Silvestrska turneja uspela, zdaj dolga pavza: "Ženskih skokov še ne jemljejo tako resno kot moških"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
02.01.2022 07:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nika Križnar je bila v petek najboljša, v soboto pa zaradi "le" petega mesta izgubila zlato sovo. Foto: Jure MAKOVEC

Jure Makovec

Dve tekmi, tri slovenska dekleta na zmagovalnem odru. Nika Križnar (najboljša v petek), Ema Klinec (tretja v petek) in Urša Bogataj (druga v soboto) so na Ljubnem ob Savinji še enkrat dokazale, da sodijo v sam svetovni vrh. Morda je zmanjkala le pika na i v soboto, ko je slavila Japonka Sara Takanaši, zlato sovo za skupno razvrstitev na premierni silvestrski turneji pa pobrala Avstrijka Marita Kramer. V seštevku štirih serij je za 4,2 točke ugnala Niko Križnar, ki je kar iskreno priznala: "Ja, je bilo nekaj razočaranja, da se mi je sova za las izmaknila. Bilo so tudi solze, kanček grenkega priokusa, ker si tako blizu, pa ti uide." Povsem razumljivo; več kot pet kilogramov težka sova, prevlečena s 24-karatnim zlatom, je umetniško delo, vredno 11.500 evrov, obenem pa je zmagovalka prejela še denarno nagrado, slabih 10.000 evrov.

Več kot dovolj razlogov torej, da je bila Marita Kramer na koncu nasmejana: "To sta zelo kul trofeja in kul prireditev. Da sem postala prva dobitnica zlate sove, me izjemno veseli. To je bil kar zahteven konec tedna. Ljubno je zame zahtevnejše prizorišče kot nekatera druga, zato sem se morala kar pošteno potruditi. Po kvalifikacijah sem bila že pošteno nervozna, ampak uspelo se mi je osredotočiti na močne točke. Vesela sem, da se je izšlo."

Spektakel tudi brez gledalcev

A tudi petkova zmagovalka Križnarjeva se je hitro potolažila: "Če bi par dni prej kdo rekel, da bom skupno druga, bi takoj podpisala. Prvi dan, prvo mesto, to sem si želela in izpolnila cilj, da na domači tekmi stojim na najvišji stopnički in zapojem himno. Škoda, da ni bilo navijačev, ampak se je čutilo, da so nas podpirali prek televizijskih ekranov. Kar se tiče sobotnega dne, je manjkalo to, kar sem našla v petek. Tisto sproščenost, uživanje v zraku; tukaj sem izgubila največ metrov." Za las je brez prve zmage v karieri (spet) ostala Urša Bogataj, ki je sicer dobila sobotne kvalifikacije, ob ekstremnih daljavah pa ji zmanjka pika na i - doskok v telemark, kar jo muči že od poškodbe kolena. "Z drugim mestom sem zadovoljna. Nekaterim uspe zmagati hitreje, nekateri pa se moramo za to ful truditi. Upam, da se bo tudi meni poklopilo, tega bi bila vesela. Če se mi ne bo, pa tudi ne bom slabe volje," je dejala Bogatajeva.

Čeprav gledalcev ni bilo, tudi novinarske vrste pa so bile - morda zaradi ostrih pogojev, kot je obvezno PCR-testiranje - močno zdesetkane, je ljubenski praznik tako uspel. Ema Klinec ga je celo opisala kot "nepopisen spektakel, ki se ga bom dodobra zavedala šele po sezoni. Na to, da ni gledalcev, smo se že kar navadili. Tudi nočna kulisa, malo bolj dramatična, je nekaj posebnega. Tekmovalkam da nekaj dodatnega zagona." Da Slovenci itak znamo vrhunsko organizirati takšne stvari, pa je pritegnila Urša Bogataj: "To, da je bila prva turneja prav tukaj, je res dobro za Slovenijo."

Največji izziv: dočakati polnoč

In očitno tudi za dekleta. Čeprav smo malce dregnili, ali ne bi bile za novo leto raje proste oziroma v družbi družine ali prijateljev, so vse v en glas zatrjevale, da silvestrske turneje ne bi menjale za to. "Skoke imamo izjemno rade. To je prostor, kjer se tudi sama najbolje počutim. Bi pa bila češnja na vrhu torte, če bi lahko bili naši najbližji tukaj," je denimo dejala Ema Klinec. In kako je sploh izgledalo silvestrovanje sredi tekmovalnega ritma? "Jaz niti nisem uspela dočakati polnoči. Šla sem spat, tako utrujena sem bila," je priznala Bogatajeva, ki je bila morda prav zato najbolj čila, sveža in najboljša na sobotnih jutranjih kvalifikacijah. Križnarjeva je dodala: "Tudi jaz sem komaj dočakala polnoč. Po tekmi postaneš utrujen, pred dvanajsto se mi je močno zehalo. Sem pa zdržala, da smo si voščili." No, še pred tem so v ekipi njeno zmago kanček proslavili in si privoščili večerjo. Ema Klinec, ljubiteljica morske hrane, je razkrila: "Gostišče Prodnik se je potrudilo, da smo lahko naročili, kar smo želeli. Dobili smo najbolj kvalitetno hrano. Še rakce bi šli iskat, če bi si mi tako zaželeli."

Gostoljubno Ljubno, torej. In zato tudi dekleta navijajo, da bi ostalo del turneje, ki se ji naslednjo sezono priključi še Beljak. "Tamkajšnje prizorišče mi je všeč, zato sem ga še toliko bolj vesela. Želim pa si, da se priključi še kdo in da bi to postala turneja štirih skakalnic," je svoje novoletne želje razkrila Križnarjeva. Še kakšno izpolnjeno željo, bolje rečeno tekmo, bi si želele punce v januarju, v katerem so zaradi zaprtja države odpadle kar štiri tekme na Japonskem. Enako se je zgodilo tudi v moški karavani, kjer so tekme že nadomestili, pri dekletih pa ne. "Ženskih skokov še ne jemljejo tako resno kot moških. Pri njih se vedno najdejo nove priložnosti, na nas pa še malce drugače gledajo," je bila kar ostra Urša Bogataj. Razumljivo, skoraj tik pred olimpijskimi igrami imeti skoraj mesec dni pavze za športnice ni dobrodošlo. Edina vmesna postojanka do Pekinga bo tako 29. in 30. januarja nemški Willingen.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta