Silvestrska turneja: "Ne bomo le privesek moške turneje"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.01.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Organizatorji so se zelo potrudili, nekaj rezerv pa še imajo. Foto: Zoran MIJATOVIĆ

Zoran Mijatović

Navijači niso smeli priti, se je pa zato na Ljubnem oglasila delegacija iz Beljaka. Razlog? Priprave na razširitev silvestrske turneje konec tega leta. "Soorganizatorji so prinesli potrdilo avstrijske smučarske zveze, da se strinja z idejo," je potrdil predsednik organizacijskega komiteja na Ljubnem Rajko Pintar. Na sestanku je bila prisotna tudi direktorica tekem svetovnega pokala, Japonka Čika Jošida, pa tudi njen pomočnik Miran Tepeš.

Za zdaj še ni jasno, kdaj točno bodo tekme na Ljubnem in kdaj v Beljaku, vsekakor pa sta organizatorja s tem naredila prvi korak k vzpostavitvi dolgoročnega sodelovanja, kar je pomembno tudi zato, ker so željo po priključitvi deklet pokazali tudi organizatorji moške novoletne turneje. "To le nakazuje vse večji pomen ženskih skokov v regiji in atraktivnost naše skupne ideje," je želje konkurentov pokomentiral Gerhard Prasser, predsednik organizacijskega komiteja v Beljaku. Ljubno in Beljak si seveda želita ohraniti svoje tekmovanje, ki pa bi se lahko po vzoru novoletne turneje še dodatno razširilo na več skakalnic. Kot naslednja opcija se tako po besedah sogovornika ponuja italijanski Trbiž, kar bi tako povezalo tri države v tako imenovano turnejo majhnih razdalj. Ob tem bi lahko bila opcija še Planica, kjer so pred otvoritvijo prenovljene letalnice dekleta skupaj s fanti na veliki skakalnici zaključila svetovni pokal, danes pa številne manjše skakalnice zaradi nerednega odstranjevanja snega služijo bolj sankačem.

No, če sta Trbiž in Planica še oddaljena želja, je Beljak realnost. Prasser se v marsičem želi zgledovati po Ljubnem: "Če izvzamemo izredne covid razmere, ima Ljubno veliko prednost z navijači. Pred njimi lahko zgolj snamemo kapo. V Beljaku jih bo manj, zato je Ljubno v tem pogledu naš vzor. So pa potrebni tudi zato, da tekmovanje športno in medijsko spravimo na višjo raven." V ta namen si Prasser želi: "Dekletom je treba dati nov format tekmovanja, da ne bomo privesek oziroma peto kolo moški turneji."

Na Ljubnem so se že potrudili, da je bila premierna turneja vredna svojega imena; postavili so novo ploščad za trenerje in začasno razsvetljavo za večerne tekme. "Takoj po teh tekmah bomo pristopili k izgradnji stalne razsvetljave. To je najbolj bistveno in bo naša prioriteta, a tudi velik finančni zalogaj. Naslednja želja pa je dvigalo za na vrh skakalnice, kar je dandanes standard, da deklet ne bo treba voziti gor s kombiji." Kljub vsem rezervam, ki še jih torej ima Ljubno, ki ga včasih imenujemo kar Planica za dekleta, pa je direktorica svetovnega pokala Čika Jošida organizatorjem namenila posebno pohvalo, da so z idejo in prvo izvedbo turneje naredili največji korak naprej v vseh teh letih (od leta 2012 naprej) organizacije tekem svetovnega pokala.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta