Vam preglavice dela mastna koža? Ta živila dodajte na svoj krožnik

Bonbon Bonbon
03.03.2022 06:00

Vsak dan se soočate z mastnim obrazom, mozoljavostjo in aknami. To pomeni, da so vaše lojne žleze (uravnavajo izločanje maščobe) pretirano aktivne, kar je lahko dedno ali pa je posledica hormonskih motenj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Da bi z obraza odstranili maščobo, ki se pogosto kaže v obliki neestetskih črnih pik na nosu, je treba normalizirati izločanje loja in spodbuditi medcelično izmenjavo snovi. Osnovno pravilo je, da z jedilnika izbrišete pretirano mastno hrano, pražene jedi in težke omake. Suho sadje je bogato z vitaminom H, ki pomaga nadzirati čezmerno izločanje loja. Z lahkimi živili, ki vsebujejo obilico vlaknin, boste organizem očistili strupov in normalizirali aktivnost hormonov.

Vaši zavezniki

Integralni riž, jetra, rumenjaki, soja, grah, arašidi, lešniki in mandlji so bogati z biotinom, vitaminom H, ki sodeluje pri presnavljanju maščobe. Da bi svojemu organizmu omogočili, da najbolje izkoristi vnos tega pomembnega vitamina, zmanjšajte na minimum uživanje alkohola, ki uničuje vitamin H v krvi. Poleg tega jejte dobro kuhana jajca, saj vsebujejo surovi beljaki avidin, snov, ki se veže na biotin in preprečuje njegovo absorpcijo v organizem.

Profimedia

Drugo skupino živil, ugodno za vašo kožo, sestavljajo teletina, perutnina, oslič, kozice, mleko, špinača, gobe in brokoli. Ta živila vsebujejo zmagovalno kombinacijo vitaminov B2 (riboflavin) in B5 (pantotenska kislina), ki spodbujata cirkulacijo, ščitita pred okužbami in imata pomembno vlogo pri ohranjanju hormonskega ravnotežja (če uporabljate kontracepcijske tablete, je treba dnevno količino podvojiti). Meso pa vsebuje tudi žveplo, oligoelement, ki iz organizma čisti strupe, saj "lovi" škodljive snovi in jih preko urina izloča iz organizma. Na vsakodnevnem jedilniku ne sme manjkati niti porcija paradižnika (lahko tudi v obliki omake), saj njegovo meso kožo dela mehkejšo in ji daje zdrav videz. Poleg tega ima naravno adstringentno delovanje, ki preprečuje čezmerno izločanje loja. Za začinjanje v veliki meri uporabljajte limonin sok: odličen je za uravnavanje delovanja lojnih žlez, koži pa daje čvrstost.

Profimedia

Dobro je vedeti

Lojne žleze burno reagirajo na hormonske spremembe. Gre za hormone D4-androstenedione, dehidroepiandrosteron, androkortikotropin, progesteron. Veliko lahko k temu prispeva tudi psihično stanje. Ni naključje, da se težave z mastno kožo najpogosteje pojavljajo v težkih obdobjih, kot je na primer mladostna doba. Pri odraslih lahko ravnotežje podrejo stres, intenzivna čustva in živčnost, v tem primeru dolgotrajna psihična napetost povzroči povečano izločanje hormonov skorje nadledvične žleze, ki lojne žleze spodbujajo k povečanemu delovanju. Seboroična koža se hitro nadraži in je nagnjena k vnetjem, kar povzroča pojav eritmov in mozoljev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta