Zakaj menstruacija včasih tako zamuja? Vzrok je lahko tudi zelo resen

Bonbon Bonbon
26.05.2023 02:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ko menstruacija izostane, se pojavijo skrbi, kaj se je zgodilo. Večina žensk ob tem najprej pomisli na nosečnost. Potem ko s testom za nosečnost izključijo to možnost, so za daljšo odsotnost mesečnega perila lahko krivi drugi dejavniki.

Stres najpogosteje povzroči izostanek menstruacije. Velika psihična napetost in čustveni pretresi prek osrednjega živčevja povzročijo neuravnovešeno delovanje jajčnikov in moteno delovanje hormonov. Rezultat tega je, da se maternična sluznica ne odebeli, zato ni več ničesar, kar bi razpadlo in sprožilo krvavitev.

Profimedia

Za izostanek menstruacije je lahko krivo tudi nepravilno delovanje organov. Težave s ščitnico ali policistični jajčniki so prav tako lahko razlog za neredne cikluse ali izostanek menstruacije. Če se menstruacija ne pojavi dva meseca, je nujno potreben pregled pri ginekologu. Z ustreznim zdravljenjem se bo menstruacija normalizirala.

Tudi kontracepcijske tablete so lahko krive, da se menstruacija ne pojavi pravočasno. Tabletke namreč omogočajo nizek, vendar enakomeren dotok hormonov v krvni obtok, kar je vzrok, da naše telo preneha izločati lastne hormone in ni ovulacije. Kadar ovulacije ni, se maternična sluznica ne debeli, zato postanejo menstruacijske krvavitve šibkejše in krajše.

Profimedia

Pa še nekaj lahko povzroči izostanek menstruacije: prevelika izguba telesne teže. Kadar se delež telesne maščobe spusti pod zdravo raven, to je pod dvajset odstotkov, hipofiza preneha spodbujati jajčnike k dozorevanju jajčec. Zaradi tega je nenadna izguba telesne teže za zdravje lahko zelo nevarna.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta