zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Pogosto uživate čebulo? Potem boste zelo presenečeni, kako njena redna uporaba vpliva na zdravje

Bonbon Bonbon
07.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Je sestavina skoraj vsake jedi, kjer se praži, kuha, peče, predvsem v svežih solatah (paradižnikova, kumarčina in druge) ali pražena v kruhu.

Profimedia

Uporabna je sveži, zamrznjeni, konzervirani obliki ali v kisu. Redkeje jo jemo samo, največkrat je dodatek k glavnim jedem. Tako kot v kulinariki jo lahko tudi v zdravilstvu pripravljamo na sto in en način, saj ima velik razpon zdravilnih učinkov in je zelo cenjena. Vsebuje veliko antioksidantov, obilico vitaminov (A, B1, B2, C, E, K), mineralov, kot so kalij, kalcij in železo, glukokinin, ki znižuje količino sladkorja v krvi, koristi pri sladkorni bolezni. Krepi, zavira infekcije, deluje diuretično, antibiotično, antibakterijsko, antialergično, blagodejno deluje pri motnjah prebavil, ledvic in mehurja.

Profimedia

Surova naj bi delovala še posebej na sečila, kuhana na prebavila. Uporabljajo jo kot preventivo pred prehladi in gripo. Čebulni sok z dodatkom medu zdravi vneto grlo in lajša kašelj. Surova naj bi delovala še posebej na sečila, kuhana na prebavila. Čebula, ki jo skuhamo v mleku, odpravlja trebušne krče, vetrove in zgago. Težko prebavljiva je surova čebula za ljudi z občutljivimi želodci, saj draži sluznico želodca. Tudi pečena čebula je težje prebavljiva. Lažje prebavljiva je kuhana čebula, kjer se izgubljajo aktivne biološke snovi, a ne povsem.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?