Tudi pozimi si lahko privoščite svež, sočen slovenski paradižnik

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
23.02.2024 08:55

V Luštu vse leto pridelujejo paradižnik pregrešno rdeče barve, njegova največja prednost pa je, da je dozorel na rastlini in ni potoval daleč

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Jeste paradižnik samo poleti, ker pozimi nekako nima pravega okusa, vonja in barve? Potem zagotovo še niste pokusili paradižnika Lušt, ki od novembra do januarja, ko ga začnejo obirati, raste v 34.000 m2 velikem rastlinjaku v Mali Polani.

V Luštu je zima čas za rast, ne za mirovanje. Okolju prijazen sistem za zimsko vzgojo paradižnika namreč omogoča pridelavo tudi pozimi. Deset tednov stare sadike paradižnika novembra posadijo v organski substrat, mešanico šote in kokosovih vlaken. Zagotavlja mu dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema. Rastline, zasajene v organskem substratu, so nameščene na t. i. viseče žlebove.

Cvetove rastlin oprašujejo čmrlji, ki dokazujejo, da v Luštu pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje. Če pa se zgodi, da v rastlinjaku rastline ali plodove škodljivci vseeno napadejo, zanje na naraven način poskrbijo njihovi plenilci oziroma naravni sovražniki, ki jih naselijo v rastlinjak.

Poleg količine svetlobe, ki je nujno potrebna za dozoritev paradižnikov, pa rastline potrebujejo veliko vode. V Luštu vse rastline zalivajo pretežno z deževnico, ki jo zbirajo v laguni ob rastlinjaku.

Reflektor.studio

Ko so plodovi zreli, jih Luštovi sodelavci obirajo ročno, saj s tem zagotavljajo, da dobijo kupci ravno prav dozorele in nepoškodovane plodove.

Ker je svež in lokalno pridelan, na prodajne police pa pride že dan po obiranju, ima tudi višjo vsebnost vitaminov in mineralov. Tako lahko s paradižnikom Lušt sebi in svoji družini zagotovite polnovredno, okusno in na pogled privlačno pojedino tudi v zimskih mesecih.

Arhiv Naročnika

Iz zimske pridelave namreč pridejo paradižniki drobnoplodnih in srednjeplodnih sort: mali grozdasti paradižnik LUŠT, slivov paradižnik LUŠT, češnjev paradižnik LUŠT in LUŠTek (mešanica pisanih češnjevih paradižnikov). Letošnja novost je datljev paradižnik LUŠT, vsi pa v zimskih mesecih ponujajo pravo barvo in svežino poletja. 

Ne verjamete? O vsem se lahko prepričate na lastne oči, če jih obiščete na Luštni domačiji v Renkovcih. Če ne utegnete tja, pa so paradižniki Lušt na voljo v vseh večjih trgovskih sistemih po Sloveniji ter na osrednji ljubljanski tržnici.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.