življenja. Tudi zato se je Uršlarija, dogodek, pri organizaciji katerega se je drugo leto zapored povezalo več regijskih ustanov in društev, pokazala za enega od dobrih vzvodov za dodatne poudarke o pomenu obnavljanj koristnih napotkov za zdravo in aktivno življenje. "Izberite si eno misel, lahko tudi kakšno zapišete in jo oddate, hkrati pa lahko povlečete listek z izzivom," so nagovorile pri mizi pred Domom na Uršlji gori sodelujoče, ki so izpostavljale pomen psihološke opore pri ohranjanju mentalnega zdravja. Da je pomembno poskrbeti zase, si vzeti čas zase, se pogovarjati o težavah in jih skušati razreševati, pa tudi, da je poiskati pomoč znak naše moči in nikakor ne nemoči, so bili pomembni poudarki v nedeljo na Uršlji gori. 

Več zanimivih aktivnosti

Z več dejavnostmi in nasveti so se pred planinsko postojanko predstavljali NIJZ, Območna enota Ravne na Koroškem, Center za krepitev zdravja Koroška Zdravstvenega doma (ZD) Slovenj Gradec, Center za krepitev zdravja Radlje ob Dravi, Center za krepitev zdravja Dravograd in Zdravstvenovzgojni center Ravne na Koroškem, Koronarni klub Mežiške doline pa tudi Gorska reševalna služba Koroške in Ljudska univerza Ravne. S pohodniki na Uršlji gori, ki so jih sicer na lep dan pričakovali več (prvo leto je bila udeležba boljša), so se v nedeljskem dopoldnevu družili fizioterapevti, medicinske sestre, kineziologi, dietetiki, psihologi, gorski reševalci ... 

Uršlarija: Posrečena igra Človek, razgibaj se
Petra Lesjak Tušek

Pripravili so tudi zdrave sadne prigrizke in napitke, med aktivnostmi, ki so lahko sledile pohodu na goro, je bila posrečena igra človek, razgibaj se, pri kateri so tekmovalci ob metanju kocke lahko opravili več razgibalnih vaj, ki so tudi vsakdanje koristne. Jana Mager Kordež, medicinska sestra iz ZD Ravne, je prišla s celotno družino, vsi družinski člani so sodelovali pri predstavljanju aktivnosti in v aktivnostih; s hčerkama je pomagala pri omenjeni razgibalni igri. Soprog Peter Kordež, ki je zaslužen za razvejeno mrežo AED-aparatov po koroški regiji, je v imenu koronarnega društva vabil k poučevanju o postopku oživljanja in zavzeto podajal navodila, kako pristopati v primerih, ko je treba reševati življenja. Gorski reševalci so vsem, ki so izrazili interes, prikazali opremo gorske reševalne službe - del jih je v nedeljo prišel na Uršljo, razlagali so, da predvsem starejši, saj so mlajši istočasno sodelovali v reševalni vaji na Grohotu pod Raduho. Kar nekaj družin se je sicer na gori oglasilo na zadnjo septembrsko nedeljo ter se vključilo v dejavnosti, priložnost sodelovati so dobili tudi najmlajši, recimo na poligonu in poučnih delavnicah, ki so nagovorile tudi z igračami.

Petra Lesjak Tušek

Obisk to sezono dober

S tem se je na Uršlji gori odvil še eden od dogodkov, ki so to planinsko sezono privabili na to koroško goro. Kot je povedal najemnik koče Nejc Juvan, je bil obisk vsaj petkrat večji, kot je bil prejšnjo sezono, ki so jo poplave v avgustu povsem spodnesle in je tako trajalo kar nekaj časa, da so se pohodniki jeseni spet začeli vračati. Dogodki se še niso zaključili, je pa z oktobrom napočilo obdobje, ko bo koča odprta le še ob koncih tedna in ne več vsak dan, kot je bila poleti. Eden večjih dogodkov, ki so se dobro prijeli, bo v vikendu pred godovanjem Uršk (ki je 21. oktobra), tudi letos srečanje Uršk. Shod Uršk, Urš, Uršul bo tokrat že šesti po vrsti, lani jih je bilo že skoraj sto, letos bi to številko na tretji oktobrski vikend želeli preseči. Soimenjakinjam vsakokrat namenijo simbolno darilo, vse pa se vpišejo v zvezek. Tudi takrat bo, kot je že ustaljeno, pripravljena dobra hrana - ob Uršlariji so med drugim ponudili odlične štruklje s sladoledom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta