Koronavirus kroji športne dogodke, Slovenija pa je oaza sredi puščave

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.03.2020 21:14

Ob grožnji koronavirusa razni scenariji za olimpijske igre in druga velika tekmovanja širom sveta, v Sloveniji pa vse po planu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogačar in Roglič se v Franciji ne bosta udarila, prvi je še kar v karanteni.
Epa

Ne le nogometni svet, ves svetovni šport trpi zaradi koronavirusa. Mnogo tekmovanj je bilo odpovedanih, nekatera so prestavljena, spet za tretja je vprašanje, ali jih bodo izvedli. Vse športne oči sveta so letos uprte v Japonsko, kjer bodo od 24. julija do 9. avgusta poletne olimpijske igre, a je v deželi vzhajajočega sonca zbolelo več kot 200 ljudi, pet naj bi jih umrlo. "Pripravljamo se na uspešne igre," je kljub temu na zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) dejal njegov predsednik Thomas Bach.
Ob tem s prireditelji (ob številnih preventivnih ukrepih) pripravljajo več scenarijev. Dokončna odločitev naj bi bila znana sredi junija na zasedanju izvršnega odbora Mok, japonska ministrica za igre Seiko Hašimoto pa je povedala, da jih lahko premaknejo na drug termin, če jih ne bodo mogli izvesti letos, pa jim jih lahko tudi odvzamejo. Prestavitev so že doživela številna športna tekmovanja. Svetovno dvoransko prvenstvo v atletiki, ki bi moralo biti v Nanjingu na Kitajskem naslednji konec tedna, bo šele naslednje leto, v državi so odpovedali številne teniške turnirje svetovne serije.
Boleč udarec so doživeli motociklisti v seriji motoGP, ki še ne vedo, kdaj bodo startali v sezono, saj so ostali brez marčevskih velikih nagrad Katarja (bosta pa dirki v nižjih razredih, ker so tekmovalci tam že dalj časa) in Tajske. Bolje jo je za zdaj odnesla formula ena, v kateri so začasno eliminirali le dirko v Šanghaju. Južna Koreja bo svetovno prvenstvo v namiznem tenisu gostila šele junija in ne marca, odpovedanih je šest svetovnih prvenstev nižjega ranga v hokeju, ne pa tudi v ljubljanski hali Tivoli med prvomajskimi prazniki. "Za zdaj so odpovedana vsa marčevska tekmovanja, za naprej pa še ni navodil," nam je povedal generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec.
Brez elitnih tekmovanj so ostale številne azijske države, nejasna je usoda nekaterih na stari celini. Svetovni pokal v biatlonu na Češkem ob koncu tedna bodo izvedli pred praznimi tribunami, več olimpijskim kvalifikacijskim turnirjem so odvzeli datume. Da bi preprečili širjenje bolezni, so v ligi NBA podali navodila košarkarjem, kar lahko velja tudi za druge športnike - da s tujimi svinčniki ne dajejo avtogramov na žoge in majice ter da ne pozdravljajo s "petko", ampak s stisnjeno pestjo.
Kaos vlada v kolesarskem svetu, naš mladi as Tadej Pogačar je eden od redkih, ki že skoraj cel teden ždi v karanteni po odpovedi etap na dirki po Združenih arabskih emiratih, ekipa Luke Mezgeca je zapustila državo. Pogačarjevi so tam ostali po lastni volji, čeprav so bili vsi testi negativni in so dobili zeleno luč za odhod. Ekipa Cofidis, ki je na družbena omrežja lansirala šaljiv video kolesarjev v belih haljah in z maskami, pa je ena od treh, ki je tam "pod prisilo".
Kakorkoli, žal ne bo težko pričakovanega dvoboja Tadej Pogačar - Primož Roglič, ki se je obetal za osemdnevno dirko Pariz-Nica, na kateri bo prvi kolesar sveta v nedeljo startal v novo sezono. Francozi so se odločili, da dirka bo, saj ob progi ne pričakujejo veliko gledalcev, le na cilju v Nici kakšnih 3000. Oblasti v državi so postavile omejitve za prireditve z več kot 5000 gledalci, tako je denimo prejšnji konec tedna odpadel tekaški polmaraton v Parizu.
Kako pa je s tem v Sloveniji? Dobra dva tedna je še do skakalnega vrhunca sezone, svetovnega prvenstva v poletih v Planici. "Priprave tečejo nemoteno in brez posebnosti, tudi na preventivne ukrepe za obiskovalce," je sporočil predstavnik za stike z javnostjo pri smučarski zvezi Slovenije Tomi Trbovc. Dodal je, da so v stalni zvezi z vsemi pristojnimi institucijami in da so na prizorišču, ki ga je pobelil sneg, že pričeli postavljati tribune.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta