Ljubezen brez prepirov: Dotik je ključ do uspeha

Urška Kereži
17.06.2019 06:03

Znanost je našla odličen trik, ki prepreči prepir med partnerjema. Le trenutek nežne pozornosti in vse bo v redu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Prepiri so sestavni del ljubezenske zveze. In naj smo še tako romantične ali nežne duše, se napetostim ter trenjem ne moremo izogniti. Saj veliko časa preživimo skupaj in naša življenja se pomembno prepletejo in tudi zapletejo. Še posebej stresni in brezkompromisni prepiri praviloma puščajo jezo, globoke frustracije in zamere, čeprav ni treba, da je tako. Pravzaprav so intenzivnejše izmenjave misli in občutkov celo zelo konstruktivne ter zagotovo prej rešujejo težave kot pometanje pod preprogo ali tiščanje glave v pesek. Seveda obstajajo številne psihološke strategije, ki lahko pomagajo, da iz konfliktov, brez zmerjanja in poniževanja, potegnemo kar največ. Če boste k partnerju pristopili z veliko empatije in volje za razumevanje njegovega zornega kota, tudi če se z njim ne strinjate, ste naredili ogromno.
Dotik rešuje zaplete
Kljub odličnemu poznavanju "pravil" in korakov za reševanje konfliktov pa so čustva, posebej jeza, kdaj vendarle premočna in v pogovoru prevzamejo nadzor nad možgani ter tako (ne)hote za seboj puščajo brazgotine namesto rešitve zapleta. Pod stresom pač nismo najboljše verzije sebe, zato je vsako napeto razpravo najbolje začeti v čim mirnejših, ugodnejših pogojih, ko smo spočiti in nas otroci ves čas ne cukajo za rokave ali ne hitimo na naporni sestanek. Zgolj z željo, da dobite, kar želite, in brez motivacije, da izboljšate odnos, tudi ne bo šlo. Nasprotno, najnovejša raziskava Brittany Jakubiak s Katedre za psihologijo Univerze Syracuse in Brooke Feeney s Katedre za psihologijo na Univerzi Carnegie Mellon je pokazala, da je nežnost ključ, ki pomiri še tako neprijetno razvneto razpravo.
Prepričanje, da dotik rešuje zaplete, torej nikakor ni iz trte izvito. Njegov močan biokemijski učinek je namreč znanstveno potrjen, saj sproža nastanek povezovalnega hormona oksitocina in tudi izločanje hormonov sreče ali endorfinov. V številnih raziskavah, med katerimi so bili testiranci izpostavljeni močnemu stresu, pa je že nežen dotik občutno zmanjšal nivo stresnega hormona kortizola ter upočasnil in umiril močan srčni utrip. Zato pari, kažejo zaključki prej omenjene raziskave, ki se pogosteje nežno dotikajo, tudi sicer lažje komunicirajo, prijetneje rešujejo trenja, jih ne občutijo posebej stresno ter so veliko bolj motivirani, da prisluhnejo potrebam drugih.
Preobrat je zmeraj mogoč
V omenjeni raziskavi Jakubiakove in Feeneyeve je sodelovalo 140 parov, ki so se prepirali v laboratorijih, medtem ko so strokovnjaki z manipulacijo dosegli, da so se med burno razpravo prej ali slej tudi fizično dotaknili. Prvi skupini so tako naročili, da med pogovorom hkrati sodeluje pri povsem nevtralni aktivnosti, kot je sestavljanje kock, drugi, da se med tem držijo še za roko, ter tretji, da zgolj dvigujejo predmet brez fizičnega kontakta, tako so roki zaposlili vsem. Pare so med prepirom snemali, pred začetkom in ob koncu pa zaprosili še, da izpolnijo vprašalnik.
In ugotovitve? Tisti, ki so se med razpravo dotikali, so bili veliko konstruktivnejši pri iskanju kompromisov, pripravljeni poslušati ter sodelovati pri reševanju težav. Prav tako jim ni bilo težko priznati in sprejeti svojega dela krivde ter odgovornosti za zrelo vedenje - in kljub negativnim vibracijam so partnerju še naprej izkazovati pozitivna čustva. Veliko manjši stres kot sicer so doživeli celo tisti, ki so bili sprva zelo nezadovoljni z odnosom, a so se med prepirom dotikali, izmenjava mnenj pa je bila prijaznejša kot v kontrolni skupini. Dotikanje ni vplivalo le na kritičnost pogleda ter na moč obrambnih mehanizmov, res pa je, da med udeleženci nista bila izraziteje prisotna. Da bi se strokovnjakinji še dodatno prepričali v moč dotika, sta nato omenjenim dodali še kontrolno skupino, v katerih so si kandidati med razpravo morali zamišljati, da jih partner nežno boža po roki. Kar je bilo dovolj, da so bili manj napeti, kažejo poročila.
Trik za mirno in dolgo zvezo je torej zelo preprost. Če odmislimo nekaj dobre volje in zavestno odločitev v začetku pregrevanja ozračja. Če vas pa vročica preseneti, imejte v mislih, da nikoli ni prepozno za preobrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta