Ambiciozni cilji: Letos bo vse drugače! Pa bo res?

Urška Kereži
25.01.2019 06:02

V novo leto vstopimo z optimizmom, celemu kupu dobrih želja pa naj se pridruži nabor ustvarjalnih ciljev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Novo leto je prelomnica. Padejo odločitve, da bomo začeli jesti bolj zdravo, postali vestnejši pri domačih opravilih, časa ne bomo zapravljali za nepomembne stvari. Da, da, da … Seznam je vse daljši, motivacija je na višku, ambicioznih ciljev je nešteto, le uresničiti jih še moramo in smo na konju - in kar je najbolj zanimivo: sveto smo prepričani, da se bomo letos pa vseh "predpisanih receptov" resnično neomajno držali.
In potem poznan scenarij: polni pričakovanj vstopimo v novo leto, navdušenje za "to do" listo pa zbledi po nekaj dneh. Dejstvo je, da se z odločitvijo za spremembe moramo odpovedati ugodju in narediti nekaj "proti sebi". A to je žal edini način, da se premaknemo v pravo smer. Le pomislite, koliko bi v enem letu dosegli, če bi se držali zastavljenih zaobljub - ogromno.
Kaj se potem zgodi z vso to odločnostjo in vznesenostjo? Zdi se, da izgineta, še preden pospravimo jelko. Izgovorov je nešteto in ponavadi so tako prepričljivi, da vse prestavimo za kakšen mesec, dva - in potem kar do naslednjega januarja. Ker je januar pač vedno idealen čas za začetek.

Vse je mogoče

Nad "letnim obračunom" nismo vedno navdušeni. Sploh, če si zastavljene načrte in cilje zapisujemo v dnevnik, ki pa ga potem ponovno odpremo šele pred novo inventuro. Pa ne samo zaradi tega, ker nismo uresničili niti ene zadane misije, pogosto nas še veliko bolj razjezi spoznanje, da nismo niti poskusili. Potem pa še zlahka opazimo, da se zgodba vsako leto znova ponovi.
Zato je skrajni čas, da spremenite neučinkovito strategijo načrtovanja. Letos raje izberite le pet stvari, ki jih želite doseči. Štiri naj bodo dokaj realne, peta pa denimo šesttedensko potovanje po Evropi. Za nagrado.
K vsakemu cilju tudi iskreno napišite, kaj vse ste zanj pripravljeni storiti, da se bo uresničil. Na primer vsak mesec privarčevati 20 evrov, delati tudi kakšno soboto, nadure … Enkrat mesečno preverite doslednost in šlo bo vedno lažje.

Shutterstock

Vsak dan je pomemben

Tudi če vam kakšen dogodek izpije vso energijo ter podležete skušnjavi starih grehov, ne obupajte. Za nove odločitve in spremembe je vsak dan enako primeren, zato ga po prespani noči izkoristite. In če si že zjutraj zapišete vsa opravila, je pol poti k uspehu prehojene. Držite se načela, da se najbolj zoprnih obveznosti lotite najprej, saj odlašanje probleme samo še poveča. Kadar se vse dopoldne pripravljate na pomemben klic, izgubite namreč neprimerno več energije kot s pogovorom. Ko je najtežje za vami, pa se sproščeno in brez slabe vesti posvetite "prijetnim" opravkom. Dobra stvar tovrstnega načrtovanja je tudi, da si obveznosti dokaj enakomerno razporedite čez ves teden.

Ne obupajte

Čeprav se vam katera od obljub vleče že leta, ne vrzite puške v koruzo. V resnici vam morda gre vsako leto leto bolje, le koraki so manjši, zato še niste povsem na cilju. Poskusite z avtogenimi treningi, motivacijskimi kasetami, žvečilnimi gumiji, karkoli, samo da vztrajajte, in postavite si vsaj okvirno časovnico, na primer julija grem na tečaj surfanja, drugače se hitro zgodi, da boste odločitve prestavljali več mesecev, tako bodo bolj realne. Treba pa je ločiti tudi dolgoročne od kratkoročnih ciljev, sprejetih na realni osnovi; nekaj so seveda želje, drugo resničnost.
Da znamo opaziti, kaj vse smo v zadnjem letu dosegli, namesto da se jezimo, česa nismo, je še en ključ do uspeha. Ponavadi si namreč takoj naložimo novo breme in potem spet novega ter se tako opeharimo za uživanje v uresničenih dosežkih.

Lahko bi …

Želje lahko razdelite na osem področij: zdravje, kariera, partnerski odnos, prosti čas, finance, rekreacija, izobraževanje, osebna rast. Za vsako napišite, kaj si želite in kaj boste storili, da se uresničijo. Seznam si nato nalepite recimo na notranjo stran omare ali v kopalnici na ogledalo, da vas bo spremljal vsak dan. Velikokrat se namreč zgodi, da na kakšno pomembno področje kar pozabimo, saj se preveč posvečamo drugim. Ali se navadite, da vsak večer pred spanjem premislite, koliko stvari ste ta dan naredili, ker ste jih morali, in koliko, ker ste jih želeli. Res je, da je najnujnejše preprosto treba opraviti, a včasih lahko poslušamo želje in enostavno rečemo ne! Lahko bi … sta gotovo najbolj žalostni besedi. Treba se je le odločiti in vztrajati, že majhne spremembe polepšajo dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta