(POGOVOR) Trener orlic Zoran Zupančič: Mislim, da je pred nami živčno obdobje

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
06.01.2022 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zoran Zupančič bi si januarja želel še kakšne domače tekme, a ga na Ljubnem in v Planici niso uslišali.

Matevž Peršin

Odkar je leta 2018 na mestu glavnega trenerja slovenskih smučarskih skakalk zamenjal Staneta Baloha, je Zoran Zupančič iz reprezentance ustvaril pravcato svetovno velesilo. Od trenutno šestih najboljših skakalk v svetovnem pokalu so tri, Urša Bogataj, Ema Klinec in Nika Križnar, prav njegove varovanke. Vsaka od njih se je v minulem letu lahko pohvalila z velikim uspehom; Klinčeva je svetovna prvakinja, Križnarjeva zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, Bogatajeva najboljša skakalka poletne velike nagrade. S temi dekleti je Zupančič osvajal najvišja mesta že v mladinskih selekcijah, ne nazadnje pa prav Križnarjeva in Klinčeva izhajata tudi iz žirovskega kluba, kjer je sam začel tako skakati kot delovati v vlogi trenerja. Še en v vrsti presežkov mu je uspel minuli konec tedna na premierni silvestrski turneji na Ljubnem ob Savinji, kjer je vsako od omenjenih treh deklet po enkrat stalo na stopničkah. Ko se je tekmovanje zaključilo, smo Zupančiča povabili na kratek pogovor.

Zmaga Nike Križnar, drugo mesto Urše Bogataj in tretje mesto Eme Klinec so bili posamični vrhunci dveh tekem. Kako ste zadovoljni s tem?

"Če po takem vikendu ne bi bili zadovoljni, bi to že mejilo na samovšečnost. Za nami je čudovit vikend z res odličnim moštvenim izplenom. Ne nazadnje smo se vodilnim Avstrijkam v seštevku pokala narodov povsem približali, na 59 točk razlike. To nas žene dalje. Osvojiti pokal narodov je cilj celotne ekipe. Pomembno je, da punce stopnjujejo tempo, kot smo si želeli."

Andrej Petelinsek

Ob takšnih rezultatih najbrž celo kot trener nimate nobenih pripomb. Ali so vendarle še kakšne rezerve?

"No, v športu vedno obstajajo še višji cilji. Težko se ti vse popolnoma izide. Minuli vikend, morda še posebej v soboto, smo bili v pričakovanju prve zmage Urše Bogataj, ki si je res srčno želimo, pa je malo zmanjkalo. Drugi cilj, ki nam je spolzel iz rok, je bila skupna lovorika za skupni seštevek turneje, zlata sova, ki pa jo je osvojila Avstrijka Marita Kramer. Čeprav nam torej ni uspelo, pa je ekipni izplen res odličen."

Bogatajeva zna leteti najdlje, a zdi se, da ji ključne točke odvzame slabši doskok. Gre pri tem še vedno za psihično oviro po poškodbi kolenskih križnih vezi?

"Ja, gre za psihično zavoro. A tudi Sara Takanaši je na zadnji tekmi zmagala brez telemarka. Treba je pač izvesti dva perfektna skoka. Urša to zna. Trenutno je močnejša od ostalih. Bo pa morala iti malenkost prek sebe, prek te psihične zavore. Ta jo oddaljuje od zmage. Vsi pa si želimo, da bi ji uspelo. Mislim, da ji v kratkem tudi bo."

Je pa z zmago na prvi tekmi na Ljubnem najbrž vse presenetila Nika Križnar. Pred tekmovanjem ste rekli, da čakamo na njene prve stopničke v tej sezoni, pa je pristala kar na najvišji …

"Ja, res nas je presenetila in razveselila na silvestrski večer. Prisotne so bile tudi solze sreče. Nika je rojena tekmovalka; ko začuti pravo stvar, to zna izkoristiti. Tako je ukradla zmago in se spustila v boj za zlato sovo. Na drugi tekmi je potem storila malenkostno napako. Tu gre za centimetre, ko se energija sproži ali ne sproži v pravem trenutku."

A je med temi vašimi tremi dekleti - sem sodi še Ema - kaj rivalstva? Vse se namreč enakovredno potegujejo za zmage.

"Zagotovo je med njimi rivalstvo, morda celo večje kot s tujimi tekmicami. Ne nazadnje je tudi Ema dokazala, da je lahko čisto pri vrhu. Razlike so majhne. Pri vrhu je gneča. Denimo Sara Takanaši trenutno ne skače slabo, na drugi tekmi na Ljubnem je zmagala, a na prvi je bila šele sedma. Smo pa dokazali, da je tudi Marita Kramer premagljiva. Prav je tako, da se stvari pri vrhu ves čas malo mešajo."

Kakšen pa je vaš splošni vtis o celotni turneji oziroma njeni prvi izvedbi?

"Vsa pohvala organizatorju, da je prevzel oziroma si priboril ta prestižni termin in organiziral to premierno, zgodovinsko prvo silvestrsko turnejo. Prireditev je bila spektakularna, tudi pod reflektorji, kar pomeni visok vložek. Ob tem so prireditelji poskrbeli za bogate, vabljive nagrade (zmagovalka je prejela več kot 10.000 evrov vredno zlato sovo in še slabih 10.000 evrov, op. p.), kar da dodaten draž."

Predvidevam, da bolj podpirate silvestrsko turnejo z Ljubnim in dodanim Beljakom, morda tudi Trbižem, kot pa idejo, da bi prireditelji moške novoletne turneje svojemu tekmovanju priključili dekleta.

"Tukaj bo borba. Nemci, Avstrijci in morda še kake druge nacije bodo pritiskali v svojo smer, mislim pa, da je Ljubno zdaj v malenkostni prednosti. Se bo pa verjetno turneja še razvila - z višanjem finančnih skladov, pa tudi sicer se bo model tekmovanja približal moškemu."

Bojan Velikonja/Dnevnik

Kako je sicer videti silvestrovanje med dvema tekmama? Bi bili raje v tem času prosti?

"Tokrat je bilo super, saj smo imeli na silvestrovo dvojni razlog za proslavo - ob novem letu še silvestrsko zmago Križnarjeve. Je pa res, da je bilo treba naslednje jutro že biti pripravljen na kvalifikacije. Tako je bilo proslavljanje nekoliko skrajšano, ob dobri silvestrski večerji in kozarcu šampanjca. So pa šle punce, potem ko so jih obiskali bližnji, že kar hitro v posteljo, saj so sledile jutranje kvalifikacije."

Januarja, po odpovedi preizkušenj na Japonskem, zeva kar štiritedenska tekmovalna luknja do Willingena. Pri moških so odpadle tekme nadomestili, pri dekletih ne. So v očeh mednarodne zveze FIS dekleta še vedno zapostavljena?

"Vsekakor. A tu so na potezi organizatorji. Oni organizirajo tekmovanja. Očitno se vse skupaj ustavi pri stroških tekmovanj, sploh če so brez gledalcev. Bi pa bilo zelo dobrodošlo, če bi bila januarja še kakšna tekma, sploh v naših krajih. S tem bi v predolimpijskem obdobju obremenili tuje tekmovalke, mi pa bi ostali sveži, ker bi bili doma, na svojem terenu, ki je vedno prednost. S tem bi verjetno veliko pridobili v tem predolimpijskem obdobju. A žal se vse ustavi pri stroških."

Hočete reči, da je bila opcija, da bi bila še kakšna tekma na Ljubnem? Ali morebiti v Planici?

"No, to je stvar organizatorjev. Mi imamo ti dve prizorišči, a žal smo ostali brez dodatnih tekem. Koliko pogajanj je bilo, ne vem. Mislim, da kakšne gneče pri lobiranju ni bilo."

Ali vam pred olimpijskimi igrami vsi ti uspehi nalagajo dodaten pritisk? Vemo tudi, da boste od treh vrhunskih tekmovalk za mešano moštveno tekmo eno morali odrezati …

To najbrž več niso tako zelo sladke skrbi.

"Seveda je to dodaten pritisk. Predvsem pa je pritisk, kako bomo razporedili trening v tako dolgem obdobju brez tekmovanj. Treba bo ostati v nekem ritmu, vedno pa se lahko pojavijo kakšne skrbi. Mislim, da je pred nami živčno obdobje, da."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine