zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Koroška

Turistični razcvet Črne na Koroškem: Hotel je prodan, načrti pa smeli

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Da se je Črna na Koroškem v zadnjih letih turistično precej okrepila, ne opažajo le domačini, temveč tudi obiskovalci. Najdaljši zipline v Sloveniji in dve ferati so res najbolj prepoznavne atrakcije v kraju, a možnosti za aktivno preživljanje prostega časa je še veliko, vedno več. "Letošnji obisk na ziplinu je bil nekoliko slabši od lanskega, skupaj smo našteli 1980 gostov. Pozna se, da so lani bili turistični boni. Letos smo sicer računali na več tujcev. Ciljamo predvsem na Avstrijce," pravi olimpijka Nataša Lačen, ki skupaj s partnerjem Primožem Dolerjem, tudi vodnikom gorskega kolesarjenja, upravlja s črnjansko zajlo oziroma Olimplinom.

Podzemlje Pece ponuja edinstvena doživetja, eno takih je tudi vožnja s kajakom.
Tomo Jeseničnik

Spontana pomoč Tine Maze

Sezona tam se je sicer na neki način končala, redno bo ponovno začel obratovati spomladi, so pa prej najavljene skupine dobrodošle tudi v zimskem času. Večina turistov, ki Črno obišče zaradi spusta po jeklenici, je enodnevnih, pri čemer Lačnova pravi, da veliko delajo na tem, da bi jih zadržali dlje. "Toliko svari že imamo, da tukaj brez težav preživijo tri dni. Zipline lahko kombinirajo s Peco, pohodništvom, gorskim kolesarstvom, Podzemlje Pece je izjemno priljubljeno. V Mežici imamo manjši družinski hotel, kamor gostje pridejo predvsem zaradi koroških kolesarskih trailov, na koncu pa preizkusijo še veliko drugih stvari. Veliko je Čehov, tudi iz Kanade in Amerike pridejo," razloži Lačnova, ki se strinja, da je največ za promocijo gorskega kolesarjenja naredila predvsem svetovna enduro serija, ki se je na obeh straneh Koroške ustavila že dvakrat. Za promocijo Olimplina, ki jo bodo v prihodnje še precej okrepili, pa je pred kratkim čisto nenačrtovano poskrbela Tina Maze, ki je skupaj z Natašo Lačen preplezala novo črnjansko ferato, podvig pa objavila na socialnih omrežjih.

Obema feratama, tej novi v središču kraja in tisti v Mučevem, se bo sicer kmalu pridružila še ena, ki jo je, tako kot prejšnji dve, zasnoval Marijan Lačen. Da so z ureditvijo ferat zadeli v polno, je prepričan tudi vodnik Nenad Čmarec. "To je športna disciplina, ki ljudem ustreza. Po zavarovanih poteh se lahko z ustrezno opremo gibljejo povsem varno. Gre tudi za novost na Koroškem. Glavni razlog, da sta tako ferata v Mučevem kot ta v centru Črne tako priljubljeni, je v tem, da sta primerni za vse," pravi Čmarec, ki začetnikom priporoča tisto v Žerjavu (Mučevo), novo, ki iz Črne vodi na start ziplina, pa bolj pripravljenim. "Dolga je 1700 metrov, pri čemer narediš več kot 500 višincev. Vsak, ki ima izkušnje, se je lahko loti," je prepričan Čmarec. Pa se kdaj zgodi, da si kdo vmes premisli? Da koga zgrabi panika? "Se je že zgodilo, da smo gorski reševalci koga spravili ven. Nekaj obhodov je sicer že, se pa dogovarjamo za dodatne, da bi lahko tisti, ki si ne upajo več, izstopili," odgovarja Čmarec.

Vključitev v slovensko mrežo tekaških prog

Črna na Koroškem ima sicer tudi pozimi, ko morda ferate, zipline, gorsko kolesarjenje ali pohodništvo niso tako v ospredju, veliko za ponuditi. V tej najbolj zahodni koroški občini so v sredo z nasmeški pogledovali proti nebu in snežinkam. Zimski športi so namreč še vedno precej v ospredju, smučišče ali žična, kot mu pravijo domačini, pa je pozimi gotovo srce kraja. Lanska sezona je bila odlična, takšne ne pomnijo. Našteli so več kot 100 obratovalnih dni. Podoben scenarij si želijo letos, a zaradi podražitve energentov tudi čim več naravnega snega. "Smučišče je pripravljeno, topi in brunarica tudi. Čakamo le še na nižje temperature in več padavin," je jasen Nenad Čmarec, ki je pred lansko zimo v najem vzel brunarico ob smučišču. "Letos je bila ta prvič odprta tudi poleti. Obisk je bil presenetljivo dober, sploh glede na to, da je prej bila odprta zgolj pozimi. Organizirali smo nekaj prireditev, se bo pa dober glas verjetno še razširil." Dolgo tradicijo v Črni ima tudi tek na smučeh, kjer bodo prav tako napravili korak naprej in se vključili v mrežo slovenskih tekaških prog. To pomeni, da bodo tekaško progo tudi umetno zasneževali. "Delamo na tem, to bo gotovo dodatna turistična ponudba. Najprej bomo uredili krajšo progo na območju, kjer so gradovi kralja Matjaža, ko pade sneg, pa še tisto v Logih," pojasni nekdanja vrhunska tekačica na smučeh Nataša Lačen, ki v tem športu že vrsto let organizira tečaje. Na tem področju je zelo aktivna tudi Darja Jernej.

Nova ferata Olimpline.
Nenad Čmarec

 

Kdo je novi lastnik hotela

Kljub bogati ponudbi pa v Črni že kujejo načrte. Eden večjih projektov je poletno sankališče. "Idejno zasnovo že imamo, iščemo še optimalno traso in ugodno ponudbo. Prav tako resno razmišljamo o zimskem sankališču, ki bi bilo odprto celo zimo, s čimer bi smučišče dobilo celovito turistično ponudbo. Končnih številk še nimamo, bomo pa projektno dokumentacijo umestili v proračun za leto 2023," je pravi županja Romana Lesjak, ki začne svoj četrti mandat na čelu občine. V Črni se vedno bolj krepijo tudi nastanitvene kapacitete. Nedavno je sodoben objekt odprl domačin Jani Hercog. Hiša za goste Na trati, ki je umeščena v samo središče Črne, nudi štiri dvoposteljne sobe in večji družinski apartma ter izstopa po svoji moderni arhitekturi. "Pomembno se mi zdi, da je zasebni investitor začel tudi s Hoblovo hišo, kjer bo prav tako turistična ponudba. Hkrati pa nam je uspelo pridobiti investitorja za hotel, zanj je občina zahtevala, da se nadaljuje turistična ponudba," je še povedala županja in obljubila, da bo več informacij o novem lastniku hotela sporočila v bližnji prihodnosti.

Predsednik turističnega društva Črna Jani Hercog in županja Črne Romana Lesjak že kujeta nove načrte.
Nejc Strojnik
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?