Mnogi se ne znajo pravilno sončiti: Tako se boste z dopusta vrnili z najlepšo in najmanj škodljivo zagorelostjo

D.Ži
21.06.2024 10:53

Pozabite na ure in ure nevarnega "praženja" na soncu, saj je ključ do zdrave zagorele polti postopno izpostavljanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med 10. in 16. uro so sončni žarki najmočnejši in najnevarnejši, najvišje vrednosti UV-indeksa pa so poleti.
Profimedia

Vsako poletje ista zgodba - želimo si bronasto zagorelost, pogosto pa na koncu ostanemo z rdečico in pekočim občutkom na koži. Ni ga dermatologa, ki pri priporočal poležavanje na žgočem soncu, a če že morate to početi, potem počnite to zelo previdno. 

Pozabite na maratonsko sončenje, saj je ključ do zdrave zagorele polti postopno izpostavljanje. Strokovnjaki priporočajo, da začnemo le s 15 do 20 minutami neposredne sončne svetlobe na dan, čas, ki ga preživimo na soncu, postopoma podaljšujemo. Ta pristop pomaga ustvariti naravno kožno zaščito in prepreči šok zaradi UV-žarkov, kar zmanjša tveganje za opekline in dolgotrajne poškodbe, kot so temne lise ali melanom.

Temnejša polt, ki se pojavi po sončenju, je pravzaprav reakcija kože na poškodbe celic, ki nastanejo zaradi delovanja UV žarkov. Koža te poškodbe zaznava kot grožnjo in poskuša proizvesti čim več melanina, kožnega pigmenta, ter tako ustvarja temnejšo polt.

Profimedia

Med 10. in 16. uro so sončni žarki najmočnejši in najnevarnejši, najvišje vrednosti UV-indeksa pa so poleti, predvsem od 12. do 14. ure. Zato bi bilo dobro, da bi bili pri spremljanju vremenske napovedi pozorni tudi na vrednost UV indeksa. Pogosto in napačno je prepričanje, da sončna toplota vpliva na opekline in spremljajoče nelagodje, v resnici pa gre za ultravijolično sevanje.

Če je UV-indeks šest ali več, je priporočljiva večja previdnost, saj je takrat tveganje veliko. Na primer, pri UV-indeksu 8-10 lahko otroka opeče že po 10 minutah na soncu, kar je lahko izjemno nevarno. Ko je ta vrednost nad 10, traja le pet minut, da mlado in nezaščiteno kožo opeče.

Priporočljivo je nositi zračna oblačila iz naravnih materialov, klobuke s širokimi krajci in sončna očala z UV-zaščito za dodatno zaščito pred škodljivimi žarki. Preproste spremembe, kot je izbira oblačil, lahko drastično zmanjšajo izpostavljenost škodljivim žarkom in ohranijo zdravje vaše kože.

Profimedia

Krema za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (SPF) naj bo vaša stalna spremljevalka poleti. Priporočljiva je uporaba katere koli kakovostne kreme z zaščitnim faktorjem 30 ali več.

Zaščitni faktor preprečuje sončne opekline, vendar ne blokira popolnoma proizvodnje melanina, pigmenta, ki koži daje porjavelost. Kreme z zaščitnim faktorjem 50 ščitijo bolje kot kreme z nižjim zaščitnim faktorjem. Blokirajo 96,7 odstotka UV sevanja. Kremo nanesite vsaj 15 minut pred odhodom na sonce, nanos obnovite vsaki dve uri, pa tudi po plavanju ali intenzivnem potenju.

Pomembno je, da kožo po sončenju redno pregledujemo in smo pozorni na morebitne spremembe. Če opazite nove lise, spremembe na obstoječih madežih ali druge nenavadne spremembe, si zabeležite datum, ko ste jih opazili, in se posvetujte z dermatologom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta