Silvestrska turneja: V pričakovanju prvenca Bogatajeve

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
30.12.2021 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Letos je bila trikrat tretja in enkrat druga, a posamične zmage Urša Bogataj v karieri še ni osvojila. Foto: EPA

Christian Bruna

Že od leta 2012 Ljubno ob Savinji gosti najboljše skakalke svetovnega pokala, veliko uspeha na skakalnici ob vznožju Rajhovke pa so imele tudi Slovenke. Ne le z ekipno zmago (2021) in dvema drugima mestoma (2019, 2020) na ekipnih tekmah, pohvalijo se lahko tudi z izjemnimi posamičnimi dosežki. Edina slovenska zmagovalka ostaja Maja Vtič, ki je leta 2016 stala tako na najvišji kot na drugi stopnički. Na drugem mestu je lani pristala tudi Ema Klinec, tretje pa so tam že bile Špela Rogelj (2016), Urša Bogataj (2019) in Nika Križnar (2020).

Vse omenjene skakalke bodo nastopile tudi ta konec tedna na silvestrski turneji, ki se začne že danes z uradnim treningom (ob 14.30) in kvalifikacijami (ob 16.30). Zdi se, da se največ pričakuje od Urše Bogataj, najboljše skakalke minulega poletja, ki je dobro formo prenesla tudi v zimsko sezoni in je trenutno tretja v skupnem seštevku. Tekmovalka, ki si je pred točno dvema letoma strgala križne vezi v kolenu, psihološke posledice pa so vidne še danes v ne najbolj zanesljivih doskokih, je na vseh štirih letošnjih postojankah že stala na stopničkah. A trikrat je bila tretja, enkrat druga. Jasno je, da ji manjka pika na i, zmaga, ki se ji morda izmika prav zaradi neizrazitega telemarka ob pristanku. "Tokratna tekma na Ljubnem bo malce drugačna, ker bo na izpadanje. Tega še ni bilo, čaka nas nekaj novega. Čeprav ne bo gledalcev, je normalno, da je zaradi domače tekme nekaj nervoze. Upam, da se bomo s tem dobro znašli. Do zdaj je bila forma dobra, morda je bilo zadnji dan na treningu malce slabše. A upam na dva dobra skoka na tekmah. Če mi to uspe, bom zadovoljna," Bogatajeva pred turnejo ne razmišlja o posamičnih uvrstitvah.

Za razliko od Bogatajeve pa je letos zmago v svetovnem pokalu, in to na prvi postojanki v Nižnem Tagilu, osvojila svetovna prvakinja s srednje skakalnice v Oberstdorfu Ema Klinec, ki je lani za drugo mesto premagala tudi takrat novopečeno rekorderko skakalnice (99 m) Marito Kramer: "Letošnje tekmovanje na izločanje bo dobrodošla popestritev. A to ne spremeni veliko; ravno tako se je treba usesti na rampo in čim bolje skočiti. Trenirala sem v miru in sproščeno, s tem sem zadovoljna. Zdaj je treba le še ujeti najboljše skoke."

Če sta Bogatajeva in Klinčeva z uvrstitvami na oder za zmagovalke letos že upravičili svoj status zmagovalke poletne velike nagrade oziroma svetovne prvakinje, pa je največja dolžnica dobitnica kristalnega globusa iz prejšnje sezone Nika Križnar, ki to zimo še ni stala na stopničkah. Ni skrivnost, da si to še toliko bolj želi na Ljubnem: "Psihično in v tehniki želim narediti korak naprej. Na zadnjih treningih sem že super napredovala z doskokom. A vem, da imam v tehniki še rezerve. Morda na treningih preveč razmišljam, posledično pa prikazujem tudi raznolike skoke - od slabih do dobrih. Slednje, sproščene, popolne si želim končno prenesti še na tekmo." Skupno bo v konkurenci 79 tekmovalk iz 19 držav v kvalifikacijah nastopilo 12 Slovenk.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta