V soju žarometov po zlato sovo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
29.12.2021 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kar šest varovank Zorana Zupančiča
je letos osvojilo točke svetovnega pokala. Se bo na Ljubnem bera uspešnih tekmovalk še povečala?


Foto: Bojan VELIKONJA/DNEVNIK

Bojan Velikonja

Najmanjši kraj v koledarju svetovnega pokala je Ljubno ob Savinji, ki pa tekme na najvišjem nivoju ženskih smučarskih skokov gosti že deset let. In ne le to; zaradi največjega števila navijačev so tamkajšnje prireditve vedno veljale za najbolj spektakularne. Nagrada je prišla letos; Ljubno je doletela čast, da gosti prvo žensko novoletno turnejo, imenovano silvestrska turneja. Za zdaj bosta tekmi le dve – v petek na silvestrovo (ob 16.30) in v soboto na novega leta dan (ob 16. uri), obakrat pod reflektorji v Ljubnem. Že naslednje leto se jim bo s svojim sklopom tekem pridružil Beljak.

Rajko Pirnat, predsednik organizacijskega odbora, se veseli: "Na Ljubnem smo v velikem pričakovanju prve izvedbe silvestrske turneje. Za nas je to velik izziv, zato smo vložili tudi veliko naporov in denarja. Prvič v zadnjem desetletju bodo tekme pod žarometi. Napeli smo vse sile in pripravili dovolj snega. Imamo ga tudi nekaj v rezervi. V sredo, ko bo tehnični prevzem skakalnice, pričakujem, da bo vse v redu."

Rekord: 79 skakalk iz 19 držav

Ker Ljubno tako ali drugače podira mejnike v ženskih smučarskih skokih, ni nič nenavadnega, da je postavljen tudi rekord v prijavah. Po besedah Pirnata je trenutno na seznamu 79 tekmovalk iz 19 držav. Do tekme se obeta še kakšna sprememba, za okroglo 80-ico. "V primerjavi z obilico tekmovalk žal ne bo gledalcev. Razlogi so znani. Škoda. Ljubenska tekma je vedno veljala za prizorišče z ogromno navijači. Enako kot na zadnji tekmi smo izredno resno vzeli vse epidemiološke ukrepe. Prepričan sem, da nam bo enako kot lani uspelo, da po naših tekmah ne bo nobene nove okužbe med udeleženci," si želi Pirnat. Novinarji bi si upali trditi, da gre celo za najbolj hermetično zaprto športno tekmovanje v Sloveniji doslej – poročevalci kljub trikratnemu cepljenju proti covidu za prihod na prizorišče potrebujemo še negativen PCR-test, ki ni starejši od 48 ur.

 V Ljubnem odpirajo nov list v smučarskih skokih za ženske.  Foto: Jure Makovec/szs)

Jure Makovec/szs

Najboljši tekmovalki se bo silvestrovanje v mehurčku Ljubnega zelo izplačalo. Skupna vrednost nagrade dosega tisto, ki jo je vse do letos podeljeval organizator moške novoletne turneje s 70-letno tradicijo in kar štirimi postojankami – 20.000 evrov. Pirnat pojasni: "Zmagovalko dvodnevnega tekmovanja čakata dve izjemno lepi nagradi – prva, novi simbol turneje, je sova. Ta sova je umetniško delo, vredna več kot 10.000 evrov. Ob tem zmagovalka prejme še 10.000 frankov (slabih 10.000 evrov)."

Tako majhen kraj in tako velika tekma, bi rekli. Pri organizaciji ima veliko vlogo tudi lokalna skupnost. Celo župan Franjo Naraločnik je zavihal rokave in pomagal: "Že cel teden in več je okrog skakalnice pravo mravljišče. Seveda bi imeli raje, da bi bilo tako tudi na tekmah in da bi se navijači veselili z nami. A tudi brez njih bo moralo iti." Ob tem izpostavi še eno novost na skakalnici – trenersko ploščad.

Urša čaka zmago, Nika stopničke

Nad slednjo je zelo navdušen prav tisti, ki mu je namenjena – trener ženske reprezentance Zoran Zupančič: "Pohvaliti moram nove investicije. Trenerska tribuna je ena boljših v svetovnem pokalu, tudi reflektorji." Na prizorišču se je že prepričal, da priprave gredo v pravo smer, zato je pohvalil še organizatorje: "Še posebej super je, da so si priborili ta prestižni termin za organizacijo oziroma start novoletne turneje tudi pri dekletih. Mislim, da se bodo morali v prihodnje za ta termin boriti. Je pa v tem prazničnem času težko pridobiti prostovoljce, ki bi pomagali organizirati prireditev."

Sam si bo prislužil pohvale ali graje predvsem glede na prikazano na tekmah. Zaradi nacionalne kvote bo imel vsaj v obojih kvalifikacijah dvanajst tekmovalk. "Šest jih že ima letošnje točke svetovnega pokala. To so Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj, Jerneja Brecl in Nika Prevc. Preostalih šest, ki se bodo za prve točke šele borile, pa so: sestri Katra in Tinkara Komar, Lara Logar, Maja Vtič, Jerneja Repinc Zupančič in Nika Vetrih," trener našteje svoje adutinje.

Ja, predvsem v prvi skupini ima res dobre karte v rokah. Ne nazadnje je Slovenija za Avstrijo druga v pokalu narodov. "V zadnjih dneh smo naredili vse, da bi stopili še korak višje. Kot ekipa smo močni. A radi bi bili še močnejši. Vemo, da vse punce še niso pokazale vsega znanja in so še dolžnice. Tukaj bodo imele ponovno priložnost. Seveda pričakujem, da bomo močni kot nacija. Če se izide, pričakujem osem tekmovalk v točkah – vsaj na obeh tekmah skupaj. Počasi že tudi nestrpno pričakujemo prvo zmago Bogatajeve. Emi je že uspelo. Tudi na prve stopničke Nike Križnar čakamo. To so majhne letvice, ki jih morajo dekleta preskočiti, da bo zadovoljstvo še večje," zaključi Zupančič.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta