Razprava o človekovih pravicah kot pravljica

Nejc Strojnik
25.10.2024 16:00

Ob robu skupščine Mednarodnega združenja glasnikov miru v Slovenj Gradcu številni spremljajoči dogodki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavnostna govornica dr. Renata Salecl
Aleš Uršej

V četrtek zvečer so v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti s slavnostno prireditvijo počastili dan Organizacije združenih narodov (OZN). V kulturno-umetniškem programu je nastopil ansambel ljubljanske Akademije za glasbo, slavnostna govornica na prireditvi Renata Salecl, tudi častna občanka Slovenj Gradca pa je izpostavila, da je bila OZN ustanovljena z namero, da si izoblikuje prostor, kjer se bodo države članice aktivno lotile problemov, ki pestijo človeštvo. "Danes pa se lahko vprašamo, kako to, da smo se znašli v svetu, kjer po nekaterih izračunih poteka kar 120 vojaških konfliktov, kjer se ponovno ukvarjamo s problematiko genocida in kjer je razprava o človekovih pravicah videti kot utopična pravljica," je med drugim poudarila. Zbrane visoke goste iz več kot desetih držav je preko video povezave s poslanico nagovoril generalni sekretar Združenih narodov António Guterres.

V Slovenj Gradcu so ob robu skupščine Mednarodnega združenja glasnikov miru pripravili številne spremljajoče dogodke. Včeraj sta bili v Kulturnem domu Slovenj Gradec dve projekciji japonskih avtorjev, medtem ko so zvečer v prostorih Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec odprli razstavo risb Shigea Moritomija, ki je odraščal v soseski na območju Hirošime, ki jo je 6. avgusta 1945 uničila atomska bomba. Skupščina se bo zaključila danes, ko bodo delegati sprejemali slovenjgraško deklaracijo, s katero bodo mednarodno skupnost opozorili na številne mednarodne oborožene spopade, v katerih so močno kršene temeljne človekove pravice. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta